Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ψυχραιμία στις περίπλοκες θέσεις

Στην περίπτωση που σας παρουσιαστεί ποτέ μια θέση σαν κι αυτή του διαγράμματος αυτού του κειμένου, και θα πρέπει να διαλέξετε μεταξύ δύο κακών, ακολουθήστε τη συνέχεια εκείνη που δεν οδηγεί σε άμεση καταστροφή ή ματ.

Υπάρχει πάντα η ελπίδα για ένα λάθος... του αντιπάλου σας, ειδικά όταν η θέση αυτή έχει προκύψει μετά από σκληρή μάχη και οι παίκτες είναι ισοδύναμοι.

Για παράδειγμα, τα μαύρα με την τελευταία τους κίνηση 18... Πβ8, προσπαθούν να δημιουργήσουν επίθεση στην πλευρά της βασίλισσας (τα λευκά έχουν κάνει μεγάλο ροκέ), για να ισοφαρίσουν την υπεροχή της λευκής παράταξης. Οι δύο λευκοί πύργοι εύκολα μπορούν να «διπλωθούν» στην κάθετο «η», η βασίλισσα ελέγχει τη διαγώνιο που οδηγεί στον μαύρο ρουά και, το κυριότερο, έχει ένα φοβερό αξιωματικό στο «δ5» με πολλές απειλές!

Με όλα αυτά τα στοιχεία, ο λευκός αποφασίζει να παίξει 19. Αζ6 και να προσφέρει «εν ψυχρώ» τον αξιωματικό του.

Ο μαύρος πρέπει αμέσως να διερωτηθεί. α) Γιατί ο αντίπαλος, μου προσφέρει το κομμάτι; β) Τι θα γίνει αν δεν αποδεχτώ τη θυσία; γ) Πώς θα εξελιχθεί η παρτίδα στη συνέχειά της, αν πάρω το υλικό που μου προσφέρει;

Μόνο έτσι θα μπορέσει ο μαύρος να προχωρήσει στην ανάλυση της θέσης. Ας εξετάσουμε, όμως, τι θα μπορούσαν να παίξουν τα μαύρα σε αυτή τη δύσκολη θέση: Αν 19... η6 τότε 20. Βθ6! με σύντομο ματ. Καλή δεν είναι και η 19... Αη6 λόγω του 20. θ5! Αρα απομένει μόνο να αποδεχτούν ή όχι την προσφερόμενη θυσία. Αν γίνει το δεύτερο με 19... Ρθ7, τότε τα λευκά προχωρούν στο άνοιγμα της καθέτου «η» με 20. ΑΧη7! Αντίθετα, παίρνοντας τα μαύρα τον αξιωματικό με 19... ηΧΑ, είναι δυνατό να συγκρατήσουν κάπως την επίθεση, που στη συνέχεια το κέρδος των λευκών θα είναι μόνο ένα πιόνι και ελαφρώς καλύτερες θέσεις στο φινάλε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ