Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
«Τιμή μας να πεθάνουμε για τη Λευτεριά»

Εκδήλωση για τους ήρωες του ΕΑΜ που έπεσαν στη Μάχη της Γκιουμπράς

Με μια εκδήλωση ξεχωριστή, φορτισμένη από μνήμες ηρωισμού και ανθρώπινα αγωνιστικά συναισθήματα, τίμησαν οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης τα παλικάρια του ΕΑΜ, τους κομμουνιστές ΕΑΜίτες που έπεσαν κυκλωμένοι από τα βόλια των κατακτητών στη μάχη της Γκιουμπράς, στο Ρέθυμνο.

Ηταν 31 Μάρτη 1944 πριν 62 χρόνια στη γερμανική κατοχή, όταν ομάδα του ΕΑΜ κυκλώθηκε από γερμανική περίπολο στη σπηλιά που είχε σταματήσει να ξεκουραστεί. Εξι ώρες κράτησε η μάχη και σκοτώθηκαν ο Γιάννης Μαθιουδάκης, ο Μανόλης Αεράκης, ο Νίκος Τερζιδάκης, ενώ συνέλαβαν και σκότωσαν την επομένη τον Γιώργη Χατζινικολάου. Σώθηκαν και διέφυγαν οι Αντώνης Περακάκης, Αναστάσης Βαβαδάκης και ο Μιχάλης Κλιάνης. Ολοι άξιοι αγωνιστές του ΕΑΜ, κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.

Ξεχωριστή μορφή ο Γιάννης Μαθιουδάκης από την Κοξαρέ. Καθηγητής φιλόλογος, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του ΕΑΜ Ρεθύμνου. Θαρραλέος πατριώτης, ανυποχώρητος αγωνιστής, ιδεολόγος ανθρωπιστής. «Για σένα ανθρωπότητα αγωνίζονται οι Ελληνες σήμερα. Το πώς θα πέσομε στο ύστερο το ξέρουμε. Τιμή μας το 'χουμε ν' αποθάνουμε ως τον τελευταίο...» έγραφε στις 2/5/41 στο «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ». Ενώ στους συντρόφους του στη σπηλιά θα πει: «Εμείς πεθαίνουμε, φθάνει όμως που βεβαιωθήκαμε, τουλάχιστον, πριν πεθάνουμε, πως τα παιδιά μας θα απαλλαχτούν από πολέμους και η ανθρωπότητα θα ζήσει στο μέλλον λεύτερη κι ευτυχισμένη». Αυτός ήταν ο Γιάννης Μαθιουδάκης.

Ομως, θα προσθέσει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου, Ανδρέας Κούνουας, στην εκδήλωση: «Οι αγωνιστές που έπεσαν εδώ στην Γκιουμπρά, όπως και τα 36 θύματα του αγώνα μας στο μνημείο της Σοχώρας και οι πολλές χιλιάδες ΕΛΑΣίτες που έπεσαν σ' όλη τη χώρα, έδωσαν το αίμα τους για το δίκιο και τη λευτεριά. Και η Λευτεριά ήρθε. Το δίκιο μας δεν ήρθε... Γι' αυτό οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης συνεχίζουμε τον αγώνα για καλύτερες μέρες του λαού και για ειρήνη, χωρίς ξένες επεμβάσεις και πολέμους, χωρίς ξένες βάσεις. Η φλόγα μέσα μας δε σβήνει ως τη στερνή πνοή».

Ανάμεσα στους επώνυμους κι ανώνυμους που παραβρέθηκαν στην τελετή και ο Μανώλης Μαθιουδάκης, γιος του αξέχαστου αγωνιστή Γιάννη Μαθιουδάκη, που σημάδεψε με τη θυσία του το γεγονός, όπως και οι άλλοι συναγωνιστές του, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς.

Στη μνήμη του πατέρα του ο Μανώλης Μαθιουδάκης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ρ», 100 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ