Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
«ΟΧΙ στην ΟΝΕ» από το λαό της Πορτογαλίας

Associated Press

Τα εννιά χρόνια από την οροθέτηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ και τα δύο από την είσοδο της Πορτογαλίας στη «ζώνη του ευρώ» ήταν αρκετά για να ξεσηκώσουν και να βγάλουν στους δρόμους εναντίον της ΟΝΕ τόσους Πορτογάλους, όσους κινητοποιήθηκαν για να καταγγείλουν και να πανηγυρίσουν την απαλλαγή τους από την επί τέσσερις δεκαετίες συνεχιζόμενη δικτατορία του Σαλαζάρ στη χώρα!

Τηρουμένων όλων των πολιτικών και ιστορικών αναλογιών, το γεγονός φαίνεται εντυπωσιακό και πράγματι είναι:

Η σαραντάχρονη στυγνή δικτατορία, που από το 1933 καταδυνάστευε τον πορτογαλικό λαό, έπεσε τον Απρίλη του 1974 με την «Επανάσταση των Γαριφάλων». Λίγες μέρες αργότερα, την Πρωτομαγιά του 1974, ένα ασυγκράτητο ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της χώρας για να διαδηλώσει το «επιτέλους τέλος» κατά της δικτατορίας.

Ε, λοιπόν, αυτό που έγινε πριν σχεδόν από μια βδομάδα στην Πορτογαλία, μόνο με εκείνες τις επαναστατικές μέρες μπορεί να συγκριθεί! Ενα ατέλειωτο λαϊκό κύμα, που η έκτασή του ξεπερνούσε μια ανθρώπινη αλυσίδα έκτασης έξι (!) χιλιομέτρων, και που το ίδιο το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το χαρακτήρισε «Μεγα-διαδήλωση», βγήκε στους δρόμους, όπως και τότε, αλλά αυτή τη φορά για να διαδηλώσει την αντίθεσή του σε μια πιο καμουφλαρισμένη δικτατορία. Τη δικτατορία των πολυεθνικών. Η συγκέντρωση -που τα ΜΜΕ της Πορτογαλίας τη σύγκριναν σε όγκο και παλμό μόνο με εκείνη που ακολούθησε της «Επανάστασης των Γαριφάλων» - ξεκαθάρισε ότι το μέλλον των λαών της Ευρώπης δεν ανήκει στην ΕΕ των ιμπεριαλιστών.


Associated Press

Αυτά συνέβησαν την προηγούμενη Δευτέρα στο Πόρτο. Βέβαια, για τα ελληνικά ΜΜΕ, που είχαν «ζαλιστεί» από τους «πανηγυρισμούς», ένεκα της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, για τα ελληνικά ΜΜΕ που - όταν δεν ασχολούνταν με τα «τσουγκρίσματα» των ποτηριών του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του - έτρεχαν πίσω από τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο και την κ. Ν. Καραμανλή, αυτή η λαοθάλασσα πέρασε... απαρατήρητη. Κι όμως η λαοθάλασσα υπήρξε.

Περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Σάντα Μαρία ντε Φέιρα, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην πόλη του Πόρτο, πάνω από 50.000 (!) πορτογαλικού λαού έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους «15» και κυρίως στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Η πολιτική της ΟΝΕ δε θα περάσει! Ο κοινωνικός εκβαρβαρισμός που προωθούν οι πολυεθνικές δεν μπορεί να μείνει αναπάντητος! Η κοινωνία των «απασχολήσιμων» που επεξεργάζεται το πολιτικό προσωπικό της ολιγαρχίας μπορεί και πρέπει να βρει απέναντί του το μέτωπο των λαϊκών στρωμάτων!

Η διαδήλωση του πορτογαλικού λαού ήταν συγκλονιστική. Τα συνθήματά της και τα κόκκινα λάβαρά της δεν επιδέχονται καμίας παρερμηνείας: «Οχι στην ανεργία» των δεικτών της ΟΝΕ, «όχι στην ΕΕ που κυβερνιέται προς όφελος των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου», ήταν η φωνή που δονούσε τους δρόμους του Πόρτο.

Αυτή ήταν η απάντηση ενός λαού -του πορτογαλικού- που... ξέρει, πλέον, τι σημαίνει να είσαι μέσα στην ΟΝΕ, και απόκτησε αυτή την τραγική εμπειρία νωρίτερα από τον ελληνικό λαό. Το παλλαϊκό «όχι» των Πορτογάλων δηλώνει, όχι μόνο τι προηγήθηκε, αλλά και τι ακολούθησε της ένταξης της Πορτογαλίας στην ΟΝΕ. Δηλώνει το μέγεθος του τιμήματος που πληρώνει ο λαός της Πορτογαλίας για να μπορούν οι «κεντροαριστεροί» της χώρας του να μοιράζουν τα εκεί «πακέτα» στην εκεί ολιγαρχία. Δείχνει ότι το «φτάνει πια» στην καταπίεση, στη λιτότητα, στην εκμετάλλευση, στο νεοφιλελευθερισμό, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, στο ξεπούλημα, στη φτώχεια, δεν αφορά μόνο τους Ελληνες ή μόνο τους Ιταλούς ή μόνο του Μεσόγειους. Αφορά όλους τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ, όλους τους λαούς όσοι γίνονται τα θύματα των «ελευθεριών» του κεφαλαίου να ασυδοτεί παντού και ασύστολα με ΟΝΕ-δίτικη σκληρότητα και θράσος.

Την ώρα που η άρχουσα τάξη της Ελλάδας είχε δώσει το σύνθημα «να κρατήσουν οι χοροί», για να εμφανιστεί η τυπική επικύρωση της ένταξης στην ΟΝΕ περίπου σαν «εθνική νίκη» αντίστοιχης με εκείνες του... Μαραθώνα και τη Σαλαμίνας, ο λαός της Πορτογαλίας έστελνε στον ελληνικό λαό την προειδοποίηση: Πάρτε τα μέτρα σας γιατί ο Καιάδας θα βαθύνει!


Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ