Κυριακή 2 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Για να γλιτώσει ο γάιδαρος!

Ολοι οι χάνοι, τέλος πάντων, αυτοί που παριστάνουν τους χάνους, ανοίγουν, δήθεν διάπλατα, το στόμα τους και απορούν: Μολυσμένο αίμα; Αδύνατον! Δεκάδες χιλιάδες νεαρά κορίτσια στην πορνεία; Είναι δυνατόν; Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι κοιμούνται στους δρόμους; Δεν μπορεί! Εκατοντάδες χιλιάδες κάτω από τα όρια της φτώχειας; Απίστευτο! Ράτζα στα νοσοκομεία; Πάλι; 1 ευρώ οι πατάτες; Ντροπή!

Κάθεσαι απέναντι από την τηλεόραση, απέναντι από την εφημερίδα, δίπλα στο ραδιόφωνο και ακούς ή διαβάζεις! Βλέπεις όλους αυτούς τους καλοσιδερωμένους χαρτογιακάδες, που κάνουν ότι ωρύονται από την «ανακάλυψη», και ανοίγεις εσύ πια, αληθινά όμως, διάπλατα το στόμα σου από την οργή, όχι από την έκπληξη. Οι υποκριτές, φωνάζεις! Οι ψεύτες! Ολα τα παραπάνω, και χιλιάδες άλλες καταγγελίες, για χιλιάδες άλλα πράγματα, που εκτοξεύονται καθημερινά στους τέσσερις ορίζοντες, σε ποιον, τάχα μου, απευθύνονται; Στην κυβέρνηση; Στο σύστημα;

Υπάρχει ένας, έστω ένας, από αυτούς που δήθεν βραχνιάζουν φωνάζοντας, τάχα μου, να πιστεύει ότι υπάρχει καπιταλιστική κυβέρνηση, καπιταλιστικό σύστημα, (μπρούτο, σοσιαλδημοκρατικό, κλπ.), που να μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα; Ξέρει κάποια καπιταλιστική χώρα, κάποιο καπιταλιστικό σύστημα, που να μην έχει μολυσμένο αίμα, πόρνες, άστεγους, άνεργους, φτωχούς, διαλυμένους; Πού, λοιπόν, απευθύνουν τις φωνές τους; Ποιον καταγγέλλουν;

Καταγγέλλουν τον αέρα! Απευθύνονται στον αέρα! Για την ακρίβεια, απευθύνονται στο πουθενά, καταγγέλλουν το τίποτα! Οι φωνές τους, η ψεύτικη οργή τους, τα «καυτά» ρεπορτάζ τους, οι αποκαλυπτικές «αποκλειστικότητες», όλος αυτός ο κουρνιαχτός που σηκώνουν, είναι μέρος της πορνείας, μέρος του μολυσμένου αίματος, κομμάτι των άστεγων, εσωτερική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος! Αυτοί που δήθεν ωρύονται ξέρουν, ότι μόλις βρεθεί λύση για το αίμα, μετά από αγώνες, βέβαια, θα μολυνθούν οι οροί! Μόλις λυθεί, που δε θα λυθεί το ζήτημα της στέγης, θα ανοίξει το ζήτημα της διατροφής, της υγείας, της παιδείας!..

Ούτε ένας, αριθμητικά ένας, τηλεοπτικός εισαγγελέας, ραδιοφωνικός δημόσιος κατήγορος, «αυστηρός» δημοσιογράφος δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, δεν έκανε ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, μια ολοκληρωμένη δημοσιογραφική έρευνα. Δεν αποκάλυψε το πρόβλημα και παράλληλα και τους ενόχους. Φωνάζει ότι «η καρέκλα έχει τέσσερα ποδάρια», αλλά δε λέει, «γιατί έχει τέσσερα ποδάρια».

Αλήθεια Νίκο, Μάκη, Τάκη, Σάκη, τελειώνει ποτέ αυτή η αλυσίδα της παρανομίας, της διαπλοκής και της απάτης; Δεν ξέρεις, αγόρι μου, πως μόλις κλείσει η πληγή με τα «φρουτάκια», θα ανοίξει η άλλη, η πιο χοντρή, με τα «Μιράζ»; Δεν ξέρεις πως μετά τον ΟΤΕ, σειρά έχει η «Ολυμπιακή»; Δεν ξέρεις πως μετά τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας, σειρά έχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Δεν ξέρεις πως ο καπιταλισμός δεν παίρνει βελτιώσεις; Πως είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν σαράντα;

Ούτε ένας, αριθμητικά ένας, από όλον αυτόν το «στρατό της σωτηρίας», απ' όλους αυτούς τους δήθεν έκπληκτους και δήθεν αγανακτισμένους, δε σήκωσε ούτε μια φορά το δάκτυλό του για να δείξει τον κυρίως υπεύθυνο. Δείχνει τον Πάχτα, καλή του ώρα (έσκασε πάλι μύτη), και δε δείχνει το σύστημα που τον γεννάει. Δείχνει τον ψιλονταβατζή και αφήνει έξω το κοινωνικό σύστημα, που μέρος του είναι η πορνεία! Δείχνει τη σύριγγα που μετέδωσε το μολυσμένο αίμα και δε δείχνει το μολυσμένο κοινωνικό σύστημα, που εμπορεύεται το αίμα!

Σικέ, λοιπόν, το παιχνίδι! Εσείς κλέβετε και εμείς δήθεν φωνάζουμε! Εσείς αρπάζετε και εμείς δήθεν σας καταγγέλλουμε. Και όπως συμβαίνει με τη μαφία, με τους πράκτορες ή τους κατασκόπους, κάπου κάπου, για να φαινόμαστε τίμιοι και αντικειμενικοί, «δίνουμε» και κάποιον. Τον Κορωνιά, ας πούμε! Την Μπουρμπούλια!

Την τάδε γαλακτοκομική εταιρία, το δείνα σούπερ μάρκετ! Ο καπιταλισμός, το σύστημα, ο πατέρας μας και αφέντης μας, να μην πληγωθεί! Βαράμε το σαμάρι για να μην πονέσει ο γάιδαρος!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ