Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η αντανάκλασή της «Επτανησιακή Σχολή» της ελληνικής ποίησης θα είναι το περιεχόμενο της εκπομπής «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Η εκπομπή θα αναφερθεί, επίσης, και στην εξέλιξη της «Επτανησιακής Σχολής», καθώς τα ποιητικά της έργα, μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο που αναπτύχθηκαν, ήταν τα πρώτα που, στο τέλος του 19ου αιώνα, ύμνησαν τα σοσιαλιστικά ιδανικά.

Με τα θούρια του Ρήγα ανοίγει η νέα περίοδος στη νεοελληνική λογοτεχνία. Τα θούριά του θα σταθούν το υπόδειγμα της ποίησης της εφτάχρονης Επανάστασης, θα επηρεάσουν πολλούς, θα τραγουδηθούν όπου ζουν Ελληνες, ενώ «περνώντας» από το Παρίσι και την Ιταλία θα «καταλήξουν» στα Επτάνησα, εκεί όπου οι Διονύσιος Σολωμός και Ανδρέας Κάλβος θα θεμελιώσουν τη σύγχρονη προσωπική ποίηση, η οποία με πραγματικές αξιώσεις μεγάλης τέχνης θα υπηρετήσει το επαναστατημένο γένος που τα σπαθιά του θα στραφούν και εναντίον όσων απουσίαζαν από το προσκλητήριο των καιρών.

Οι είκοσι ωδές του Ανδρέα Κάλβου θα είναι μια αστραπή στα Γράμματα. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, έβαλε μέσα στην ποίησή του όλο τον καημό του λαού για ελευθερία και ελεύθερη πατρίδα.

Αριστοκρατικής καταγωγής ο Διονύσιος Σολωμός, θα εγκαταλείψει ιδεολογικά την τάξη του, επηρεασμένος από το επαναστατικό κλίμα της Ιταλίας. Η σύνδεση της πολιτικής και ποιητικής συνείδησης στο έργο του θα έρθει αργά, αλλά όταν έρθει θα είναι οριστική. Ο Ελληνας επαναστάτης, ο πατριώτης, ο πολίτης θα καταλάβει τη θέση του άρχοντα.

Ο δρόμος του ελληνικού ρομαντισμού στην ποίηση του 19ου αιώνα, άνοιξε από τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ποιητής και πολιτικός ο Βαλαωρίτης δε θα ζήσει την Επανάσταση, η πολιτική του συνείδηση θα διαμορφωθεί στο εξωτερικό. Στην ποίησή του αντανακλάται η απογοήτευσή του από την κατάντια της χώρας λόγω των αγγλόδουλων, και η επιθυμία του για «επιστροφή» στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας που φλόγιζαν τη νιότη του. Ο θάνατός του συνέπεσε με το θάνατο του Ρομαντισμού ως πνευματική κίνηση.

Ομως ήδη στο προσκήνιο της ιστορίας έχει εμφανιστεί το προλεταριάτο. Ο Ντίνος Θεοτόκης εισάγει στην ποίηση και τη λογοτεχνία το σοσιαλιστικό ιδανικό. Πριν από αυτόν όμως, οι Παναγιώτης Πανάς και Μικελάκης Αμβλιχος θα υμνήσουν την Παρισινή Κομμούνα του 1871, ενώ ο Κερκυραίος Νίκος Λευτεριώτης θα υμνήσει την Επανάσταση του Φλεβάρη του 1917 στη Ρωσία και το γκρέμισμα των τσάρων.

Είναι στα Επτάνησα, όπου η ποίηση η οποία στις αρχές του 19ου αιώνα δονείται από τον πόθο του ελληνικού λαού για ελευθερία, θα συνεχίσει τη δημιουργία της, επί ένα ολόκληρο αιώνα, ενώνοντας στο τέλος τα εθνικά ιδανικά με εκείνα της κοινωνικής απελευθέρωσης όλης της ανθρωπότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ