Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ρεκόρ πτωχεύσεων στις ΗΠΑ

Πάνω από 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης το 2005!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι οικονομολόγοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στη φάση της δυναμικής ανάπτυξης, όμως η πραγματικότητα για εκατομμύρια Αμερικανούς είναι τελείως διαφορετική. Ενας δείκτης αυτής της πραγματικότητας είναι και ο αριθμός των πτωχεύσεων των νοικοκυριών που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το βάρος του υπερδανεισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), κατά τη διάρκεια του 2005 πάνω από 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης!

Ο αριθμός των πτωχεύσεων είναι κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2004 και φυσικά αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι πτωχεύσεις πριν από μια εικοσιπενταετία δεν ξεπερνούσαν τις 300.000 το χρόνο. Από τη σύγκριση προκύπτει η διαρκής πτώση του βιοτικού επιπέδου των αμερικανικών εργατικών νοικοκυριών, παρά τα τεράστια κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 16/4/2006).

Και τώρα, την ώρα που η ανάπτυξη στις ΗΠΑ τρέχει με ρυθμούς πάνω από 3%, εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά ασφυκτιούν καθώς η διαφορά μεταξύ του εισοδήματός τους και των αναγκών τους μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Η βασική αιτία των πτωχεύσεων είναι η αδυναμία αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων δανείων και των πιστωτικών καρτών, που χορηγούνται με ληστρικά επιτόκια από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη μελέτη Fed, ένα νοικοκυριό υποβάλλει αίτηση πτώχευσης όταν το χρέος του ξεπερνάει κατά μιάμιση φορά το ετήσιο εισόδημά του. Δηλαδή αν με ετήσιο εισόδημα 24.000 δολαρίων, το χρέος ξεπεράσει τα 36.000 δολάρια.

Αλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο αφορά στην ηλικία των εργαζομένων που υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης, αφού αυτή υπολογίζεται στα 38 χρόνια, δηλαδή στην πιο κρίσιμη και παραγωγική ηλικία. Το 44% των χρεοκοπημένων είναι νοικοκυριά, το 30% γυναίκες και το 26% άνδρες.

Ενας από τους σημαντικούς λόγους που οδηγούν στην πτώχευση είναι η απόλυση του εργαζόμενου αφού υπολογίζεται ότι το 50% των αιτήσεων επικαλείται την απόλυση από την εργασία και την επακόλουθη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων και των καρτών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, από τη στιγμή που υποβληθεί η αίτηση πτώχευσης (είτε από μεμονωμένο άτομο, είτε από νοικοκυριό) αρχίζει η διαδικασία ρευστοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αιτούντος. Κατόπιν από το ποσό που θα προκύψει θα πληρωθούν οι τράπεζες υπολογίζοντας το κεφάλαιο και τους τόκους των δανείων.

Η κυβέρνηση Μπους με αλλαγή του σχετικού άρθρου στο νόμο για τις πτωχεύσεις επιβάλλει εκτός των κατασχέσεων των περιουσιακών στοιχείων και την υποχρέωση του αιτούντος να πληρώσει ένα μέρος του χρέους τους σε περίοδο πέντε ετών. Ο νόμος αυτός, που επέσπευσε την κατάθεση πτωχεύσεων πέρυσι στις ΗΠΑ, καταγγέλθηκε από οργανώσεις καταναλωτών ως «δώρο» προς τις τράπεζες που θα εισπράξουν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ