Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ
Θρυμματίζεται ... η «προτεραιότητα»

Το Δεκέμβρη του 2004 το υπουργείο Πολιτισμού (υπό τον Π. Τατούλη) «πανηγύριζε» ότι το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης «έχει μπει σε καλό δρόμο». Μάρτης του 2006 τώρα και διαπιστώνεται ότι το μνημείο μετατρέπεται σε ...χαλίκια(!).

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η προμελέτη για τη στερέωση και αποκατάσταση του θεάτρου, διαπιστώθηκε ότι το μάρμαρο έχει εξελικτική φθορά, ενώ οι υπάρχουσες ρωγμές εντείνουν τα σπασίματα, τα οποία, στην κερκίδα α' π.χ. θα φτάσουν το 20% τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το 70% των λίθων θα μετατραπούν σε χαλίκι μέσα στην επόμενη 20ετία.

Παρόλ' αυτά, κι ενώ όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν πως βρίσκονται μπροστά στην καταστροφή ενός μεγάλου μνημείου και χάνεται πολύτιμος χρόνος, επειδή διαφωνούν με τον τρόπο εφαρμογής των παρεμβάσεων - στη φιλοσοφία των οποίων επίσης συμφωνούν όλοι(!) -, το ΚΑΣ... προτίμησε να αναβάλει τη λήψη γνωμοδότησης!

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το ΥΠΠΟ θεωρούσε το έργο ως «προτεραιότητά» του. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών βουλευτών, του νομάρχη Ιωαννίνων και του δημάρχου Δωδώνης. Τότε είχε ζητηθεί νέο «επιχειρησιακό σχέδιο», με «χρονοδιάγραμμα» εργασιών και «υποδομές στην ευρύτερη περιοχή που θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα του χώρου».

Φαίνεται, όμως, πως είχαν τόσο πολύ «αυτο-εντυπωσιαστεί» από τις προτάσεις τους, που τους «ξέφυγε» η επιβίωση του ίδιου του μνημείου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ