Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δεν πρόκειται ποτέ να μας γονατίσουν»

Σε ομιλία του για την 45η επέτειο από τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων, υπογράμμισε ότι η Κούβα δε φοβάται τα στρατιωτικά γυμνάσια που κάνουν αυτό τον καιρό οι ΗΠΑ στην Καραϊβική

Ο ηγέτης της Κούβας με φόντο ιστορική φωτογραφία του Απρίλη του 1961

Associated Press

Ο ηγέτης της Κούβας με φόντο ιστορική φωτογραφία του Απρίλη του 1961
ΑΒΑΝΑ.-

«Αυτό το έθνος αντιμετώπισε την ισχυρότερη δύναμη στη Γη και εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια του. Δεν τιμούμε αυτήν την 45η επέτειο πεσμένοι στα γόνατα. Δε θα υπάρξει ποτέ μια δύναμη σε αυτό τον κόσμο ικανή να μας αναγκάσει να πέσουμε στα γόνατα» διαβεβαίωσε ο ηγέτης Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κλείσιμο των εκδηλώσεων μνήμης για την 45η επέτειο από την επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων.

Επέμβαση που χρηματοδοτήθηκε και οργανώθηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι και ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

«Πλοία πάνε και έρχονται. Ποιος τα φοβάται; Κανείς. Δε φόβιζαν ποτέ κανέναν. Δε θα έπρεπε να χάνουν το χρόνο τους εδώ. Εχουν αρκετά προβλήματα σε άλλα σημεία του κόσμου», τόνισε αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην Καραϊβική και που όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Τσάβες πρόκειται για άμεση απειλή εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Μάλιστα, ο ηγέτης της Κούβας ενώπιον βετεράνων του Κόλπου των Χοίρων, αλλά και δεκάδων άλλων Κουβανών, μεταξύ αυτών και ο μικρός Ελιάν Γκονσάλες, που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο «Καρλ Μαρξ» της Αβάνας, εκτίμησε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν, σήμερα, απειλή για την Κούβα.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και εκτίμησε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αδιέξοδο στο Ιράκ.

Τέλος, αναφερόμενος στις νίκες της Κούβας από τον Απρίλη του 1961 δήλωσε ότι «η ιστορία της επανάστασης είναι πολλαπλασιαστικά η ιστορία του Κόλπου των Χοίρων» και προέβλεψε απευθυνόμενος στους βετεράνους ότι «και οι νέες γενιές θα παλέψουν σαν εσάς». Αναφερόμενος στη βελτίωση πολλών δεικτών στην οικονομική ανάπτυξη, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, σημείωσε πως η κατάσταση στην Κούβα «είναι καλύτερη από ποτέ» και έκλεισε λέγοντας: «εξαιρετικά αισιόδοξοι».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απρίλη 1961 περίπου 1.500 μισθοφόροι κουβανικής καταγωγής αποβιβάστηκαν στις νότιες ακτές της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων, ευελπιστώντας ότι θα γίνουν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του νησιού, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο. Αλλωστε, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η απόβαση στην Κούβα θα ήταν το πρώτο βήμα για το οριστικό τέλος του Φιντέλ. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αντιθέτως, στις μάχες σκοτώθηκαν 114 εισβολείς, ενώ οι υπόλοιποι 1.189 συνελήφθησαν και κάθισαν στο εδώλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ