Κυριακή 12 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «ατμομηχανή» της αντεργατικής επίθεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η γερμανική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών στην «πρωτοπορία» της επίθεσης του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συνεπής ως προς την εντολή που πήρε από τους Γερμανούς βιομηχάνους, η συμμαχική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζει ακάθεκτη την προώθηση των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων. Την περασμένη Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από τα 65 στα 67 χρόνια) και το διετές πάγωμα των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, Φραντς Μιντεφέρινγκ, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση στη βάση των δημογραφικών εξελίξεων (πτώση των γεννήσεων και αύξηση του μέσου όρου ζωής) και της υψηλής ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, όσο και το πάγωμα των συντάξεων περιλαμβάνονταν στην «Ατζέντα 2010» της προηγούμενης κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά προωθείται τώρα από τη «συμμαχική» κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ.

Οσον αφορά στις συντάξεις, το πάγωμα ισχύει εδώ και δύο χρόνια, που σημαίνει ότι για τέσσερα χρόνια οι συνταξιούχοι δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση...

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφεύγουν όλο και περισσότερο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 διατέθηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ενώ το 2005 η σχετική δαπάνη έφτασε τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ!

Ακόμη, υπολογίζεται ότι οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τη μελλοντική τους συνταξιοδότηση (στα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές εταιρίες) φθάνουν στο 19,9% των μεικτών τους αποδοχών.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και το πάγωμα των συντάξεων έρχεται λίγες βδομάδες μετά την απόφαση πολλών τοπικών κυβερνήσεων (υπό την πλήρη κάλυψη της ομοσπονδιακής) να παρατείνουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας στο δημόσιο τομέα από 38,5 σε 40 ώρες, χωρίς μάλιστα ανάλογη αύξηση των αποδοχών. Απόφαση, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων 14 χρόνων στη Γερμανία.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών ξεκίνησε την αντεργατική της σταδιοδρομία με την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, εν ονόματι της μείωσης της ανεργίας. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (πάνω από 12%) και οι άνεργοι ξεπερνούν τα 5.012.000.

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Γερμανία είναι από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, όπου δεν υπογράφεται εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι συμβάσεις ξεκινούν από το επίπεδο κλάδου και προχωρούν στο επίπεδο της επιχείρησης. Την έλλειψη εθνικής σύμβασης εκμεταλλεύονται οι εργοδότες, η ομοσπονδιακή, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων για να επιβάλουν σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων εξευτελιστικά ωρομίσθια. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με αποζημίωση 6 ευρώ την ώρα, δηλαδή με 760 ευρώ το μήνα. Ενώ σε πολλά κρατίδια, όπως της Σαξονίας, υπάρχουν ωρομίσθια 4,39 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ