Κυριακή 19 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα ... κόμβος

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και η μετατροπή του φτηνού ρεύματος σε ακριβό εμπόρευμα

Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται στην υπόθεση με ένα σαφές πλεονέκτημα: Δε χρειάζεται να υποστηρίξει κανέναν ελληνικό επιχειρηματικό κολοσσό, προκειμένου αυτός να κυριαρχήσει στη νέα αγορά, καθώς με τα μεγέθη της Ευρώπης δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε η ΔΕΗ. Ελεύθερη από αυτό το ...άγχος, υποστηρίζει θερμά τις προτάσεις της Κομισιόν, ελπίζοντας να κατακτήσει μια σημαντική θέση κυριαρχούμενου. Ολοκλήρωσε το βασικό θεσμικό πλαίσιο «απελευθέρωσης» της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και με βίαιο τρόπο ετοιμάζεται να εισάγει τους ιδιώτες σ' αυτήν. Ταυτόχρονα, δούλεψε σκληρά για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» με τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα συνδέουν την Τουρκία με την Ιταλία και κατ' επέκταση τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη. Προωθεί την έναρξη κατασκευής του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Από όλα αυτά αναμένει οφέλη που σχετίζονται με την άμεση συνεργασία ξένων και ελληνικών εταιριών, αλλά και με την αύξηση του κύρους της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως μιας χώρας ρυθμιστή, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες διείσδυσης του ελληνικού κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες.

Η κινητικότητα λίγο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα 900 MW, τα οποία θα παράγουν ιδιώτες με εξασφαλισμένη την απορρόφησή τους και σε τιμές γρήγορης απόσβεσης των επενδύσεων για τις μονάδες τους, επιβεβαιώνει τις εξελίξεις. Μια δεύτερη μονάδα θέλουν τα ΕΛΠΕ, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να είναι βιώσιμη η αρχική τους επένδυση. Οι ενδιαφερόμενοι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Ανάμεσα στις ελληνικές εταιρίες βρίσκονται επίσης οι ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος, TEPNA, Ελληνική Τεχνοδομική, Βιοχάλκο, Μότορ Οϊλ, Χαλυβουργική, Enelco (Κοπελούζος και ιταλική Enel) κλπ. Ξένοι όμιλοι εμφανίζονται να συζητούν και να ζητούν συνεργασίες πέρα από αυτές που ήδη έχουν, όπως η ισπανική Iberdrola και η ιταλική Edison.

Το παράδειγμα των ΕΛΠΕ

Τα υποψήφια σχήματα είναι πολλά, αλλά όλοι περιμένουν τους όρους του διαγωνισμού και τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για τον καθορισμό σημαντικών «λεπτομερειών». Ετσι και οι συζητήσεις με ξένους ομίλους είναι στον «αέρα». Τα ΕΛΠΕ, ενδεχομένως να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, σε συνεργασία με άλλη εταιρία. Τα ίδια διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και εάν συνεργαστούν με εταιρία που διαθέτει άδεια λειτουργίας, τότε το νέο σχήμα θα «κληρονομήσει» τις άδειες! Η θυγατρική των ΕΛΠΕ «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης» (T - Power) διαθέτει το πρώτο ιδιωτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, κόστους 250 εκατ. ευρώ, με τεχνολογία της «Τζένεραλ Ελέκτρικ». Παράγει περίπου 390 MW και λέγεται ότι στην κακοκαιρία του Φλεβάρη ενδεχομένως «έσωσε» το σύστημα με το ρεύμα που παρείχε. Η τιμή που πουλάει στο σύστημα θεωρείται ότι υπονομεύει τη βιωσιμότητά της και η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιδιώκει με μια δεύτερη μονάδα, αλλά και με επαναδιαπραγμάτευση για την υφιστάμενη, να αλλάξει τα δεδομένα.

Στο μεταξύ, τα ΕΛΠΕ δίνουν μια ιδέα για το πώς γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται οι ενεργειακές μπίζνες. Αγοράζουν φτηνά ηλεκτρισμό από τη Βουλγαρία και το πουλάνε υποχρεωτικά στο ελληνικό σύστημα με τιμές που φτάνουν μέχρι και τα 55 ευρώ την KW. Στη συνέχεια, αγοράζουν ρεύμα από το σύστημα σε παρόμοια τιμή και το πουλάνε στην Ιταλία, όπου οι τιμές χονδρικής προσεγγίζουν τα 90 - 100 ευρώ. Γιατί οι Ιταλοί εργαζόμενοι πληρώνουν τόσο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα; Η απάντηση βρίσκεται στο κέρδος. Και το μέλλον προδιαγράφεται ανάλογο και στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ