Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κοντά 250 μέρες πριν από τις εκλογές για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, και ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν επιλέξει και σε επίπεδο προσώπων τις βασικές εκπροσωπήσεις τους. Μια πρώτη παρατήρηση, που μπορεί ήδη να γίνει, είναι πως η εκλογική μάχη επιχειρείται να εξελιχθεί σε μια πασαρέλα υποψηφίων, οι οποίοι θα παρουσιάζονται ως άσχετοι από την πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Ενα δεύτερο είναι πως τα αστικά κόμματα επιχειρούν, μιλώντας για την Αυτοδιοίκηση, να σβήσουν το γεγονός ότι δήμοι και νομαρχίες εφαρμόζουν όλο και πιο σφιχτά, όχι απλά την κεντρική πολιτική του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά πιο βαθιά, μιαν ενιαία πολιτική που εκπορεύεται κατευθείαν από τις ανάγκες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων στόχων του κεφαλαίου.

Με όχημα τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Αυτοδιοίκηση μπαίνει επιθετικά στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των πολιτικών του κεφαλαίου. Ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο, όπου συγκεντρώνεται το 35% του πληθυσμού της χώρας και παράγεται πάνω από το 40% του πανελλαδικού προϊόντος της μεταποίησης, ενώ η έκτασή του καλύπτει μόνο το 3% του ελληνικού χώρου.

Στην πορεία προς τις εκλογές, θα ακουστούν ξανά τα περί υδροκεφαλισμού, περί ανυπόφορων συνθηκών, αυτά ή εκείνα τα χωροταξικά προβλήματα, οι ελλείψεις στις υποδομές, όλα εκείνα που συνιστούν ένα εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης και βοηθούν με την αποσπασματική αναφορά τους στον εγκλωβισμό της συνείδησης σε ζητήματα διαχείρισης.

Αυτό που αποφεύγεται σαν ο διάολος το λιβάνι, είναι η απάντηση στο «γιατί» αυτών των προβλημάτων, η σύνδεσή τους με την κατάσταση σ' όλη τη χώρα, η αναγκαστική εξάρτησή τους από την ίδια την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ, έχοντας προβάλει ήδη ένα πλαίσιο συσπείρωσης και στόχων πάλης ενόψει και των τοπικών εκλογών, έχει θέσει ανοιχτά το θέμα: Ανατροπή των σημερινών συσχετισμών δύναμης και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, σαν προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για τις βαθιές αλλαγές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Στην αρχή της βδομάδας, παρουσιάστηκαν με ειδική συνέντευξη και τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια σε κεντρικούς δήμους και νομαρχίες. Και, ήδη, σε Αθήνα - Πειραιά ξετυλίγεται μια πρώτη καμπάνια στο χώρο της Υγείας. Παίρνοντας τη θέση που του αντιστοιχεί σ' αυτήν τη μάχη, ο «Ρ» ανοίγει σήμερα τη συζήτηση με ορισμένες πρώτες ερωτήσεις που απευθύναμε στον Γιώργο Μαυρίκο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά.


Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ