Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων και μιας «ευρωπαϊκής λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο, ανάλογης με το γαλλικό μοντέλο αυτονομίας ή το βελγικό, τάχθηκε χτες, με συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, πριν τη σημερινή επίσκεψή του στη Σερβία -Μαυροβούνιο. Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους, Φρανκ Ουίσνερ, άκουσε τη γνωστή θέση της σερβικής κυβέρνησης πως η όποια λύση για το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο θα πρέπει να «συνάδει με διεθνές δίκαιο» και την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (δηλαδή να μην ανεξαρτητοποιηθεί). Εκείνος κάλεσε το Βελιγράδι να «παίξει εποικοδομητικό ρόλο» στις συνομιλίες της Βιέννης, λέγοντας πως μετέβη εκεί για «ενίσχυση των σχέσεων με τους ηγέτες της Σερβίας»...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Δεύτερο κρούσμα γρίπης των πουλερικών στο Πακιστάν επιβεβαιώθηκε χτες σε πτηνοτροφείο της επαρχίας Σιχάλα (25 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ). Θανατώθηκαν περίπου 3.500 πτηνά και ξεκίνησαν έλεγχο για τον εντοπισμό άλλων πιθανών κρουσμάτων...

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.- Η Ιαπωνία κατήγγειλε χτες «παραβίαση» της κυριαρχίας της σε (πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο) περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας που διεκδικεί και το Πεκίνο, ύστερα από απόφαση των κινεζικών αρχών να απαγορεύσουν σε κάθε ξένο πλοίο την πρόσβαση στην περιοχή.

ΛΙΜΑ.- Δεν είχαν οριστικοποιηθεί έως χτες τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού. Πάντως, με βάση τα μερικά αποτελέσματα, επί του 89,93% των ψήφων, ο Ογιάντα Ουμάλα καταλάμβανε περίπου 31%, ο «κεντροαριστερός» Γκαρσία 24,4% και η «κεντροδεξιά» Λούρδες Φλόρες περιοριζόταν στο 23,6%. Ο δεύτερος γύρος προβλέπεται να διεξαχθεί ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Σε τουλάχιστον 29 ανήλθε χτες ο αριθμός των νεκρών, ενώ άλλοι οκτώ άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται από τις κατολισθήσεις που σάρωσαν, από την περασμένη εβδομάδα έως και χτες, τη νοτιοδυτική Κολομβία, ανακοίνωσαν οι αρχές. Σωστικά συνεργεία, που αγωνίζονταν νυχθημερόν παλεύοντας με τόνους λάσπη, εξέφραζαν φόβους πως ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να φθάσει στους 50.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, περιλαμβανομένων τεσσάρων στρατιωτικών, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επιθέσεις με ελεγχόμενη πυροδότηση ναρκών στη Σρι Λάνκα. Μία ημέρα νωρίτερα, η αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από τις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» που επρόκειτο να γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

ΠΕΚΙΝΟ.- Να αρχίσουν το «συντομότερο δυνατόν» ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ταϊβάν κάλεσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο. Αναλυτές θεώρησαν τη δήλωσή του ως απευθυνόμενη στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με τον οποίο θα συναντηθεί σε λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον.

ΜΑΝΙΛΑ.- Σε μια λαϊκιστική προσπάθεια καλλωπισμού της αλγεινής δημόσιας εικόνας της η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο ανακοίνωσε την Κυριακή, ημέρα του Πάσχα για τους Καθολικούς, τη μετατροπή όλων των θανατικών ποινών σε ποινές ισόβιας κάθειρξης, «χαρίζοντας» τη ζωή σε 1.205 κρατούμενους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διαδικασία αντικατάστασης των οπλικών συστημάτων που φέρουν τα αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής τύπου «Sukhoi-30» με υπερηχητικούς πυραύλους «Κρουζ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ