Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Χαρατσίδης
Γιάννης Χαρατσίδης
Φωτ.

Στον ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ. Δεκαπέντε χρόνια χωρίς εσένα!

Στη μνήμη σου προσφέρω 200 ευρώ στο αγαπημένο σου Κόμμα, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

Τώνια Χαρατσίδου

  • Γιάννης Χαρατσίδης 1920-1991.

Δεκαπέντε χρόνια χωρίς τον Γιάννη Χαρατσίδη. Χωρίς τον άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα υψηλά ιδεώδη της ανθρώπινης υπόστασης και ύπαρξης. Της αξιοπρέπειας, της ελεύθερης σκέψης, της περηφάνιας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γιάννης Χαρατσίδης ακούραστος αγωνιστής, πιστός στην ακλόνητη πορεία του μέσα στη δικηγορία, έγκριτος νομικός, στη λογοτεχνία, ευαίσθητος συγγραφέας, έδωσε νικηφόρες μάχες σε πολλά επίπεδα για καλύτερη ζωή, ανθρώπινη, δίκαιη, δίχως τις τεράστιες αντιθέσεις ανάμεσα σε τάξεις, σε εξουσίες και εξουσιαζόμενους.

Φτωχόπαιδο της προσφυγιάς έζησε στο Κιλκίς τα παιδικά χρόνια του, όπου τελείωσε τα εγκύκλια μαθήματα.

Την αγωνιστική δράση του ξεκίνησε από τις γραμμές της ΟΚΝΕ. Κυνηγήθηκε, διώχτηκε, βασανίστηκε, αλλά στάθηκε πάντα όρθιος, με το κεφάλι ψηλά, άξιος πολέμιος της αδικίας, της συντριβής των ιδεών και της φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης.

Στη Θεσσαλονίκη φοιτητής με την επέλαση των Γερμανών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και πολέμησε εναντίον των κατακτητών και των συνεργατών τους για τη λευτεριά της πατρίδας.

Συνεργάστηκε με τον προοδευτικό Τύπο με άρθρα και αξιόλογες μεταφράσεις όπως

- Ναπολέων του Ταρλέ

- Εργασίες του Ερεμπουργκ, Χικμέτ, Τσαϊκόφσκι

- Σοβιετικό Εργατικό Δίκαιο των καθηγητών Νιέβιντ και Χέιζαρ.

- Η Οικονομία της ΕΣΣΔ του Πιερ Ζορζ.

Εξέδωσε τα παρακάτω βιβλία:

- Βάσανα και Θυμοί, διηγήματα.

- Το αισθητικό Δίπτυχο εμπλουτισμένο.

- Το Ασσανσέρ. Διηγήματα.

- ΕΣΣΔ - 70 χρόνια, ταξιδιωτικό δοκίμιο.

Κώστας Κοϊνης
Κώστας Κοϊνης
Αφησε σημαντικό ανέκδοτο έργο και υπήρξε συνεργάτης του «Ριζοσπάστη».

Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου

* * *

Φωτ.

Υπάρχουν ακόμη μερικοί από εκείνους που αγάπησαν και με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμούνται τον ΚΩΣΤΑ Μ. ΚΟΪΝΗ από το Κουτάκι Φωκίδας, τον εξαιρετικό, ευγενικό νέο, το δραστήριο συνδικαλιστή και πιστό ιδεολόγο κομμουνιστή, ο οποίος πριν από 70 χρόνια, στις 27 Φλεβάρη 1936, «έφυγε» πικραμένος από τη σκληρή ζωή του, στα 25 χρόνια του, χτυπημένος από βαριά αρρώστια.

Στη μνήμη του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΑΧΑΡΗ, στελέχους του ΚΚΕ πρόσφεραν ο Νικόλαος Θάνος από την Καβάλα 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας και 50 ευρώ στο Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ. Και οι σύντροφοί του από την Καβάλα 110 ευρώ.

  • Στη μνήμη του γιου μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ και του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΑΧΑΡΗ, με τον οποίον ήμασταν μαζί εξορία, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας.

Γιάννης Ιορδανίδης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΡΚΟΣ. Πιστός υποστηριχτής της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ να μετανιώσει και να ζητήσει καμία χάρη από αυτούς που τον καταδίκασαν.

Γεώργιος Βασιλάκος
Γεώργιος Βασιλάκος
Σήμερα, Κυριακή 26 Φλεβάρη, γίνεται το μνημόσυνο του αγαπημένου μας μπαρμπα-Γιώργη.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Νίκη και η ΚΟΒ Ελληνικού προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη του αταλάντευτου κομμουνιστή-μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό του Γιώργου Σώρκου, σύντροφοι και φίλοι του από το χωριό Γραμματικό Καρδίτσας προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γραμματικού και ο συγχωριανός του Δημήτρης Γουλόπουλος πρόσφερε 10 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΘΕΟΧΑΡΗ Νικ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Τα μέλη της οικογένειάς του, οι συγγενείς, οι συναγωνιστές και οι φίλοι του θα τον θυμούνται για πάντα.

Αντί για μνημόσυνο η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ προσφέρω 20 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

Ελένη Αγοραστού

* * *

Φωτ.

Η ΓΑΡΙΦΑΛΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ το γένος Κ. Δημητρίου γεννήθηκε το 1925 στην Αμαλιάπολη Αλμυρού. Καταγόταν από πολυμελή οικογένεια ναυτικών. Ο πατέρας της Κώστας Δημητρίου (Βιτζέντζος) ήταν ενταγμένος στο κομμουνιστικό κίνημα και τα επτά παιδιά του πήραν μέρος στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας Γιώργος Δημητρίου, αντάρτης του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στις 7 Γενάρη 1944.

Η Γαριφαλιά Κοντογιάννη στην Κατοχή εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση Θεσσαλικός Ιερός Λόχος (ΘΙΛ) και αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ. Ηταν μέλος του πενταμελούς Γραφείου του χωριού της και αντάρτισσα του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Την ίδια εποχή έγινε μέλος του ΚΚΕ στο οποίο έμεινε πιστή ως το θάνατό της στις 7 Φλεβάρη 2006.

Στις 6 Μάη 1945 παντρεύτηκε τον Δημήτριο Κοντογιάννη και το 1947 πήραν μαζί το δρόμο του βουνού για να γλιτώσουν από το κυνηγητό παρακρατικών τρομοκρατών, ενώ άφησαν πίσω το κοριτσάκι τους 11 μηνών.

Πάκης Ανθούλης
Πάκης Ανθούλης
Εντάχθηκαν στα τμήματα του ΔΣΕ της Ορθρυος. Η Γαριφαλιά στάλθηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών και αποφοίτησε με το βαθμό του Λοχία. Ελαβε μέρος στις μάχες του Γράμμου του 1948 με την 103 Ταξιαρχία του Υψηλάντη. Τραυματίστηκε και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε στο Βίτσι, όπου τοποθετήθηκε, λόγω της αναπηρίας της, σε βοηθητική υπηρεσία.

Τον Αύγουστο του 1949 πέρασε στη Γιουγκοσλαβία και αργότερα πήγε στην Τσεχοσλοβακία. Συναντήθηκε με τον σύντροφό της στις αρχές του 1951. Στην Τσεχοσλοβακία τιμήθηκε με μετάλλια ως καλή εργάτρια και υποδειγματική μητέρα.

Από τη ζωή έφυγε περήφανα, σκεπασμένη με το κόκκινο λάβαρο. Στην τελευταία κατοικία τη συνόδεψαν αντιπροσωπείες από το Δήμο Σούρπης, την ΑΕ του ΚΚΕ Αλμυρού, από το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και πολύς κόσμος, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις. Με πόνο καρδιάς τη συνόδεψαν ο επί 66 χρόνια σύντροφός της, τα 5 παιδιά και τα 11 εγγόνια της.

Στη μνήμη της ο σύντροφός της, τα παιδιά και τα εγγόνια της πρόσφεραν 150 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Αμαλιάπολης Αλμυρού.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μου ΠΑΚΗ ΑΝΘΟΥΛΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, οδοντιάτρου, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου στο κόμμα του, το ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Βούλα Ανθούλη

* * *

Για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ πρόσφεραν οι φίλοι του που ζουν στο South West και το North West του Τορόντο Καναδά Χαρίτος Παναγιωτίδης 100 δολάρια, Παύλος Κατσέτος 50, Τζίμης Διαμαντόπουλος 50, Τομ Διαμαντούρος 50, Α.Μ. 100 δολάρια.

* * *

Φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνονται 20 χρόνια από το «χαμό» της αγαπημένης μας ΕΛΛΗΣ ΦΩΚΑ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Παναγιώτης Μακέδος
Παναγιώτης Μακέδος
Ο σύζυγος Νίκος Φωκάς

Τα παιδιά της Γεράσιμος και Λευτέρης

* * *

Φωτ.

Στις 14 Γενάρη 2006 στα 84 χρόνια του «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΝΤΖΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης, 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη, τον καθημερινό σύντροφό του.

Ελευθερία Πνευματικάτου

* * *

Φωτ.

Στις 20 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣ. Γεννήθηκε στη Σγάρα Καταρράχτη Αρτας το 1947. Αν και πέρασε ένας χρόνος, ο πόνος δεν έφυγε από την καρδιά μας και το κενό που άφησε η απουσία του είναι δυσαναπλήρωτο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Κωνσταντίνα

Τα παιδιά του Γιώργος-Παναγιώτα, Δημήτρης-Τερέζα

Η εγγονή του Κωνσταντίνα

* * *

Φωτ.

Στις 2 Δεκέμβρη 2005 «χάσαμε» από κοντά μας τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1930 στο Θρυλόριο Κομοτηνής. Μαθητής Γυμνασίου στον Εμφύλιο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο. Εντάχθηκε στον ΔΣΕ μαζί με τον πατέρα του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ και τον αδελφό του ΓΙΑΝΝΗ, 14 χρόνων. Σκοτώθηκαν και οι δύο.

Ολα τα μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η μητέρα του Βαρβάρα με τα τρία αδέλφια του στη Ρουμανία και αργότερα στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Ελευθέριος Πάνος
Ελευθέριος Πάνος
Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου τελείωσε τρίχρονη επαγγελματική σχολή στην πόλη Χαϊντενάου και στάλθηκε στο Βερολίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του. Αποφοίτησε ως μηχανικός-μηχανολόγος και δούλεψε στο εργοστάσιο «Ζεκινάσε» στην πόλη Βερντάου, όπου ήταν υπόδειγμα για τους συναδέλφους του.

Τον Αύγουστο του 2000 επέστρεψε στην πατρίδα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη του πατέρα του και του αδελφού του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης και 20 ευρώ για το Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Η σύζυγος Ελένη

Η κόρη του Βαρβάρα

Ο εγγονός του Παναγιώτης

* * *

Στις 7 Δεκέμβρη 2005 «χάσαμε», σε ηλικία 36 χρόνων το γιο μας ΑΝΕΣΤΗ ΣΤΟΛΤΙΔΗ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

Η οικογένεια Γιώργου Στολτίδη

* * *

Φωτ.

Στις 2 Φλεβάρη 2006 έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Υπήρξε καλή σύζυγος, στοργική μητέρα και τρυφερή γιαγιά. Οπαδός του ΚΚΕ, συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις και στους λαϊκούς αγώνες.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

Η οικογένεια Αθανάσιου Καραδημητρίου

  • Ο Παύλος Ζήκος, στη μνήμη της συντρόφισσας από την Καβάλα Βασιλικής Καραδημητρίου, μητέρας του φίλου του «ΠΕΠΟ», προσφέρει στην ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

Γεώργιος Σώρκος
Γεώργιος Σώρκος
* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΓΓΕΛΟΥ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, του γαμπρού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΥ (φωτογραφία) και του φίλου μου ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΤΟΒΑ (φωτογραφία) προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, 50 ευρώ.

Αθανάσιος Αντωνιάδης

  • Η Διαμάντω Κουκουρίκου προσφέρει στο ΚΚΕ 10 ευρώ και 10 ευρώ στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη του συζύγου της ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΥ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΕΔΟΥ από τα Λιμενάρια Θάσου, η κόρη του Ευαγγελία και ο γιος του Βασίλης προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Λιμεναρίων.

* * *

Φωτ.

Τον περασμένο Γενάρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης-ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ από την Τρύπη Λακωνίας. Με το τέλος του Εμφύλιου πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του, προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Περιστερίου.

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τη μέρα, που ο σύντροφος ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ο μπαρμπα-Πάνος για την οργάνωσή μας, αλλά και για όλο το λαό της Αρτας, «έφυγε» από κοντά μας, όρθιος, έτσι όπως έζησε σε όλη τη ζωή του. Οι ταλαιπωρίες των εξοριών, των βασανιστηρίων, των φυλακών, μπορεί να του άφησαν πολλά σημάδια στο κορμί και την υγεία του, αλλά ατσάλωσαν ακόμα περισσότερο τη συνείδησή του, την άποψή του για το δίκιο του αγώνα και την αναγκαιότητά του. Για εμάς τους νεότερους ήταν δάσκαλος και καθοδηγητής, μιας και έζησε από κοντά όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και του λαϊκού κινήματος. Ακόμα και η ώρα που επέλεξε να «φύγει» από κοντά μας ήταν σημαδιακή αφού εκείνη τη μέρα τιμούσαμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Γρηγόρης Μπαχάρης
Γρηγόρης Μπαχάρης
Ο μπαρμπα-Πάνος υπήρξε σταθερό και αταλάντευτο στέλεχος του ΚΚΕ, ως την τελευταία ώρα του, πιστός υπερασπιστής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, ένθερμος υποστηριχτής του σοσιαλισμού που χρειαζόμαστε. Δε σε ξεχνάμε.

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ