Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΝΗΜΕΣ

Ο γιατρός Χρήστος Παραθυράς του Αρίσταρχου, στη μνήμη των αδελφών του Μιλτιάδη και Ρήγα προσφέρει 1.000 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ γεννήθηκε το 1923. ΑνταρτοΕΠΟΝίτης και τομεάρχης της ΕΠΟΝ Κασσάνδρας εκτελέστηκε στις 23 Φλεβάρη του 1944 μαζί με άλλους 30 ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες και ανταρτοΕΠΟΝίτες στη Βάλτα Χαλκιδικής. Η φωτογραφία αυτή δόθηκε στους συγκρατουμένους του για να παραδοθεί στον ΕΛΑΣ.

Ο ΡΗΓΑΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ γεννήθηκε το 1928 και εκτελέστηκε στις 5 του Μάρτη του 1951 μαζί με άλλους 5 αντάρτες του ΔΣΕ και το Νίκο Νικηφορίδη. Ο Ρήγας ήταν μέλος του αρχηγείου του ΔΣ Χαλκιδικής και υπεύθυνος για τις γιάφκες. Συνελήφθη τραυματισμένος ύστερα από μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο αντάρτης Κουκούτσης από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και συνελήφθη ο Γραμμένος από την Αθυτο Χαλκιδικής.

Επισυνάπτω το τελευταίο γράμμα που έστειλε στους γονείς του πριν από την καταδίκη του από το έκτακτο στρατοδικείο και την εκτέλεσή του.

Επταπύργιον 8/2/51

Σεβαστοί μου γονείς,

Δε θα πρέπει να παραπονείται η μητέρα που δεν έγραψα τόσο καιρό μια και την περίμενα να έρθει στην παραμονή της δίκης.

Είναι αλήθεια πως αρκετά ταλαιπωρηθήκατε εξ αιτίας μου χωρίς εγώ να μπορώ να ικανοποιήσω αυτή σας την τελευταία παράκληση. Λυπήθηκα που δεν μπόρεσα μα είναι πολλές φορές πράγματα για τα οποία αξίζει και να σας λυπήσω.

Μα και τα γεγονότα με επαλήθευσαν, ότι είχα δίκαιο.

Γράφτε μου για το ζήτημα της Κατίνας. Αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι οριστικές οι αποφάσεις μια και το παιδί είναι πολύ καλό, μου είναι γνωστό, καλός χαρακτήρας πάνω απ' όλα.

Πήρα κλήση για τις 26 του μηνός Φλεβάρη.

Δώστε χαιρετισμούς σε όσους ρωτούν για μένα και πες στο Θανάση το Μουζτράκη πως μου είναι περιορισμένος ο αριθμός των επιστολών γι' αυτό δεν του γράφω.


Σας φιλώ

Ο γιος σας

Ρήγας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ