Κυριακή 12 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δημόσιος χώρος σε... τιμή ευκαιρίας

Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, επαναφέρει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, τα γνωστά παρκόμετρα. Οι εργαζόμενοι και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 17,850 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση του προγράμματος, το οποίο και θα εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρία PARKMOBILE Group BV - UNISYSTEMS AE, η οποία και θα εισπράττει ποσοστό επί των εσόδων, ανάλογα με τη χρήση του.

Το ζήτημα των παρκόμετρων, όμως, είναι πολύ πιο ουσιαστικό από ό,τι ίσως φαίνεται: Πρόκειται για ενοικίαση του δημόσιου χώρου, από την οποία, μέρος των εσόδων θα πηγαίνουν σε ιδιωτική εταιρία, λες και είναι... μέτοχος των χώρων στάθμευσης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί στις περιοχές του ιστορικού τριγώνου, του Κολωνακίου, του Ψυρρή, της Πλάκας και τη Ριγίλλης, για 5.000 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 3.500 θα είναι για μόνιμους κατοίκους (με αρχικό κόστος 10 ευρώ το χρόνο) και 1.500 για τους επισκέπτες (με καταβολή τέλους ανά ώρα). Οι παραπάνω περιοχές αφορούν την πρώτη φάση του έργου. Στη συνέχεια, θα προστεθούν και άλλες περιοχές, γειτονιές, της πρωτεύουσας. Στην ουσία, η διοίκηση του δήμου εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι καθημερινά πάνω από 30.000 οχήματα παρκάρουν παράνομα μόνο στο κέντρο της Αθήνας...

Και ιδιωτικά γκαράζ

Ομως δεν είναι μόνο τα παρκόμετρα, αλλά και τα γκαράζ, του δήμου, που οι δημότες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν αδρά και έχουν μετατραπεί σε τόπους... εμπορίας του δημόσιου χώρου. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι τα τρία υπόγεια πάρκιγκ του Δήμου, δηλαδή της Βαρβακείου, της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και της πλατείας Κλαυθμώνος, λειτουργούν από ιδιώτες, έχοντας επιβάλλει υψηλότατα τέλη για στάθμευση. Ιδιαίτερα αυτό της Εθνικής Αντίστασης έχει γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Δηλαδή, ο ιδιώτης έχει την απόλυτη εμπορική εκμετάλλευση του χώρου.

Η διοίκηση του Δήμου, σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία δύο ακόμη υπόγειων χώρων στάθμευσης. Ο πρώτος είναι στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Πατησίων και ο δεύτερος απέναντι από το σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ. Και τα δύο πάρκιγκ θα γίνουν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Ενας τρίτος υπόγειος σταθμός, θα γίνει στον Αγ. Ελευθέριο - δίπλα από τα πολυδιασκεδαστήρια του ΣΤΕΡ - με κονδύλια του Δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ