Τετάρτη 8 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Δεν απαλλάσσονται από τόκους υπερημερίας

Καταχρηστικός και άκυρος είναι ο Γενικός Ορος Συναλλαγών (ΓΟΣ) στα ασφαλιστικά συμβόλαια, που προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους ασφαλισμένους τόκους υπερημερίας για την αποζημίωση, η οποία προβλέπεται με βάση τα συμβόλαια, παρά μόνο αφότου εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι αυτός ο όρος είναι καταχρηστικός (συνήθως είναι στα ψιλά γράμματα) που ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς οδηγεί σε υπέρμετρη διατάραξη της ισορροπίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων μερών, σε βάρος του ασφαλισμένου καταναλωτή, που είναι και το ασθενέστερο μέρος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε στα συμβόλαια πυρός ασφαλιστικής εταιρίας περιλαμβανόταν στα ψιλά ο όρος ότι δεν υποχρεωνόταν να καταβάλει τόκους υπερημερίας στους πελάτες της πριν περάσει ένας μήνας από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, που να δικαιώνει τους ασφαλισμένους και να υποχρεώνει την ασφαλιστική εταιρία να καταβάλει το ποσό της αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό η ασφαλιστική εταιρία εκμεταλλευόταν για μεγάλο διάστημα τα χρήματα μέχρι να βγει η τελεσίδικη απόφαση και έτσι ζημιωνόταν ο ασφαλισμένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικαστική πρακτική ο τόκος υπερημερίας αρχίζει να «τρέχει» από την πρώτη ημέρα κατάθεσης των αγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ