Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στο έλεος της εφοπλιστικής κερδοσκοπίας

Απελευθέρωση των ναύλων και δρομολόγια ανάλογα με το «συμφέρον» των πλοιοκτητών, τα κύρια χαρακτηριστικά της δρομολογιακής περιόδου 2006-2007

Στο έλεος της εφοπλιστικής ασυδοσίας έχουν αφεθεί τα νησιά του Αιγαίου, που ψάχνουν καράβι με το κιάλι, ενώ προβλήματα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν και νησιά των οποίων οι γραμμές θεωρούνται ιδιαίτερα επικερδείς, όπως η Κρήτη. Οι ναυτεργάτες παραμένουν ντυμένοι στο χακί, η τρομοκρατία μέσα στα ακτοπλοϊκά πλοία οργιάζει, ενώ κοντεύει να τιναχτεί στον αέρα και η νέα δρομολογιακή περίοδος 2006 - 2007, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν έχουν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις για τη δρομολόγηση των πλοίων, όπως προβλέπει ο νόμος 2932/2001! Τα ...«μέτρα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «αντιμετωπίσει» την κατάσταση είναι νέα προνόμια για τους ακτοπλόους εφοπλιστές, δηλαδή νέα υπερκέρδη.

Αυτό έγινε σαφές από τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, άμεσα θα απελευθερωθούν τα εισιτήρια των επιβατών και τα ναύλα των οχημάτων και από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ τα τεράστια κενά στην ακτοπλοϊκή κάλυψη των νησιών σχεδιάζεται να καλυφθούν με την κήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, που σημαίνει εισβολή στις ελληνικές θάλασσες και πλοίων με «πανιά» ευκαιρίας. Οσο για τα πληρώματά τους, με βάση το νομοθετικό εξάμβλωμα του ΥΕΝ που ξεσήκωσε στο πόδι τους ναυτεργάτες και τους επιστράτευσε για να το περάσει, μπορούν να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας, αρκεί να μιλάνε ...ελληνικά!

Στο μεταξύ, η οργή που επικρατεί στα νησιά εξαπλώθηκε και στην Κρήτη. Το λιμάνι του Ρεθύμνου, που αποτελεί «χωράφι» της ΑΝΕΚ, δηλαδή του Ι. Βαρδινογιάννη, εδώ και ένα χρόνο εξυπηρετείται μόνον από το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗ» της εν λόγω εταιρίας. Ετσι, πρόσφατα, που η ΑΝΕΚ το ακινητοποίησε για μικρό χρονικό διάστημα, το Ρέθυμνο έμεινε ακάλυπτο.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μια σειρά φορείς και εργαζόμενοι συγκρότησαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας, η οποία αποφάσισε να συντονίσει τη δράση της με την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Από την άλλη, ο νομάρχης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Μ. Οθωνας, δουλεύοντας για λογαριασμό του Βαρδινογιάννη, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα, «σκέφτηκαν» να ζητήσουν από πάνω και επιδότηση για την ΑΝΕΚ!

ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

«Η κατάσταση που επικρατεί στο νομό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πόσο δικαιολογημένος ήταν ο πρόσφατος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κερδοσκοπική αυθαιρεσία των εφοπλιστών, την οποία υπηρετούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χτες και της ΝΔ σήμερα», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και καλεί τους Ρεθυμνιώτες να αγωνιστούν μαζί με όλους τους νησιώτες για φτηνές, ασφαλείς, σύγχρονες και σε καθημερινή βάση ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στην υπηρεσία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και να αποδοκιμάσουν στις εκλογές τους πολιτικούς εκπροσώπους των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ