Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συγκεντρώνουμε δυνάμεις ενάντια στους εκμεταλλευτές

Συζήτηση με τον υποψήφιο της ΝΑΣ για τη Νομαρχία Πειραιά, Γιάννη Μανουσογιαννάκη

Από τις μέρες της απεργίας των ναυτεργατών που έγραψαν ήδη Ιστορία
Από τις μέρες της απεργίας των ναυτεργατών που έγραψαν ήδη Ιστορία
Ο απόηχος της απεργίας δεν έχει ακόμα κοπάσει, στα βαπόρια οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, το ίδιο και στα νησιά. Την ίδια ώρα, όμως, αυτοί που επιχείρησαν - με πράξεις που έφτασαν ως και την επιστράτευση - να χτυπήσουν τους ναυτεργάτες, σα να μη συνέβη τίποτα, συζητούν ήδη περί ανέμων και υδάτων, για τις «τοπικές κοινωνίες» και πόσο ωραίοι είναι οι ίδιοι ως εκφραστές του «τοπικού». Ποιοι; Οι ίδιοι που ως κομματάρχες κίνησαν γη και ουρανό για να χτυπήσουν εργάτες. Απ' αυτό ακριβώς το σημείο αρχίσαμε και τη συζήτησή μας με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο των «Θερμαστολαδάδων» - όπως τους λέγανε παλιά - που είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ στον Πειραιά.

- Με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών ήρθε στο προσκήνιο όλη η φιλολογία για τις «τοπικές κοινωνίες», ασκήθηκαν και οι σχετικές πιέσεις. Πώς σχολιάζετε τη στάση δημάρχων και νομαρχών απέναντι στην απεργία των ναυτεργατών;

- Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στα νησιά, ήταν με τους ναυτεργάτες. Αυτοί υπερασπίστηκαν την απεργία των ναυτεργατών και την περιφρούρησαν με αποφασιστικότητα. Είναι γεγονός, ότι υπήρξαν κάποιοι παράγοντες σε νησιά, νομάρχες, δήμαρχοι - τοπικοί παράγοντες όπως τους ονομάζουμε - οι οποίοι άρχισαν να κραυγάζουν για την απομόνωση που δήθεν προκάλεσε η απεργία των ναυτεργατών στα νησιά τους και τα προβλήματα που δήθεν η απεργία δημιουργούσε.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης
Είναι οι ίδιοι που σιωπούν για την απομόνωση που χρόνια έχουν τα νησιά και για το μαρασμό που δέχονται, συμβάλλοντας και στοιχιζόμενοι πίσω από αυτή την πολιτική που εφαρμόζει είτε η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα είτε του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Είναι οι ίδιοι αυτοί που καλούν την κυβέρνηση να δώσει επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, για να πάνε μια φορά το μήνα ένα καράβι. Οταν πεθαίνει ο κόσμος από σκωληκοειδίτη στα νησιά, γιατί δεν έχουν γιατρούς, φάρμακα, κέντρα υγείας, αεροδρόμια ελικοδρόμια... Είναι οι ίδιοι που δεν απαιτούν να φτιαχτούν λιμάνια στα νησιά τους για να μπορούν να δένουν τα πλοία. Είναι δεδομένο, ότι η ΤΑ αποτελεί ένα μοχλό, ένα βραχίονα του κράτους για να εφαρμόζεται η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Αυτό το ρόλο παίζουν και οι τοπικοί άρχοντες διαφόρων περιοχών, νομάρχες, δήμαρχοι. Ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ είναι, είτε με το ΣΥΝ, τοποθετείται πάνω στα προβλήματα.

Είχαμε, βέβαια και την περίπτωση δημοτικών παραγόντων που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, οι οποίοι όχι μόνο στάθηκαν δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες, αλλά και υπερασπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο και τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών. Αίτημα των ναυτεργατών ήταν να πηγαίνουν 365 μέρες το χρόνο πλοία στα νησιά, να είναι ασφαλή με φθηνά εισιτήρια και όχι αυτό που σήμερα συμβαίνει: όποτε θέλουν να πηγαίνουν, με πανάκριβα εισιτήρια και με πλοία τα οποία είναι πλωτά φέρετρα. Αυτό ήταν ένα αίτημα των ναυτεργατών, το «αγκάλιασαν» οι εργαζόμενοι στα νησιά, το λαϊκό κίνημα των νησιών. Κόντρα σ' αυτό το αίτημα, κόντρα δηλαδή στο συμφέρον των ίδιων των νησιωτών ήταν όλοι οι δήμαρχοι κι οι νομάρχες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν την κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα να εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στα νησιά και από αυτή την απεργία να βγάλουν συμπέρασμα. Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να καταδικάσουν την πολιτική αυτών των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες (δημάρχους, νομάρχες) που είναι στελέχη αυτών των κομμάτων. Τους καλούμε να ενισχύσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας στα οποία συμμετέχει το ΚΚΕ, για να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να δώσουν και τη μάχη της επιβίωσης στα νησιά τους.

- Είσαι υποψήφιος στον Πειραιά, κατ' εξοχήν παραλιακή πόλη, ταυτόχρονα το πρώτο λιμάνι της χώρας. Ενα σχόλιό σου για τη μέχρι τώρα πορεία ανάπτυξης του λιμανιού.

- Η πορεία ανάπτυξης του λιμανιού είναι στην κατεύθυνση του πώς θα υπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Και όχι τα συμφέροντα και τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής του Πειραιά. Το λιμάνι του Πειραιά έχει μεγαλύτερη σημασία και εμβέλεια, αφορά το σύνολο της χώρας, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο της μεταφορικής κίνησης με τις θαλάσσιες μεταφορές. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τη μετοχοποίηση προωθούνται συμπράξεις με ιδιώτες ενώ ταυτόχρονα χτυπιούνται τα εργασιακά δικαιώματα των λιμενεργατών. Σταθερός στόχος του ΟΛΠ είναι ο περιορισμός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Το κεφάλαιο θέλει να κάνει το λιμάνι ένα κλειστό γκέτο, ένα φρούριο που θα το βλέπουμε εμείς απ' έξω. Ηδη είναι καγκελόφραχτο λιμάνι, με τα σύρματα γύρω γύρω, με τα καλώδια τα ηλεκτροφόρα, τις κάμερες κλπ. Κάθε μέτρο του λιμανιού σημαίνει χρήμα για το κεφάλαιο. Προσπαθούν, λοιπόν να αποκόψουν τον κόσμο από το μέτωπο της θάλασσας, αυτό το απλό: το να μπορεί ένας Πειραιώτης, ένας κάτοικος της περιοχής να περπατήσει βρε αδελφέ στους χώρους του λιμανιού. Κι αυτό βεβαίως γίνεται παντού. Μπροστά μας έχουμε τα επιχειρηματικά σχέδια στην τεράστια έκταση των Λιπασμάτων που προωθούνται σε βάρος των κατοίκων της Δραπετσώνας.

Μετατρέπουν όλη την παραλία σε απαγορευμένη ζώνη για τους εργαζόμενους

Επειτα, δεν είναι μόνο το λιμάνι, είναι όλος ο άξονας μέχρι το Σούνιο. Ιδιωτικοποιούνται οι παραλίες, δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι ελεύθεροι χώροι που κάποτε είχε ο κόσμος, σήμερα περιορίζονται, χάνονται. Αυτό το δικαίωμα, να μπορέσω να πάω σε μια παραλία, να κολυμπήσει ο εργαζόμενος με τα παιδιά του, με την οικογένειά του, πρέπει σήμερα να το πληρώσει. Στον άξονα αυτό της παραλίας φτιάχνονται μεγάλα κέντρα διασκέδασης που τα διαχειρίζεται επίσης το μεγάλο κεφάλαιο με πανάκριβη τη δυνατότητα κάποιου να μπορέσει να τα επισκεφθεί. Για τον εργαζόμενο είναι απαγορευτικό να πλησιάσει σ' αυτούς τους χώρους. Εχει γίνει ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά αυτών των χώρων, των ακτών, των παραλιών κλπ. Αποκόβουν τα λαϊκά στρώματα από αυτό το χώρο με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής τους και τώρα αλλά και στο μέλλον ακόμα χειρότερα.

- Αν κάποιος φωτογραφίσει όλη αυτή τη ζώνη έχει φωτογραφήσει και τον αντίπαλο;

- Ο αντίπαλος είναι το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ. Σ' αυτό τον τομέα, οι τοπικοί άρχοντες πάλι έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Οχι μόνο ανέχθηκαν αλλά βοήθησαν στο να ιδιωτικοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ εδώ στον Πειραιά. Δεν είναι ότι απλά ανέχονται μια κατάσταση ιδιωτικοποίησης ενός ελεύθερου χώρου στην περιοχή του Πειραιά, να περάσει σε ιδιωτικά χέρια και να γίνει εμπορικό κέντρο, αλλά έχουν πάρει και αποφάσεις που βοηθούν στο να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη λογική στηρίζουν και οι δήμαρχοι του ΣΥΝ γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΝ συνδιοικεί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚΝΑ κλπ.

Η ευθύνη, λοιπόν, των τοπικών παραγόντων στην περιοχή είναι τεράστια γι' αυτό το ζήτημα, ως τμήματα αυτών των κομμάτων, ως στελέχη αυτών των κομμάτων, υπηρετούν αυτή την πολιτική, την έχουν ενστερνιστεί και την προωθούν. Πρέπει λοιπόν ο Πειραιώτης, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, ο ελληνικός λαός συνολικά, να καταδικάσει διά μέσου και αυτών αυτή την πολιτική.

Κοροϊδεύει τον κόσμο όποιος δεν καλεί σε σύγκρουση με το κεφάλαιο

- Με δεδομένα τα συμφέροντα που συγκρούονται στην παραλιακή ζώνη, τι δυνατότητα υπάρχει να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο η δράση του μεγάλου κεφαλαίου;

- Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η δράση του μεγάλου κεφαλαίου, δεν μπορεί να αποκρουστεί αυτή η πολιτική σε τοπικό επίπεδο, σε περιορισμένη έκταση. Μόνο μια συνολική σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με το μεγάλο κεφάλαιο, μπορεί να δώσει κάποια αποτελέσματα. Οποιος ισχυρίζεται, ότι «εγώ στο δήμο μου, σε μια περιφέρεια θα μπορέσω να το κάνω», αν μη τι άλλο κοροϊδεύει τον κόσμο. Δεν είναι το ζήτημα αν είσαι καλός ή κακός. Οταν στηρίζεσαι από πολιτικές δυνάμεις που έχουν αυτή την πορεία, αυτή τη λογική, ακόμα και να μη θέλεις, θα βρεθείς εκτεθειμένος, θα σε «αδειάσουν». Είναι αδύνατον να μπορέσει κάποιος να εφαρμόσει τέτοια πολιτική στα όρια ενός δήμου, μιας περιοχής, όταν η συνολική κατεύθυνση είναι διαφορετική. Θα πρέπει να συγκρουστεί συνολικά με αυτή την πολιτική.

Επόμενα βασικός παράγοντας για να κρίνει ένας εργαζόμενος τι επιλογή θα κάνει στις τοπικές εκλογές, είναι να δει και ποιες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν αυτόν που ζητάει την ψήφο του. Διότι αυτό αποτελεί και την εγγύηση αν θέλετε και για την πορεία που θα ακολουθήσει. «Καλά παιδιά» υπάρχουν και σε άλλους χώρους, δεν είναι μόνο στο ΚΚΕ. Το ότι είναι όμως «καλά παιδιά», δεν τους εμποδίζει να παίρνουν τις πλέον αντεργατικές, αντιλαϊκές αποφάσεις, διότι στηρίζονται σε πολιτικές δυνάμεις και πολιτική που είναι αντεργατική, αντιλαϊκή.

Εμείς καλούμε παντού, στη Νομαρχία και στους Δήμους, σε συσπείρωση γύρω από τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση, ακριβώς γιατί στην πράξη έχουμε ήδη αποδείξει πως έχουμε μέτωπο αντιπαράθεσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρετούν την πολιτική του.


Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ