Σάββατο 4 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ιεροτελεστίες της άνοιξης

Σε ήθη, έθιμα και συμβολισμούς του Καρναβαλιού με ιδιαίτερη έμφαση στις μάσκες, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή, 6-8 το απόγευμα, στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Του «κύκλου τα γυρίσματα» πάντα προκαλούσαν δέος στους ανθρώπους, ιδιαίτερα το διαφαινόμενο τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης με την ανθοφορία της και την αναβλάστηση της Φύσης. Οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη τελετουργιών πιστεύοντας ότι έτσι θα υποβοηθήσουν τη Φύση στο αιώνιο έργο της, ενώ από την άλλη όλες αυτές οι τελετουργίες ήταν ένα ξέσπασμα που προεξήγγελλε και γιόρταζε με ξέφρενους ρυθμούς την αναμενόμενη γέννηση. Αυτές οι τελετουργίες, κοινές από χιλιάδες χρόνια σε όλους τους λαούς, είναι ακριβώς η έκφραση της πίστης στη δύναμη της Φύσης, είναι μια οργιαστική γιορτή με καθαρτήριες φωτιές, συμπόσια, μέθη, οργιαστικούς χορούς, χρήση ομοιωμάτων γονιμικών οργάνων, αναπαραστάσεις της γενετήσιας πράξης και μια σειρά τραγούδια διακωμωδητικά που θα διατυμπανίσουν την ώρα που πρέπει την κρυμμένη πίσω από τις κοινωνικές συμβάσεις αλήθεια.

Τελετουργίες αρχαίες, υπόκλιση των ανθρώπων μπροστά σε φυσικές δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, θα επιθυμούσαν όμως να κατέχουν ένα κομμάτι της δύναμής τους, και σε αυτές τις τελετουργίες το ιδιοποιούνται συμβολικά μέσα από τη χρήση των μασκών.

Ταυτόχρονα οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις του αγροτικού καρναβαλιού θεωρείται ότι συμβολίζουν, επίσης, «δαιμονοποιημένες» ψυχές νεκρών, καθώς όλη η λατρευτική δράση του αγροτικού καρναβαλιού διεξάγεται στο ύπαιθρο, στο νωπό, λόγω εποχής, χώμα και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συμβολική ανάδειξη της γης ως υποδοχέα των νεκρών σωμάτων και ταυτόχρονα ως μήτρα κάθε μορφής ζωής. Εξ ου και η ταύτιση της γονιμότητας της γης με τη γυναικεία γονιμότητα και η συμβολική ταύτιση του φαλλού με το αλέτρι και το υνί, ως «υπόσχεση» αιώνιας γονιμότητας.

Ταυτόχρονα η «έξοδος» από τον χειμώνα, αυτή η «ανατροπή» της τάξης του χρόνου, συνεπιφέρει σε κοινωνικό επίπεδο την ιδέα της ανατροπής της «τάξης» του κόσμου, είναι ένα μήνυμα αμφισβήτησης των αξιών και της ιεραρχίας, των ορίων και των καθιερωμένων νόμων. Ο «νόμος» των τελετουργιών της αναβλάστησης της Φύσης, ο «νόμος» του Καρναβαλιού αναποδογυρίζει τα πάντα: Ο δεμένος, με κοινωνικά δεσμά, με τη γη λαός έχει την ευκαιρία μέσα από την εθιμοτυπία της «τρέλας» να διακωμωδήσει τα πάντα και μέσω των μεταμφιέσεων να λοιδορήσει την κοινωνική ιεραρχία και όλους τους καθιερωμένους κοινωνικούς ρόλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ