Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Φοβούνται το χειραφετημένο κίνημα

Η συνέντευξη από τον Γιώργο Μαυρίκο, πάρθηκε μεσούσης της απεργίας των ναυτεργατών και μάλιστα τη στιγμή που στην πράξη επιβεβαιώνονταν η θέση ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγώνα παίζει ο προσανατολισμός του, η αλληλεγγύη και ο συσχετισμός δύναμης. Την ώρα της συζήτησης το ένα μετά το άλλο τα ταξικά συνδικάτα έπαιρναν έκτακτες αποφάσεις για απεργίες αλληλεγγύης στους επιστρατευμένους ναυτεργάτες, ενώ οι ίδιοι οι απεργοί στραπατσάριζαν στην πράξη την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση. Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας ένα σχόλιο απ' αφορμή τη στάση που κράτησε ειδικά το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην απεργία.

-- Διαβάζουμε μια δήλωση του Ευ. Βενιζέλου όταν τον ρώτησαν αν το ΠΑΣΟΚ καλεί τους ναυτεργάτες να μην υπακούσουν στην πολιτική επιστράτευση: «Δεν κηρύσσει ανυπακοή το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα φλερτάρουν με την ιδέα αυτή, γιατί δεν έχουν την ευθύνη ενός κόμματος εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει φτηνή αντιπολίτευση», είπε. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την έκδηλη λαϊκή δυσαρέσκεια, πώς κρίνετε αυτή τη δήλωση;

-- Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βλέπει στην πολιτική της ΝΔ τη συνέχεια της δικής του πολιτικής. Ενδιαφέρεται ως εκ τούτου κατά βάθος να προωθείται αυτή η πολιτική. Στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού εναλλαγής στην κυβερνητική εξουσία ενδιαφέρεται κύρια να παραμείνει η λαϊκή συνείδηση εγκλωβισμένη στη λογική ότι η λύση στα προβλήματα έρχεται από την επιλογή καλύτερου διαχειριστή. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβάται τους αγώνες των εργαζομένων και τους υπονομεύει πολύμορφα. Εμείς, αντίθετα, υποστηρίζουμε ότι οι λύσεις περνούν μέσα από την εναντίωση στην κυρίαρχη πολιτική. Μέσα από την αμφισβήτηση και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε ένα εργατικό κίνημα που δεν υποτάσσεται, δεν πειθαρχεί, δεν υπακούει στα αντιδημοκρατικά μέτρα. Χειραφετημένο εν τέλει από το δικομματισμό και το κεφάλαιο. Προετοιμασμένο να συγκρουστεί με το σύνολο της πολιτικής των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ