Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
«Κενό γράμμα» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Ακόμα και η τυπική προστασία της υγείας και της ασφάλειας της εγκύου, λεχώνας ή γαλουχούσας εργαζόμενης, κατοχυρώθηκε νομικά μόλις το 1997, με το Προεδρικό Διάταγμα 176. Στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει για το αν τηρούνται ή όχι όσα προβλέπονται, απαντά η ίδια η εμπειρία των εργαζόμενων γυναικών. Οι αυθαίρετες απολύσεις εγκύων, η άρνηση πρόσληψης γυναικών που δεν υπογράφουν ότι παραιτούνται από το δικαίωμά τους στη μητρότητα, η πολλαπλάσια πίεση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενες που κυοφορούν, είτε για να υποβάλλουν παραίτηση, είτε εξαιτίας των ακατάλληλων - ειδικά - για την κατάστασή τους συνθηκών εργασίας.

Μεταξύ άλλων, το ΠΔ 176/1997 προβλέπει:

  • Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση για κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει κίνδυνο για μια έγκυο, λεχώνα ή γαλουχούσα εργαζόμενη.
  • Ο εργοδότης οφείλει να παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η εργαζόμενη να μην εκτίθεται σε κίνδυνο, προσαρμόζοντας ανάλογα - μόνιμα ή προσωρινά - τις συνθήκες εργασίας ή το χρόνο εργασίας. Με μετάθεση της εργαζόμενης σε άλλη θέση, ή ακόμα και με την απαλλαγή της από την εργασία για όλο το αναγκαίο διάστημα.
  • Οι έγκυες εργαζόμενες δεν μπορούν να υποχρεωθούν να εκτελέσουν δραστηριότητα επικίνδυνη για την ασφάλεια ή την υγεία τους.
  • Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου, λεχώνας, ή γαλουχούσας εργαζόμενης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 5, εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και το οικιακό υπηρετικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ