Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Συγκέντρωση» με τις ... οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Περισσότεροι από 6 τηλεοπτικοί σταθμοί θα πάρουν άδεια εθνικής εμβέλειας

Περισσότερες από έξι θα είναι οι συχνότητες για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Αυτό έγινε φανερό και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Υπουργικής Επιτροπής με θέμα το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση.

«Γίνεται», όπως είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, «μια μεγάλη προσπάθεια κατοχύρωσης ολοένα και περισσότερων συχνοτήτων, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, καλύτερα από αυτό που παραλάβαμε, για τη νέα ψηφιακή εποχή». Η «μάχη» των τηλεοπτικών συχνοτήτων έχει ήδη αρχίσει, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της, μέσω και του νόμου για το «βασικό μέτοχο» και του νομοσχεδίου που ετοιμάζει για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, να ανακατατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Φυσικά η κυβέρνηση, όπως έκανε και με το «βασικό μέτοχο», έτσι και τώρα περιμένει, όπως φαίνεται, τις «οδηγίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση. Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα το φέρει για ψήφιση στη Βουλή πριν αρχίσουν τα θερινά τμήματα.

Ο υπουργός Επικρατείας προσπάθησε να αιτιολογήσει γιατί θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχουν, είπε, ζητήματα που «αφορούν τον ανταγωνισμό και το κοινοτικό δίκαιο, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία». Διευκρίνισε ότι η «ενσωμάτωση» αφορά μια σειρά οδηγιών σε θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και σε ζητήματα που αφορούν την «εσωτερική αγορά, εφόσον έχουμε οδηγίες για τον ανταγωνισμό, να εναρμονιστεί με τις οδηγίες εκείνες», οι οδηγίες αυτές θα «αποτελέσουν», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, «εσωτερικό νομικό δίκαιο στη χώρα μας» και είναι μια «υποχρέωση την οποία εξαντλούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό από την Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ όπως είπε ο Θ. Ρουσόπουλος «υπήρξαν εποικοδομητικές παρατηρήσεις». Θα ξαναγίνει, όπως ανέφερε, συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, «όταν πια το νομοσχέδιο είναι καταγεγραμμένο, πριν κατατεθεί στη Βουλή».

Το σίριαλ των συχνοτήτων

Σύμφωνα με το χάρτη συχνοτήτων του υπουργείου Μεταφορών, που ισχύει μέχρι σήμερα, πανελλαδικές άδειες μπορούν να πάρουν 6 τηλεοπτικοί σταθμοί. Ο υπουργός Επικρατείας σε σχέση και με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει αφήσει να νοηθεί ότι θα δοθούν περισσότερες από 6 άδειες, χωρίς όμως να έχει μιλήσει συγκεκριμένα για τον αριθμό των αδειών, ισχυριζόμενος ότι ακόμη δεν του έχει δοθεί ο αριθμός των συχνοτήτων, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του υπουργείου Μεταφορών που γίνονται σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο.

Οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας αναμένεται - αφού θα αυξηθεί ο αριθμός τους - να φθάσουν τουλάχιστον στις 8, όσες δηλαδή είναι και σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι άδειες είχαν χορηγηθεί επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη το 1993 και από τότε οι άδειες με ευθύνη των κυβερνήσεων συνεχώς ανανεώνονται «προσωρινά» για να παραμένει όλα αυτά τα χρόνια άναρχο το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, προς όφελος των κυβερνήσεων και των μεγαλοϊδιοκτητών.

Να υπενθυμίσουμε το 1993 είχαν δοθεί 8 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, τις οποίες είχαν πάρει οι τηλεοπτικοί σταθμοί MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA (πρώην SKY), ALTER (πρώην «Κανάλι 5»), 902 TV, SEVEN και «Μακεδονία». Αδειες περιφερειακής εμβέλειας είχαν δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Τηλε-άστυ», «Τηλε-φως» και «TV 100».

O υπουργός Επικρατείας χτες αναφέρθηκε εκ νέου στο «διάλογο» για το νομοσχέδιο, στον οποίο σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο μετείχαν 50 αρμόδιοι φορείς, ενώ είχε και «διάλογο» με εκπροσώπους των κομμάτων, εκτός από το ΚΚΕ το οποίο θα εκθέσει τις απόψεις του όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετείχε στο «διάλογο», με χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Ν. Αθανασάκη, αμφισβητεί ότι έγινε διάλογος, αφού το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Θ. Ρουσόπουλο αναφερόταν σε «γενικές βασικές αρχές». Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ουσία το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να πάρει θέση για το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, ένα νομοσχέδιο που αφήνει λεωφόρους για να περάσουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες και καναλάρχες. Ο Ν. Αθανασάκης, μάλιστα, στη χτεσινή του ανακοίνωση αρκείται στην αναφορά ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις του, όσο η κυβέρνηση δεν εμφανίζει το κείμενο του νομοσχεδίου».


Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ