Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 5 Μάρτη 2006 άφησε την τελευταία πνοή του ο αγωνιστής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΨΗΡΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Κηδεύτηκε στις 7 Μάρτη στο χωριό του Πολύδρομος Αιγίου. Γεννήθηκε το 1922 από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Γυμνάσιο. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Το 1947 πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Στις αρχές του 1949, μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι, στο 4ο Τάγμα «πειθαρχημένης διαβίωσης πολιτικών κρατούμενων» στον 4ο Κλοβό. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου μεταφέρθηκε στο ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ. Στις 22 Οκτώβρη 1949, μαζί με τους άλλους συνεξόριστούς του, βασανίστηκε απάνθρωπα. Υπήρξαν νεκροί και πολλοί τραυματίες. Τελικά μαντρώθηκαν σε χαράδρα νοτιοανατολικά του ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ.

Τον Ιούλη του 1950 ο Λεωνίδας Ψηρός, μαζί με άλλους ασυμβίβαστους αγωνιστές, μεταφέρθηκε στον Αϊ Στράτη. Αφέθηκε ελεύθερος στα μέσα της δεκαετίας του '50. Εντάχθηκε στην ΕΔΑ και με τη μεταπολίτευση πέρασε στο ΚΚΕ.

Τιμώντας την αγωνιστική προσφορά του, οι σύντροφοι που τον γνώρισαν στην εξηντάχρονη πορεία και δράση του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω των ΚΟΒ της Καισαριανής, 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του γαμπρού μου ΗΛΙΑ Νικολάου ΣΤΟΓΙΑ και της αδελφής μου ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ Νικολάου ΣΑΡΔΕΛΛΗ, από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Λαμίας.

Ν. Χαραυγής

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Ταγματάρχη του ΔΣΕ ΜΗΤΣΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ (Πέρδικα) και των άλλων συγγενών του θυμάτων, ο αδελφός του Ηλίας Γιαννακούρας προσφέρει 30 ευρώ στη ΝΕ Αρκαδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ