Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Ναυαγεί» ο στίβος στον Πειραιά

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ του Πειραιά Δημήτρη Γκερλέ, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα του κλασικού αθλητισμού

Κλασικός αθλητισμός ώρα μηδέν. Ισως ακούγεται περίεργα, και όμως, αυτό είναι η πραγματικότητα, παρ' όλα τα Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά μετάλλια που έχουν κερδίσει οι αθλητές μας. Δυστυχώς, ο στίβος αργοπεθαίνει...

Νομαρχία Πειραιά: Με 16 δήμους και 2 κοινότητες, με πάνω από 1 εκατ. πληθυσμό δεν έχει ένα χώρο για τα αγωνίσματα των ρίψεων.

Ο Δημήτρης Γκερλές, πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Πειραιά τονίζει: «Μετά την εγκληματική ενέργεια των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να δώσουν το στάδιο Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, ο κλασικός αθλητισμός έσβησε για τον Πειραιά και τους γύρω δήμους. Οι υποσχέσεις που έδωσαν οι αθλητικές ηγεσίες ότι δήθεν θα κατασκεύαζαν νέο στάδιο στο χώρο των 60 στρεμμάτων του εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ αποδείχτηκαν ψεύτικες. Μας εξαπάτησαν. Σήμερα, το χώρο αυτό διαπραγματεύεται ο ιδιώτης που τον αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα να γίνει εμπορικό κέντρο.

Η ΤΕ ΣΕΓΑΣ Πειραιά έχει 20 σωματεία, αποτέλεσμα, εδώ και πάνω από 5 χρόνια εκατοντάδες αθλητές να βρίσκονται στο δρόμο. Ηδη, τα δυο μεγάλα και ιστορικά σωματεία του Πειραιά, ο Εθνικός και ο Πειραϊκός διέλυσαν τα τμήματα στίβου. Βεβαίως, δεν είναι λιγότερες οι ευθύνες της ΤΑ, που δεκαετίες ολόκληρες δε φρόντισε να έχει δικές της δημοτικές εγκαταστάσεις».

Στο «δρόμο» οι μικροί αθλούμενοι

-- Εδώ και περίπου 5 χρόνια στον Πειραιά μετά την κατάργηση του σταδίου Καραϊσκάκη σχεδόν έχει σταματήσει η καλλιέργεια του στίβου. Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

-- «Μας πήρανε το στάδιο Καραϊσκάκη, λέγοντάς μας, ότι, σύντομα θα το αντικαθιστούσαν με νέο στο χώρο του εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ. Μέγα ψέμα. Μας εξαπάτησαν. Μεγάλες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πέταξαν στο δρόμο εκατοντάδες παιδιά. Χρειάζονται περίπου 10 δισ. για την απαλλοτρίωση του χώρου ΧΡΩΠΕΙ, αλλά ποιος θα τα δώσει»;

-- Αλλη λύση δεν υπάρχει;

-- «Υπάρχουν χώροι. Για παράδειγμα η παραλία Μοσχάτου, στην οποία έχει θεσμοθετηθεί πριν το 2004 να γίνουν χώροι άθλησης. Πέρσι ψηφίστηκε νέος νόμος που μιλάει για συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο χώρος αυτός είναι 450 στρεμ. από τα οποία τα μισά θα γίνουν πράσινο και τ' άλλα μισά αθλητικές εγκαταστάσεις. Ομως από τα σχέδια που είδαμε ανακαλύψαμε ότι δεν πρόβλεπε στίβο και χώρο για ρίψεις. Επειτα από τρέξιμο, μας υποσχέθηκαν το καλοκαίρι του 2005, ότι θα υπάρξει αλλαγή στο χωροταξικό και ότι οι εργασίες θα ξεκίναγαν σύντομα. Το Νοέμβριο του 2005 επισκεφθήκαμε τον κ. Κλαδά, ΓΓ Ολυμπιακής Προετοιμασίας και τον ρωτήσαμε πότε θα δημοπρατηθεί το έργο για να ξεκινήσουν οι εργασίες, η απάντηση και πάλι ήτανε: "σύντομα". Αποτέλεσμα; βρισκόμαστε στον Απρίλη του 2006 και όλοι κρύβονται»...

-- Αυτή τη στιγμή πώς βολεύεται η κατάσταση;

-- «Εκ των ενόντων. Π.χ. υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στη Σχολή Ν. Δοκίμων, οι οποίες μας παραχωρούνται 3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα. Εκεί πάνε τα μικρά παιδιά και παίζουν. Υπάρχει ένα μικρό γυμναστήριο 200 μ. στου Ρέντη και στο Κερατσίνι στις σιταποθήκες έγινε ένας στίβος 350 μ. γύρω από το γήπεδο, χωρίς χώρο για ρίψεις, για τις ανάγκες του τοπικού συλλόγου. Αυτοί δυστυχώς είναι οι χώροι».

-- Οι εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά μπορούν να βοηθήσουν;

-- «Εχει τις προϋποθέσεις, όμως πώς θα πάνε τα παιδιά των 10, 11 και 12 χρόνων; Από τον Πειραιά είναι ολόκληρο ταξίδι. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κλπ».

Απούσα η κρατική μέριμνα

-- Με το θέμα της υγείας των αθλητών τι γίνεται;

-- «Κατ' αρχήν γνωρίζετε πολύ καλά τις διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να εγγραφεί κάποιο παιδί σ' ένα σύλλογο. Από εκεί και έπειτα γίνεται κάτι περισσότερο. Από τη στιγμή που ανακαλύψουμε κάποιο ταλέντο, το παρακολουθούμε λίγο πιο στενά. Δυστυχώς στο σωματείο δεν είναι δυνατόν να γίνει έρευνα σε βάθος, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για κάτι καλύτερο. Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα παρακολούθησης και αξιοποίησης του ταλέντου από την ώρα που βρεθεί. Δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτά είναι γνωστά, τα γνωρίζεις πολύ καλά».

-- Η Ομοσπονδία, ο ΣΕΓΑΣ πώς αντιμετωπίζει αυτό το χάος;

-- «Από παλιά ο ΣΕΓΑΣ, είχε ένα μικρό προβάδισμα έναντι των άλλων Ομοσπονδιών. Δηλαδή, με βάση το σχεδιασμό, δίνει στα σωματεία ανάλογα με τη δράση τους προπονητές. Τουλάχιστον, δεν έχουν το άγχος της πληρωμής του προπονητή. Αυτό κάτι είναι και ακόμα τους δίνει και όργανα, όποτε μπορεί. Ομως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ θα περίμενε κανείς τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, πάνε δυστυχώς χειρότερα. Η πολιτεία μείωσε κατά 20% τις επιχορηγήσεις».

«Μαραζώνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία»

-- Αν η πολιτεία χρηματοδοτούσε το ΣΕΓΑΣ σαν ερασιτεχνική Ομοσπονδία που είναι, και αυτός με τη σειρά του πρόσεχε τα μικρά σωματεία, ίσως να μη φτάναμε στο σημείο τα μικρά σωματεία να φυτοζωούν έρμαια στα χέρια των μεγάλων...

-- «Ο ΣΕΓΑΣ έχει σήμερα έναν προϋπολογισμό γύρω στα 8,5 εκατ. ευρώ και 1 - 2 εκατ. ευρώ από χορηγούς. Πληρώνει τους προπονητές των σωματείων, τις λειτουργικές του δαπάνες και τα οδοιπορικά των επίλεκτων αθλητών. Δυστυχώς, δεν του περισσεύουν για να φροντίσει τα μικρά σωματεία».

-- Ενάμιση χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα πράγματα είναι στάσιμα...

-- «Είναι πολύ χειρότερα από στάσιμα. Π.χ. όλα τα μεγάλα στάδια: Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο είναι κλειστά για τα παιδιά. Σε επίπεδο Αττικής, μόνο ο Αγ. Κοσμάς υπάρχει κι αυτός κυρίως για την Εθνική Ομάδα. Οσο για τον Πειραιά, έχουμε χάσει και τα αυγά και τα καλάθια, αφού Καραϊσκάκη και ΣΕΦ τα πήρε ο Ολυμπιακός. Ο Πειραιάς είναι διαλυμένος».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ