Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Θέατρο
Επικίνδυνοι Μπους και αμερικανικά ΜΜΕ

Δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες σε ΜΜΕ ο Τιμ Ρόμπινς, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, που βρίσκεται στη χώρα μας

Ο Αμερικανός ηθοποιός

Eurokinissi

Ο Αμερικανός ηθοποιός
Ο βραβευμένος με «Οσκαρ» σκηνοθέτης - ηθοποιός Τιμ Ρόμπινς, γνωστός για την αντιπολεμική του στάση, που βρίσκεται στην Αθήνα για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του «1984» (από χτες μέχρι 6/5, στο «Ιλίσια - Ντενίση») μίλησε χτες στους δημοσιογράφους για τον Μπους, τον πόλεμο και το νέο πόλεμο που ετοιμάζεται στο Ιράν, το μέλλον της δημοκρατίας και το ρόλο των αμερικανικών ΜΜΕ. Ο Τ. Ρόμπινς, η Σ. Σάραντον, ο Σ. Πεν και άλλοι ηθοποιοί από το Χόλιγουντ αντιτίθενται στην αμερικανική πολιτική. Ο 25χρονος θίασος του Ρόμπινς «The actor's gang» («Η συμμορία των ηθοποιών») παρουσιάζει έργα που αποτελούν έμμεσα ή άμεσα πολιτικά σχόλια για το αμερικανικό καθεστώς.

Μιλώντας για το «1984» του Οργουελ, που ανεβαίνει σε διασκευή του Μάικλ Τζιν Σάλιβαν, ο Τιμ Ρόμπινς το χαρακτήρισε τραγικά επίκαιρο, κυρίως για τον πόλεμο και τον τρόπο χειραγώγησης των λαών με διαρκή τρομοκράτησή τους.

«Είμαστε διαρκώς σε επιτήρηση. Στην Αμερική πέτυχαν έναν απόλυτο εκφοβισμό, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε αντίσταση μπορεί να υπάρξει. Το 20% παρακολουθούνται σε κάθε τους βήμα και το 80% είναι τόσο αποβλακωμένοι από τη φτώχεια και την πολλή δουλειά, ώστε δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουν προβλήματα στις κυβερνήσεις».

«Η τηλεόραση κρατάει τις μάζες σε καταστολή»

Ο Ρόμπινς καταφέρθηκε ενάντια στα κυρίαρχα ΜΜΕ, που τροφοδοτούν όλο τον κόσμο και στηρίζουν τον Μπους και τις επιλογές του. «Ο Τύπος γνώριζε την αλήθεια εξ αρχής για το Ιράκ» - λέει. «Γνώριζε πως ψεύδονταν. Αλλά τώρα που ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει την αλήθεια, άρχισε και να αντιδρά. Το 68% του αμερικανικού λαού είναι εναντίον του. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι οδηγηθήκαμε σε έναν πόλεμο με μέσα μαζικής απάτης. Αν συγκρίνει κανείς την πάμπτωχη κάλυψη που κάνουν τα MME σήμερα, που η αλήθεια για τον πόλεμο στο Ιράκ έχει βγει στο φως, με τις ατέλειωτες ώρες, την απίστευτη ενέργεια, τους τόνους μελάνι και τις αμέτρητες μπομπίνες φιλμ που σπαταλήθηκαν για τον Κλίντον, όταν και εκείνος είπε ψέματα για μια... ερωτική σχέση του, θα δει το σουρεαλιστικό της όλης κατάστασης. Δεν καταγγέλλουμε αυτόν που είπε ψέματα για έναν πόλεμο που είχε 15.000 Ιρακινούς και 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και από τις δύο μεριές και μια εφιαλτική αύξηση της τρομοκρατίας. Ο Τζορτζ Μπους πρέπει να κληθεί σε απολογία και να αποπεμφθεί από την εξουσία».

Ομως δυστυχώς η προπαγάνδα και ο ρόλος των αμερικανικών ΜΜΕ, που οξύτατα επέκρινε ο Τιμ Ρόμπινς, δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον ίδιο, αφού όταν μιλώντας για την «ελευθερία της έκφρασης», που καταπατείται στις ΗΠΑ, αναρωτήθηκε σε τι διαφέρει η Αμερική από την πρώην Σοβιετική Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ