Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Στο... κανναβάτσο

Συζήτηση με τον παλιό αθλητή και νυν προπονητή Ηλία Παπαγιάννη, που καταγράφει τα μεγάλα προβλήματα του δυναμικού αθλήματος

Σε τέλμα βρίσκεται η πυγμαχία στη χώρα μας

Eurokinissi

Σε τέλμα βρίσκεται η πυγμαχία στη χώρα μας
«Η πυγμαχία έχει τελειώσει στη χώρα μας. Τι θέλεις να σου πω; Οι προπονητές είναι απλήρωτοι δύο χρόνια και όμως η Ομοσπονδία τα έχει πάρει τα λεφτά από τη ΓΓΑ. Είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει λοβιτούρες, ότι υπάρχουν λαμόγια»...

Η κουβέντα γίνεται με τον Ηλία Παπαγιάννη, γέννημα θρέμμα της πυγμαχίας, από 10 χρόνων στα ριγκ, αθλητής, πρωταθλητής, προπονητής, προπονητής εθνικής ομάδας, πρόεδρος των προπονητών, σήμερα ιδρυτής της Ακαδημίας Πυγμαχίας «Πολυδεύκης» και προπονητής.

-- Την περασμένη βδομάδα είχατε το Πανελλήνιο Διασυλλογικό πρωτάθλημα, το οποίο όμως δεν έγινε, γιατί οι προπονητές είναι απλήρωτοι δύο χρόνια!!

-- «Ετσι είναι, κι αυτά συμβαίνουν γιατί η πυγμαχία, εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκεται σε χέρια ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική και κομματική τους προβολή, για το άθλημα δε δίνουν δεκάρα. Ολους αυτούς τους ονομάζω "πυγμαχοσωτήρες". Ολα στο γόνατο, χωρίς κανένα προγραμματισμό. Είμαι στο άθλημα 45 χρόνια, αθλητής, πρωταθλητής, προπονητής, πρόεδρος των προπονητών έχω περάσει όλα τα στάδια».

-- Με την Ομοσπονδία πώς τα πάτε;

-- «Μαύρα χάλια. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αποφεύγει κάθε επαφή και συνεργασία με το σύλλογο των προπονητών, που είναι η ραχοκοκαλιά του αθλήματος».

-- Γιατί γίνεται αυτό;

-- «Δε δέχονται να καθίσουμε σ' ένα τραπέζι για να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα. Δηλαδή προγραμματισμός, λειτουργία σωματείων, εθνικής ομάδας. Αν δεν κουβεντιάσει με μας τους τεχνικούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα»...

-- Η πολιτεία τι κάνει για όλα αυτά;

-- «Η πολιτεία δίνει τα λεφτά στην Ομοσπονδία, όταν όμως η Ομοσπονδία δεν έχει πρόγραμμα, οργάνωση κλπ από εκεί και έπειτα τι θες να γίνει;».

-- Οι παράγοντες προέρχονται από το μποξ;

-- «Οι περισσότεροι πρόεδροι μέχρι σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με το άθλημα. Μας έρχονταν ουρανοκατέβατοι. Κατ' αρχή να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Να μας πει η σημερινή διοίκηση πού πήγαν τα λεφτά του 2005 που πήραν από την πολιτεία. Πάντως μέχρι σήμερα κανένας δεν πήγε φυλακή. Οι αγώνες όμως δεν έγιναν γιατί οι προπονητές είναι απλήρωτοι 2 χρόνια!».

-- Σήμερα έχουμε άλλη διοίκηση...

-- «Στην ουσία άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

-- Η πολιτεία;

-- «Εχει μεγάλες ευθύνες. Τα χρήματα που διαχειρίζεται το εκάστοτε ΔΣ έπρεπε να ελέγχονται. Αντί αυτού γίνονται προσπάθειες να κρυφτούν οι ντροπές της προηγούμενης διοίκησης. Το ερώτημα είναι: Γιατί η πολιτεία δίνει τα λεφτά μας σε ανθρώπους που τα κακοδιαχειρίζονται; Π.χ. Οταν ένα πρωτάθλημα χρεώνεται 60-70 εκατ. δρχ. ή το γνωστό μίτιγκ "Ακρόπολις" το χρεώνουν 120 εκατ. δρχ. Είναι να τρελαίνεσαι. Είμαι βέβαιος ότι γίνονται λοβιτούρες. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει».

-- Η πυγμαχία είναι ερασιτεχνικό άθλημα. Ποια είναι η γνώμη σας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

-- «Το σωματείο που είμαι πρόεδρος και ταυτόχρονα προπονητής παλεύει μέσα σ' αυτή την τρύπα που βλέπεις κάτω από τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Περιστεριού, που όταν βρέχει κολυμπάμε από τις τρύπες που άνοιξε η ΠΑΕ Ατρόμητος στο μπετό για να βάλει καθίσματα. Και ο κ. δήμαρχος Περιστεριού δε φρόντισε να κλείσει. Δεν τον ενδιαφέρει για την πυγμαχία και μεις παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε το σωματείο. Εν τω μεταξύ οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που έγιναν με το αίμα του ελληνικού λαού ρημάζουν, δε μας αφήνουν ούτε απ' έξω να περάσουμε. Αυτός είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός».

-- Με την υγεία των αθλητών τι γίνεται;

-- «Δεν υπάρχει ασφάλεια 100%. Εγώ έχω ένα φίλο γιατρό που έρχεται και ρίχνει μια ματιά στα παιδιά. Αυτό είναι όλο. Π.χ. η Αρετή Μαστροδούκα έχει τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ. Είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και παλεύει από το 2004 να πάρει 700 ευρώ από την Ομοσπονδία για μια επέμβαση που έκανε στο γόνατο».

-- Τα προβλήματα λοιπόν είναι: υλικοτεχνική υποδομή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οικονομική ενίσχυση...

-- «Ετσι ακριβώς. Και εμείς τα σωματεία έχουμε ευθύνες για τις διοικήσεις που ψηφίζουμε και το γεγονός ότι δε συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Κάνουμε μεγάλους αγώνες για να κρατήσουμε τα παιδιά, να τα φυλάξουμε από τα ναρκωτικά κλπ.».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ