Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΚΑΠΝΩΝ
Δεν έχει προηγούμενο η ασυδοσία των καπνεμπόρων

Αναμένεται παράταση της εμπορικής περιόδου

Δεν έχει προηγούμενο η ασυδοσία των καπνεμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών, με την κυβέρνηση απλώς να τους παρακολουθεί χωρίς να επιβάλλει καμία κύρωση. Εκτός, όμως, από τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι, είναι και τα καψώνια που κάνουν σε βάρος των παραγωγών αρνούμενοι να παραλάβουν τα καπνά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν καταθέτουν εγγυητικές επιστολές (όπως οφείλουν) ούτε βγάζουν τα λεγόμενα προγράμματα, με βάση τα οποία γίνονται οι παραδόσεις καπνών. Αύριο, λήγει η προθεσμία της ΕΕ για την παράδοση των καπνών σε «Βιρτζίνια» και «Μπέρλεϊ» και χιλιάδες τόνοι παραμένουν ακόμα απούλητοι. Με μεγάλη καθυστέρηση γίνονται και οι αγοραπωλησίες στις υπόλοιπες ποικιλίες, οι οποίες πρέπει να έχουν πουληθεί μέχρι τέλος Απρίλη.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρέλθουν αυτές οι προθεσμίες, η ΕΕ κόβει τις επιδοτήσεις των παραγωγών. Κι εδώ πατούν εκβιαστικά οι καπνέμποροι. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους αφήνει να «αλωνίζουν» και το μόνο που έκανε μπρος στην κατάσταση αυτή είναι να ζητήσει από την ΕΕ παράταση της εμπορικής περιόδου κατά ένα μήνα, επικαλούμενη βροχοπτώσεις... Το θέμα της παράτασης είναι να συζητηθεί στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη 20 του Απρίλη. Οπως αναφέρουν σχετικά πληροφορίες εκ Βρυξελλών, η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται να είναι θετική.

Ομως, ακόμα και έτσι να γίνει, το πρόβλημα που προκύπτει από την εκβιαστική πρακτική των καπνεμπόρων δε λύνεται. Γιατί μπορούν πάλι, κάλλιστα, να μην παραλάβουν όλα τα καπνά και οι καπνοπαραγωγοί να τρέχουν στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους, για αθέτηση των συμβάσεων. Από την άλλη, η επιμήκυνση της εμπορικής περιόδου κατά ένα μήνα, βολεύει τους καπνεμπόρους, αφού μπορούν να τα φέρουν καλύτερα βόλτα με τις εγγυητικές επιστολές, δεσμεύοντας λιγότερα λεφτά, για να βγάλουν τα προγράμματα.

Το ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν κάπως έτσι φάνηκε από το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου για τη σοδειά του 2005. Οι καπνέμποροι - «τσιράκια» των πολυεθνικών, ενόψει της διαμόρφωσης κλίματος που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, άρχισαν τα κόλπα σε βάρος των παραγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν οι νομαρχίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 31 του Μάρτη είχαν πουληθεί 3.752 τόνοι «Μπέρλεϊ» σε σύνολο ποσόστωσης 8.802 τόνων, δηλαδή το 36,7% και 16.840 τόνοι «Βιρτζίνια» σε σύνολο ποσόστωσης 45.864 τόνοι, δηλαδή το 42,6%. Δεν είχε πουληθεί ούτε κιλό από Ελασσόνα, «Κ.Κ.Κλασικά» και «Μυρωδάτα», ενώ πίσω ήταν και οι αγοραπωλησίες στα Κατερίνης. Οσον αφορά στα «Μπέρλεϊ» και «Βιρτζίνια» αξίζει για παράδειγμα να αναφερθεί ότι την ίδια ακριβώς περίοδο το 2003 είχε πουληθεί αντίστοιχα το 90,5% και το 74%.

Παράλληλα και στα καπνά που τελικά πουλιούνται οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Μέχρι 31/3 η μέση πανελλαδική τιμή στα «Βιρτζίνια» ήταν 30 λεπτά το κιλό, όταν το 2003 ήταν 1 ευρώ. Στα «Μπέρλεϊ» 20 λεπτά, όταν το 2003 ήταν 54 λεπτά. Ομως, ακόμα και στον «Μπασμά» και τα Κατερίνης η μέση τιμή είναι μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Πέρσι, τέλος Μάρτη η μέση τιμή ήταν 1,72 ευρώ και φέτος 1,59 ευρώ στον «Μπασμά», ενώ στα Κατερίνης 2,39 ευρώ και τώρα 2,35 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ