Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΔΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
«Τραπεζόδρομος» αντί πεζόδρομος

Η πεζοδρομημένη Αποστόλου Παύλου με τα παλιότερα εγκεκριμένα τραπεζοκαθίσματα και από τις δύο πλευρές της

Eurokinissi

Η πεζοδρομημένη Αποστόλου Παύλου με τα παλιότερα εγκεκριμένα τραπεζοκαθίσματα και από τις δύο πλευρές της
Προς «άλωση» από τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων «υγειονομικού ενδιαφέροντος» οδεύει και ο πεζόδρομος της Απ. Παύλου, περιφερειακά της Ακρόπολης, που υποτίθεται ότι προορίζεται μόνο για «περίπατο».

Με αφορμή τη συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των ορόφων του κτιρίου επί της Απ. Παύλου 27 στο Θησείο και τη μετατροπή του σε επιχείρηση, όπως οι προαναφερόμενες με τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ξεδιπλώθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα διαχρονικό θέμα: Τι νοείται ως «προστασία» και «ανάδειξη» ενός αρχαιολογικού χώρου και του περιβάλλοντός του, ιδιαίτερα όταν αυτός ο χώρος είναι η Ακρόπολη.

Κατά τον καθηγητή, Μ. Κορρέ, η έννοια της άμεσης ή έμμεσης (οπτικής) βλάβης των αρχαιοτήτων από σύγχρονες δραστηριότητες πρέπει να εκλαμβάνεται πέραν του στενού πλαισίου της. Δηλαδή, μπορεί ένα τέτοιο κατάστημα να μην επιφέρει άμεση βλάβη στο μνημείο, αλλά ανοίγει «δρόμους» και ορέξεις για ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων, που συνολικά θα επιφέρουν έμμεση βλάβη, αλλοιώνοντας το περιβάλλον του μνημείου.

Ο ίδιος έφερε το αρνητικό παράδειγμα της οδού Ηρακλειδών, που έχει κατακλυστεί από τέτοιες δραστηριότητες με τον γνωστό τρόπο: Αδεια για «παραδοσιακά καφενεία» και «ξεφύτρωμα», ουσιαστικά, νέων «πόλων» μαζικής εμπορικής διασκέδασης. Πρόσθεσε ότι αυτό το «μοντέλο» ακολουθείται και στην Απ. Παύλου, αφού δεν τηρούν οι ιδιώτες τους όρους που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, γι' αυτό και στην Απ. Παύλου δεν πρέπει να υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τραπεζοκαθίσματα. Η αντίθετη άποψη ήταν ότι με αυτή την απαγόρευση θα «αποτραπεί», ουσιαστικά, η επισκεψιμότητα της περιοχής!!!

Το θέμα αρχικά έλαβε οριακή αρνητική γνωμοδότηση (7 έναντι 6), αλλά ο πρόεδρος του ΚΑΣ και γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, κάνοντας (για άλλη μια φορά) χρήση της «διπλής» ψήφου του, «πέρασε» την έγκριση του αιτήματος! «Αιτιολόγησε» μάλιστα την ψήφο του λέγοντας ότι «συμμερίζεται» τις αρνητικές απόψεις, αλλά... ψηφίζει υπέρ επειδή έχουν δοθεί ανάλογες άδειες σε άλλους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ