Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - «ΚΑΤΕΡΓΑ»
Πολλαπλάσιοι οι κίνδυνοι για την εργαζόμενη γυναίκα

Στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους η μητρότητα είναι σχεδόν απαγορευμένη, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες πλήττουν εργάτριες και υπαλλήλους

Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων; Ποιος να τα εφαρμόσει; Το κεφάλαιο; Μα αυτό δε νοιάζεται για τη ζωή του εργάτη και της εργάτριας αφού τη μετρά με τη μεζούρα του κέρδους που του αποδίδουν. Ετσι:

  • Η αδιαφορία για τη λήψη μέτρων προστασίας αντανακλάται στους μόλις 50 ειδικευμένους Γιατρούς Εργασίας που υπάρχουν πανελλαδικά.
  • Οι κίνδυνοι γίνονται ακόμα πιο απειλητικοί αφού είναι και «αόρατοι». Σε σύνολο περίπου 300 ασφαλιστικών ταμείων που υπάρχουν στη χώρα μας, μόλις ένα από αυτά έχει καταρτίσει λίστα με - μονάχα - 52 επαγγελματικές ασθένειες όταν οι καταγεγραμμένες φτάνουν τις 3.500. Μάλιστα, η σχετική λίστα που συστάθηκε με υπουργική απόφαση και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει ημερομηνία 12/2/1979!

Οι εγκληματικές διαστάσεις που παίρνει η εργοδοτική ασυδοσία αναδεικνύουν σε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από την οργάνωσή τους στα ταξικά συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση την εξασφάλιση ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής μέσα στους τόπους δουλιάς, να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να προστατεύουν την υγεία τους που καταστρέφεται, να γυρνούν ζωντανοί και αρτιμελείς στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο.

Μέσα σ' αυτό το εργασιακό περιβάλλον, οι κίνδυνοι που απειλούν την εργαζόμενη γυναίκα γίνονται ακόμα πιο πολλοί και πιο σύνθετοι. Οι βιολογικές ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού που - σε ένα μεγάλο μέρος - συνδέονται με την τεκνοποίηση, η κύηση, η λοχεία απαιτούν ένα εξειδικευμένο δίκτυο μέτρων προστασίας της γυναικείας υγείας. Το οποίο βέβαια απαγορεύει η επιχειρηματική αυθαιρεσία, αφού ακόμα και οι νεαρές εργαζόμενες που δηλώνουν την εγκυμοσύνη τους - ή τα σχέδιά τους να κάνουν οικογένεια - δέχονται από την εργοδοσία αφόρητη πίεση και τρομοκρατία, απειλές για απόλυση κλπ.

Οι ειδικοί κίνδυνοι που απειλούν την υγεία της εργαζόμενης γυναίκας αναδεικνύουν μία από τις πλευρές της ιδιαίτερης δουλιάς που καλείται ν' αναπτύξει το συνδικαλιστικό κίνημα για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, εγκύου και λεχώνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ