Κυριακή 7 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Σπάνε τα «κοντέρ»

Οι μεγάλες επιχειρήσεις θησαυρίζουν και πετάνε «ψίχουλα» στους εργαζόμενους, ενώ πιέζουν αφόρητα τους μικρούς ΕΒΕ

...οι βιομήχανοι κάθε χρόνο κερδίζουν όλο και περισσότερα, όταν οι εργαζόμενοι και παραγωγοί του πλούτου χάνουν όλο και περισσότερα...
...οι βιομήχανοι κάθε χρόνο κερδίζουν όλο και περισσότερα, όταν οι εργαζόμενοι και παραγωγοί του πλούτου χάνουν όλο και περισσότερα...
«Αέρα στα πανιά» της προκλητικότητας των βιομηχάνων και των υπόλοιπων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου αποτελούν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν το 2005 μια σειρά από επιχειρήσεις, πολλές και μεγάλες. Τα κέρδη αυτά μετέτρεψαν, εξάλλου, την αυτοπεποίθηση των βιομηχάνων σε θράσος, σε σημείο να αξιώσουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και άμεσα να απαιτήσουν μείωση μισθών, κάτι που κατόρθωσαν ουσιαστικά με την κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν με την καθοριστική συμβολή και συμφωνία της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Οι ίδιοι καταργούν με κάθε ευκαιρία βασικά εργασιακά δικαιώματα, «ελαστικοποιούν», μέχρι εξαφάνισης κάθε ορίου και πλαισίου, το ωράριο εργασίας, ζητούν ασυδοσία στις απολύσεις στο όνομα της ...απασχόλησης.

Ο απολογισμός των κερδών, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των εταιριών για το 2005, είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικός για την πραγματικότητα που επιμένουν - μόνο και μόνο επειδή έτσι τους συμφέρει - να αγνοούν οι βιομήχανοι. Κάθε χρόνο, κερδίζουν όλο και περισσότερα, όταν οι εργαζόμενοι και παραγωγοί του πλούτου χάνουν όλο και περισσότερα. Μπορεί σ' αυτήν τη διαρκώς ανοδική πορεία ορισμένες επιχειρήσεις να «ατυχούν», ως αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού και της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, συνολικά, όμως, ο πλούτος αυξάνεται, τα κέρδη γιγαντώνονται, οι αντιθέσεις, τελικά, οξύνονται.

Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται

Πρόσφατη, κοινή, μελέτη του ΣΕΒ και της ICAP επιβεβαίωσε, ειδικά για τον τομέα της μεταποίησης, τη δυναμική κερδών και τζίρου που επιδείχτηκε και το 2005. Με βάση μια ομάδα επιχειρήσεων που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς, η μελέτη εκτιμά ότι το 2005 θα παρουσιαστεί αύξηση καθαρών κερδών σε σχέση με το 2004. Η εκτίμηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνον επειδή οι βιομήχανοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός της υπερκερδοφορίας προκειμένου να «πετσοκόψουν» τις αυξήσεις προς τους εργαζόμενους, αλλά και επειδή, ταυτόχρονα, διαπιστώνεται στασιμότητα πωλήσεων και μεικτών κερδών στη μεταποίηση!

Για το 2005 η μεταποίηση καταγράφει: Μέσο καθαρό κέρδος ανά επιχείρηση αυξημένο κατά 18,56% (στις 890 χιλιάδες, από 750 χιλιάδες ευρώ). Μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους προ φόρων αυξημένο στο 6,52%, από 5,99%. Περιθώριο μεικτού κέρδους αυξημένο στο 12,25%, από 10,98%. Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9,08%. Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία των οικονομικών αποτελεσμάτων 435 επιχειρήσεων.

Χάσμα «μικρών» - «μεγάλων»

Η προκλητική ευημερία των μεγάλων επιχειρήσεων εντοπίζεται και μέσα από τα στοιχεία που παρατίθενται, ειδικά για το εμπόριο, στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Σ' αυτή διαπιστώνεται η επιτάχυνση ανόδου του τζίρου των ΑΕ και ΕΠΕ, η βελτίωση της κερδοφορίας τους και η ανάπτυξη των συνολικών κεφαλαίων τους. Το 2004:

  • Οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το 2003.
  • Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ και το ποσοστό μεικτού κέρδους στο 20,2%.
  • Τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με το 2003 και ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ.

Εχει σημασία να επισημανθεί ότι πρόκειται για την εικόνα του 2004 και ότι το 2005 τα μεγέθη αυτά αναμένεται να εμφανιστούν ακόμη μεγαλύτερα. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον, επειδή αναφέρεται παράλληλα και στην πορεία των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ετσι, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ΟΕ και ΕΕ, εμφάνισαν το ίδιο διάστημα στασιμότητα πωλήσεων κατά 45,6% και μείωση κατά 31,9%. Το 2003 σε ένα ποσοστό 30,2% είχαν πετύχει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, το 2004 το ποσοστό μειώθηκε σε 22,5%. Παράλληλα, διευρύνθηκε το μερίδιο της στασιμότητας των κερδών. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου επιφέρει σημαντική ζημιά και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, που έχουν κάθε συμφέρον να οικοδομήσουν ένα στιβαρό αντιμονοπωλιακό μέτωπο με τους εργαζόμενους στο πλευρό τους και όχι απέναντί τους.

Μια ευκαιρία δράσης...

Η συνδυασμένη επίθεση προς τους μικρούς ΕΒΕ, οικονομική από το μεγάλο κεφάλαιο, πολιτική από την κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που συντάσσονται σε μέτρα και ρυθμίσεις εναντίον των «μικρών» και υπέρ των «μεγάλων», είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός, πρώτα απ' όλα από τους ίδιους τους ΕΒΕ. Η συγκεκριμένη περίοδος, ωστόσο, προσφέρεται ώστε η οργή και η αγανάκτησή τους να μετασχηματιστεί σε πράξη «τιμωρίας» όλων εκείνων που προδίδουν τα συμφέροντά τους. Με τις επερχόμενες εκλογές στα Επιμελητήρια, δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να δώσουν τη δική τους, πολύ συγκεκριμένη και απτή απάντηση σε όσα αντιμετωπίζουν.

Οι δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ και οι συνεργαζόμενοι έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη των αρχαιρεσιών, που θα γίνουν στις αρχές του Ιούνη. Ενας πρακτικός στόχος είναι να εκφραστεί και στα Επιμελητήρια η δύναμη της ΔΗΚΕΒΕ στα σωματεία, γεγονός που από μόνο του θα άλλαζε σημαντικά τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στις διοικήσεις των Επιμελητηρίων. Βασική στόχευση είναι τα Επιμελητήρια να μετατραπούν από «ιμάντα» περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής στους ΕΒΕ σε όργανα εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. Η οποιαδήποτε ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ώστε οι θεσμικοί «σύμβουλοι» της πολιτείας σε ζητήματα «μικρομεσαίων» να επιτελέσουν έστω αυτόν το ρόλο, αντί για εκείνον του «θεσμικού εντολοδόχου» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα κέρδη σε αριθμούς

Πέρα από τις όποιες εκτιμήσεις, αναλύσεις, επεξεργασίες στοιχείων και μέσους όρους, μια «ματιά» στα πραγματικά νούμερα αρκεί για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καπιταλιστικής «ληστείας» που υφίστανται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο όμιλος «Μυτιληναίος» εμφάνισε αύξηση καθαρών κερδών το 2005 κατά ...515,2%!!! Αυξήθηκαν από 12 εκατ. ευρώ το 2004 στα 74 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 139,9%, στα 747 εκατ. ευρώ έναντι 311 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 275,1%, στα 158 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος περιλαμβάνει την ΑΒΕ ΕΛΒΟ, τον όμιλο ΜΕΤΚΑ, την «Αλουμίνιον της Ελλάδας».

Ο όμιλος «ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ» κατέγραψε το 2005 αύξηση κερδών κατά 18,6%, στα 210 εκατ. ευρώ από 177 εκατ. ευρώ που είχε κερδίσει το 2004! Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 17%, στα 1,34 δισ. ευρώ από 1,14 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 21%, στα 293 εκατ. ευρώ από 243 εκατ. ευρώ.

Η COSMOTE παρουσιάζει, επίσης, εντυπωσιακή κερδοφορία, κάτι που αποδεικνύει τα πολύ μεγάλα περιθώρια παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με πολύ μικρότερο κόστος για τους καταναλωτές. Η εταιρία αύξησε τα καθαρά κέρδη της κατά 10% στα 339,9 εκατ. ευρώ, από 309,1 εκατ. ευρώ το 2004. Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 13,2%, στα 1,79 δισ. ευρώ από 1,58 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 11,8%, στα 754,5 εκατ. ευρώ από 675,1 εκατ. ευρώ.

Η «Κόκα - Κόλα 3Ε» αύξησε τα λειτουργικά κέρδη της το 2005 κατά 11% (15% εάν συμπεριληφθούν οι εξαγορές), στα 481 εκατ. ευρώ! Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20%, στα 304 εκατ. ευρώ. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε το 2005 κατά 9%.

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» εμφάνισαν το 2005: Καθαρά κέρδη 334 εκατ. ευρώ, από 128 εκατ. ευρώ (αύξηση 161%). Κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά, φόρους και αποσβέσεις 671 εκατ. ευρώ, από 372 εκατ. ευρώ (αύξηση 80%). Κέρδη προ φόρων 495 εκατ. ευρώ, από 240 εκατ. ευρώ (αύξηση 106%). Κύκλο εργασιών 6.653 εκατ. ευρώ, από 4.907 εκατ. ευρώ (αύξηση 36%).


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ