Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Βραδιά για «μοντέρνους καιρούς»

Ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του «Μοντέρνοι καιροί»
Ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του «Μοντέρνοι καιροί»
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον Τσάρλι Τσάπλιν το κανάλι της Βουλής, θα μεταδώσει απόψε στις 23.40 ακόμη μία ταινία του, η οποία και είναι μια από τις καλύτερες του 20ού αιώνα, με τίτλο «Μοντέρνοι καιροί».

Ο Σαρλό είναι βιομηχανικός εργάτης. Ολη την ημέρα ασχολείται με το να σφίγγει βίδες. Η μονοτονία της δουλιάς τον αρρωσταίνει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πάει στο νοσοκομείο και όταν βγει να βρεθεί χωρίς δουλιά, αφού απολύεται με το αιτιολογικό ότι μπορεί και πάλι ν' αρρωστήσει. Χωρίς δουλιά, άνεργος, περιπλανιέται στους δρόμους. Κάποια στιγμή θα προσληφθεί σ' ένα μεγάλο κατάστημα σαν νυχτοφύλακας. Εκεί, με την κοπέλα που θα ερωτευτεί, θα απολαμβάνουν τη νύχτα, αφού η φαντασία τους θα τρέχει και θα νομίζουν ότι τα πλούτη του μεγάλου καταστήματος είναι δικά τους. Οι περιπέτειες του Σαρλό θα συνεχιστούν, όταν θα τον βάλουν φυλακή για μια κλοπή που δεν έχει διαπράξει. Οταν θα βγει από τη φυλακή θα πάει να δουλέψει σ' ένα κέντρο. Εκεί αυτοσχεδιάζοντας θα παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα...

Μια ταινία που γυρίστηκε το 1936 και στην οποία ο Τσάρλι Τσάπλιν προφητικά σχολιάζει την ανισότητα της καταναλωτικής κοινωνίας και την απάνθρωπη μηχανοποίηση της εργασίας. Συγχρόνως όμως η ταινία έχει και αισιόδοξα μηνύματα, αφού ο άνθρωπος πρέπει να ξαναβρεί το όνειρο, το παιχνίδι, τον έρωτα. Και όλα αυτά τα καταφέρνει με μια σειρά από εκπληκτικά νούμερα, υψηλής χορογραφίας αλλά και ανθρωπιάς. Σ' αυτή την ταινία ο Τσάρλι Τσάπλιν κάνει την τελευταία του εμφάνιση. Εκτός από τον Τσάρλι Τσάπλιν παίζουν οι Πολέτ Γκοντάρ, Χένρι Μπέργκμαν και Τσέστερ Κόνκλιν.

«Η καταδίωξη», σε σκηνοθεσία Αρθουρ Πεν

O Μπάμπερ Ριβς δραπετεύει από το αναμορφωτήριο, όπου εκτίει την ποινή του, καταδικασμένος άδικα για ένα φόνο που δε διέπραξε, και παίρνει το δρόμο για τη γενέτειρά του - μια μικρή πόλη του Τέξας. Εκεί, η απόδρασή του δημιουργεί προβλήματα στο σερίφη Κάλντερ, που αρνείται να ακολουθήσει τις διαταγές του μεγιστάνα πετρελαίου Βαλ Ρότζερς, ο οποίος ελέγχει την πόλη. Ο Βαλ ζητάει από τον Κάλντερ να σκοτώσει τον δραπέτη, πριν ο Μπάμπερ ανακαλύψει την ερωτική σχέση του Τζέισον Ρότζερς, γιου του Βαλ, με τη γυναίκα του, Αννα. Στο μεταξύ, η σύζυγος του Κάλντερ, η Ρούμπι, προσπαθεί να πείσει τον άντρα της να μην τα βάλει με ολόκληρη την πόλη. Το ίδιο διάστημα οι κάτοικοι της πόλης έχουν ξεσηκωθεί από τον Βαλ και ζητούν να λιντζάρουν τον Μπάρμπερ. Και ο Κάλντερ, στην προσπάθειά του να προστατεύσει την υπόληψή του και να μείνει πιστός στο καθήκον του, οδηγείται σε μια δραματική αναμέτρηση με τους κατοίκους της πόλης και τον Βαλ, που κορυφώνεται σ' ένα εκρηκτικό φινάλε. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι εκπληκτικοί Μάρλον Μπράντο, Τζέιν Φόντα και Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Μαζί τους συμπρωταγωνιστούν οι Αντζι Ντίκινσον, Ρόμπερτ Ντιβάλ και Μίριαμ Χόπκινς («Mέγκα», 01.50).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ