Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η CIA απέλυσε αξιωματούχο της Υπηρεσίας που φέρεται να διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης απόρρητες πληροφορίες που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, συμπεριελήφθησαν στην έρευνα της «Washington Post» για τις μυστικές φυλακές στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το «NBC News», πρόκειται για τη Μέρι Μακάρθι, η οποία εργαζόταν στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή της CIA προτού αποπεμφθεί από την υπηρεσία κατασκοπίας την περασμένη Πέμπτη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Στην αντεπίθεση πέρασε την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Observer», επιτέθηκε σε όσους επικρίνουν την πολιτική του σε θέματα ασφάλειας, δηλώνοντας ότι ζουν εκτός πραγματικότητας. Από τα πυρά του δε γλίτωσαν ούτε βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

ΠΑΝΑΜΑΣ.- Το φιλόδοξο όσο και αμφιλεγόμενο σχέδιο διεύρυνσης της Διώρυγας έως το 2014 παρουσίασε ο πρόεδρος του Παναμά Μαρτίν Τορίχος που είπε ότι το όλο εγχείρημα θα κοστίσει 5,25 δισ. δολάρια και θα αυτοχρηματοδοτηθεί. Πάντως, το σχέδιο του προέδρου πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την κυβέρνηση, τη Βουλή και το λαό μέσω δημοψηφίσματος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - με τις αποχές Ρωσίας, Κίνας και Κατάρ - ψήφισε χτες την επιβολή κυρώσεων κατά τεσσάρων Σουδανών (δύο στελεχών ανταρτικών οργανώσεων, ενός Σουδανού πρώην διοικητή της αεροπορίας και κατά ενός επικεφαλής φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης) που θεωρείται πως εμπλέκονται στην κρίση της δυτικής σουδανικής επαρχίας Νταρφούρ.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.- Ο Ντόναλντ Γιαμαμότο, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Αφρικανικές Υποθέσεις, ανακοίνωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Τσαντ Ιντρί Ντεμπί πως συζητήθηκε (εάν δε συμφωνήθηκε...) η πιθανότητα αναβολής των προγραμματισμένων για τις 3 Μάη προεδρικών εκλογών στη χώρα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις ανταρτών και αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αεροσκάφος που μετέφερε - μεταξύ άλλων - και στελέχη της DEA, της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών των ΗΠΑ, συνετρίβη σε σκηνές και χαμόσπιτα στην περιοχή Λασκάρ Γκα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε επιβάτες του να χάσουν τη ζωή τους και 8 να τραυματιστούν. Τρεις Αφγανοί πολίτες στο έδαφος - οι δύο παιδιά - επίσης σκοτώθηκαν και πέντε αγνοούνταν. Χτες, σε μάχες και επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες, ένας αστυνομικός και εννιά φερόμενοι ως Ταλιμπάν. Τέλος, το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στην Ουρουζγκάν.

ΚΕΤΑ.- Πέντε Αφγανοί πρόσφυγες σκοτώθηκαν χτες από έκρηξη στην Κέτα του Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν, από την εσφαλμένη πυροδότηση μιας βόμβας που φέρεται να συναρμολογούσε.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον δέκα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 10, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα Σάραθ Φονσέκα Φονσέκα, τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας χτες, με στόχο αυτοκινητοπομπή των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με κυβερνητικό ανακοινωθέν, την επίθεση φέρεται να έκανε μια γυναίκα ζωσμένη εκρηκτικά. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση στην αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ