Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φαντασιώσεις

Προκαλούν τη νοημοσύνη των προοδευτικών ανθρώπων της χώρας μας ορισμένες ακραίες αντικομμουνιστικές κορόνες που, δυστυχώς, έρχονται στη δημοσιότητα σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» κ.ά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα αυτά την περίοδο της αντικομμουνιστικής υστερίας σχετικά με το κατάπτυστο και επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Ενα από τα άρθρα αυτά του Στ. Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Yale, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», Κυριακή, 05.02.06. Ο αρθρογράφος αναφέρει, με κάποιον σκωπτικό χαρακτηρισμό, πως «στην περίπτωση του μνημονίου ζήσαμε μια κομμουνιστική υστερία... Η παράξενη νοσταλγία του κομμουνισμού, που φαίνεται πως ανθεί ειδικά στη χώρα μας... αποτελεί από μόνη της ενδιαφέρον θέμα για προβληματισμό».

... Η καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, από εκατοντάδες παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, από επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες θορύβησε και προβλημάτισε τους εμπνευστές αυτού του εκτρώματος... Τους λαούς των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που αντιστέκονται στην παλινόρθωση του άγριου καπιταλισμού, στην απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων, οργανώσεων της νεολαίας και άλλων φορέων αντίστασης, ο αρθρογράφος τους χαρακτηρίζει «νοσταλγούς μιας φαντασίας». «Στην ουσία, γράφει, πρόκειται για τη νοσταλγία ενός ανύπαρκτου παρελθόντος».

... Είναι άραγε ανύπαρκτο παρελθόν η Μεγάλη Νίκη κατά του ναζισμού που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ζωές Σοβιετικών πολιτών και μαχητών του Κόκκινου στρατού και άπειρες υλικές καταστροφές, η επανόρθωση της χώρας από τα ερείπια του πολέμου μέσα σε λίγα χρόνια; Είναι ανύπαρκτο παρελθόν η φιλειρηνική πολιτική της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η βοήθεια στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα κατά της αποικιοκρατίας; Ανύπαρκτη και ανιστόρητη είναι η φαντασία του αρθρογράφου.

...«Οι λαοί που υπέστησαν τον κομμουνισμό, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τη μνήμη του». Τα γεγονότα όμως δεν τους αφήνουν να απομακρύνουν τη μνήμη τους, όταν χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο, από την πείνα και υποφέρουν από τη φτώχεια, την ανεργία, το δουλεμπόριο, την πορνεία, τα ναρκωτικά και τις μαφίες (πρωτάκουστα περιστατικά για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες). Οι λαοί των χωρών αυτών γνώρισαν τα προτερήματα του σοσιαλισμού, γνωρίζουν και τη σημερινή ζωή...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ