Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Χορός» ανακατατάξεων στα ΜΜΕ

«Βασικός» συμμέτοχος η κυβέρνηση

Ανακατατάξεις και εναλλασσόμενες συμμαχίες συμφερόντων, διαμορφώνουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενόψει μάλιστα και του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση.

Ενα νομοσχέδιο που, από την πρώτη του «γεύση», δείχνει ότι θ' ανοίξει ο δρόμος και νόμιμα στους μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, να συνεχίζουν ν' αλωνίζουν το χώρο των ΜΜΕ και να εκμεταλλεύονται το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων. Θα τους δοθεί η δυνατότητα μέσα από περισσότερα ΜΜΕ, που θα έχουν στη διάθεσή τους, να χειραγωγούν ακόμη περισσότερο την ενημέρωση, πλασάροντας «ιλουστρασιόν» ειδήσεις, αποκρύβοντας την αλήθεια για προβλήματα του λαού. Θα οξυνθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τις καταπατήσεις - που ήδη γίνονται - των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους.

Ενόψει του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση και τις αδειοδοτήσεις, άρχισε η «μάχη» των ισχυρών για τον έλεγχο των ΜΜΕ, αφού εκτός και από τις άλλες κερδοφόρες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες θα μπορούν και με τη σφραγίδα ενός νόμου, να είναι κάτοχοι και ΜΜΕ. Ως γνωστόν, οι κραυγές της κυβέρνησης για καταπάτηση της διαπλοκής, με το τότε πρώτο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» μετατράπηκε σε σιωπή, όταν παραδόθηκε πλήρως στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταπάτησε το Σύνταγμα αποκαλύπτοντας, για μία ακόμη φορά, την υποτέλειά της στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο νόμο ως γνωστό δεν υπάρχουν πλέον έστω και στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλίδες για περιορισμό της διαπλοκής.

Στόχος της κυβέρνησης εξ αρχής ήταν το ανακάτεμα της τράπουλας που επιχειρεί να το υλοποιήσει και με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θ' αφήνει ελεύθερο το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στα κυβερνητικο - επιχειρηματικά παιχνίδια.

Ο «πόλεμος» για τον έλεγχο των ΜΜΕ ήδη έχει ξεκινήσει. Οι πρώτες σημαντικές κινήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα από τους μετόχους του MEGA. Η «Πήγασος» του Ομίλου Μπόμπολα και ο ΔΟΛ αγόρασαν νέες μετοχές, ανεβάζοντας τα ποσοστά τους στη μετοχική σύνθεση του καναλιού. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι ο Χ. Τεγόπουλος σχεδόν αποχώρησε από το σταθμό, πουλώντας τις μετοχές του όπως λέγεται, σε εταιρίες άλλων μετόχων της εταιρίας «Τηλέτυπος». Η «Πήγασος» κατέχει σήμερα το 23,71% των μετοχών του MEGA, o ΔΟΛ το 20,864% αγγίζοντας και οι δυο το 45% της μετοχικής σύνθεσης. Ο Χ.Τεγόπουλος την 1η Φλεβάρη 2006 μείωσε ακόμη περισσότερο το ποσοστό του, έχοντας μόλις το 2,68%. Στο MEGA υπάρχουν και εταιρίες του Ομίλου Βαρδινογιάννη, ενώ πολλά ακούγονται και για την «είσοδο» νέου ιδιοκτήτη.

«Αναδιαρθρώσεις» γίνονται το τελευταίο διάστημα και στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετοχολόγιο του τηλεοπτικού σταθμού ακόμη δεν έχει συζητηθεί στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν διαπιστωθεί - όπως έχει πει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης - από το νομικό και οικονομικό έλεγχο προβλήματα στη μετοχική του σύνθεση. Η υπόθεση συνέχεια αναβάλλεται με το αιτιολογικό των ...υπομνημάτων. Υπόμνημα κατέθεσε και η πλευρά του Στάθη Τσοτσορού με καταγγελίες για εικονικές μεταβιβάσεις που αναφέρονταν στον μέχρι χτες μέτοχο του καναλιού του Δ. Κοντομηνά και πρόεδρο του ΔΣ του ALPHA Γ. Ψαρρά. H αποχώρησή του από το μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού φαίνεται - εκτός των άλλων ερωτημάτων που γεννιούνται - πως έχει σχέση και με το «αγκάθι» των εικονικών μεταβιβάσεων.

Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα το μήνα που διανύουμε οι αλλαγές σε νευραλγικές θέσεις του ALPHA ήταν ραγδαίες, με αποτέλεσμα ο Νίκος Χατζηνικολάου να είναι ο «πρωταγωνιστής» και ο άνθρωπος που πλέον κατέχει όλες τις ...θέσεις. Ηταν αντιπρόεδρος του καναλιού και διευθυντής ειδήσεων. Μετά την αναγκαστική, όπως φαίνεται, απομάκρυνση του Τζώνυ Καλημέρη (επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους) από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, διευθύνων σύμβουλος έγινε ο Νίκος Χατζηνικολάου. Μετά την παραίτηση του Γιώργου Ψαρρά από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του σταθμού, πρόεδρος έγινε ο Νίκος Χατζηνικολάου. Τελικά, o Νίκος Χατζηνικολάου είναι το «πρόσωπο» που έχει την ευθύνη για ολόκληρο το σταθμό.

Για τον ALPHA, όμως, υπάρχουν και άλλες φήμες τις οποίες διαψεύδει ο Δ. Κοντομηνάς. Γίνεται λόγος για πώληση του σταθμού και για την «είσοδο» ξένων επιχειρήσεων στο μετοχικό κεφάλαιο. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού Δ. Κοντομηνάς, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο σταθμός την περασμένη Παρασκευή, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται ν' αφήσει το «τιμόνι» του ALPHA. Ιδωμεν....

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι συμφερόντων Κοντομηνά είναι και το Κανάλι 9 μέτοχος του οποίου με 25% εμφανίζεται ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Στον τηλεοπτικό στίβο όμως εισέρχεται και ο Ομιλος Αλαφούζου με τον ΣΚΑΪ TV που την 1η Απρίλη θα ξεκινήσει πιλοτικές εκπομπές, ενώ ολοκληρωμένο το πρόγραμμά του θα αρχίσει να μεταδίδεται από το ερχόμενο φθινόπωρο.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ