Παρασκευή 5 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΤ
Απολογισμός ... αοριστολογίας

Τον εξωραϊσμό της κατάστασης που επικρατεί στην ΕΡΤ επιχείρησε χτες ο πρόεδρός της Χρήστος Παναγόπουλος σ' ένα γενικόλογο απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας του. Παρέλαβε «χάος», αφού, όπως είπε, 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα στην ΕΡΤ και ότι το διάστημα που ο ίδιος έχει τα ηνία, η κρατική ραδιοτηλεόραση βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού. Είναι, επίσης, φανερό ότι βασική πηγή εσόδων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης είναι ο ελληνικός λαός που καταβάλλει το τσουχτερό ανταποδοτικό τέλος που ήδη έχει αυξηθεί κατά 30%, αποφέροντας στην ΕΡΤ για το οικονομικό έτος που τελειώνει τον Ιούνη 40 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος έχει ήδη δώσει τα «εύσημά» του στη διοίκηση της ΕΡΤ μεταξύ των οποίων και για τη Γιουροβίζιον. Είχε προαναγγείλει τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΡΤ και την προσπάθεια της διοίκησης να προχωρήσει «σε αλλαγή πάρα πολλών από τα στρεβλά του παρελθόντος» και πως η «προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς για την εταιρία».

Εχοντας πάρει, λοιπόν, το «πράσινο φως» από τον υπουργό Επικρατείας, ο Χρήστος Παναγόπουλος χτες προσπάθησε να «καταγράψει» τα επιτεύγματα, αποφεύγοντας όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όχι μόνο για τα οικονομικά της ΕΡΤ, αλλά και μεταξύ άλλων και για τις προσλήψεις που έχουν γίνει επί των ημερών του. Προσλήψεις που δεν υπάρχουν στη γενικότερη καταγραφή των εργαζομένων στην εταιρία.

Ο σύμβουλός του Ευάγγελος Λουριδάς άφησε χτες ανοιχτό το θέμα των απολύσεων που θα γίνονται μετά από την αξιολόγηση των εργαζομένων, κάτι που έσπευσε να το διαψεύσει ο Χρήστος Παναγόπουλος, λέγοντας ότι δε θα γίνει καμία απόλυση. Για τον τρόπο, όμως, που θα γίνεται η αξιολόγηση αυτή των εργαζομένων δε δόθηκαν από τη διοίκηση πειστικές απαντήσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ περιγράφοντας τις αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με τους εργαζόμενους, άφησε να εννοηθεί ότι όλα αυτά γίνονται με τη συναίνεση του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton είχε αναλάβει την καταγραφή της «δομής» της ΕΡΤ και των αδυναμιών της. Για τον πρόεδρο όλα βαίνουν καλά και ωραία για το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ, αφού τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν ήδη ...καρπούς.

Υπάρχει καταγραφή της περιουσίας της ΕΡΤ, για την οποία όμως δε δόθηκαν στοιχεία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη νέου οργανογράμματος, με την ενοποίηση συναφών τμημάτων, όπως για παράδειγμα το αρχείο της ΕΡΤ που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτο σε όλα τα κτίρια της εταιρίας. Στα σχέδια είναι η αλλαγή των ωραρίων, αλλά και ο διαχωρισμός του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης για να υπάρξει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, καλύτερη λειτουργικότητα.

Θετικό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ το λειτουργικό κόστος της εταιρίας, ισχυριζόμενος ότι είναι μικρότερο από τα έσοδα. Τα προβλήματα που υπάρχουν τα απέδωσε στην κάλυψη για την εθελούσια έξοδο που είχε γίνει από το 1999 μέχρι το 2003 με την αποχώρηση 1.200 εργαζομένων.

Πάντως, κατά τον Χρήστο Παναγόπουλο που περιβάλλεται από 11 συμβούλους, όλοι οι στόχοι που είχε βάλει η διοίκηση μέχρι το 2008, έχουν επιτευχθεί μέχρι ...σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι η ψηφιακή, τα μουσικά σύνολα, η «Ραδιοτηλεόραση», ενώ βρίσκονται κοντά και στα ποσοστά τηλεθέασης.

Παρότι όμως τα οικονομικά της ΕΡΤ βρίσκονται σε «άνθηση», οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται γιατί οι μήνες περνούν χωρίς να πληρώνονται. Ο Χρήστος Παναγόπουλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι άργησε η εταιρία να πάρει τα χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος.

Πεταμένα χρήματα όμως ήταν για την κρατική ραδιοτηλεόραση οι εκπομπές που στήθηκαν για το «πανηγύρι» της Γιουροβίζιον. Συγκεκριμένα, η εκπομπή «Γιουροβίζιον κλαμπ» είχε προγραμματιστεί για 8 επεισόδια από τα οποία μεταδόθηκαν μόνο δύο, ενώ θα καταβληθούν χρήματα και για ακόμη δύο εκπομπές που δε θα προβληθούν, ενώ για τα άλλα 4 επεισόδια θα υπάρξει διαδικασία «παγώματος». Να σημειωθεί ότι το κάθε επεισόδιο στοιχίζει στην ΕΡΤ «καθαρά» 65.000 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ