Κυριακή 7 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
Θησαυρίζουν επιχειρηματίες στην πλάτη των εργαζομένων

Συνέντευξη στον «Ρ» του υποψήφιου νομάρχη Δυτικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Σε σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου έχουν μετατρέψει τη Δυτική Αττική, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσα και από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης
Σε σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου έχουν μετατρέψει τη Δυτική Αττική, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσα και από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης
«Ο εργαζόμενος λαός δοκιμάζει στο πετσί του την ανεργία, τους διωγμούς, τις απολύσεις, την υποαπασχόληση. Η Δυτική Αττική είναι ο χώρος όπου οι μεγαλοβιομήχανοι και οι πλουτοκράτες βγάζουν υπερκέρδη με τις επιχειρήσεις τους. Διάλεξαν αυτήν την περιοχή για να θησαυρίζουν και τα βόρεια προάστια για να κατοικούν».

Με αυτήν τη φράση, ο Κώστας Παπαπολυχρονίου, υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», μιλώντας στον «Ρ», περιγράφει ανάγλυφα την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι μιας περιοχής, η οποία, στην κυριολεξία, κακοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο. Δήμαρχος Ασπροπύργου για οκτώ χρόνια, ο Κ. Παπαπολυχρονίου, νομαρχιακός σύμβουλος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και με πλούσια κοινωνική δράση και αγώνες στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Και για όλα αυτά μίλησε στον «Ρ».

- Αν και στη Δυτική Αττική υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι εργαζόμενοι δεν ωφελούνται από αυτήν την «ανάπτυξη»...

- Θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Οταν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για ανάπτυξη που την εκφράζουν μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η άναρχη δόμηση και εγκατάσταση βιομηχανιών και η εγκληματική τους συμπεριφορά στα θέματα του περιβάλλοντος είναι το μεγάλο κέρδος του λαού της περιοχής. Ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος λαός δοκιμάζει στο πετσί του την ανεργία, τους διωγμούς, τις απολύσεις, την υποαπασχόληση, την «ευελιξία». Αυτά και τίποτα παραπάνω δεν έχει αποκομίσει ο εργαζόμενος λαός από τη μέχρι σήμερα ανάπτυξη. Είναι ταξική επιλογή, η Δυτική Αττική να είναι χώρος που οι μεγαλοβιομήχανοι και πλουτοκράτες βγάζουν υπερκέρδη από τις επιχειρήσεις τους, με συνέπειες, φυσικά, στο περιβάλλον.

Καταλήστευση των εργαζομένων


- Βλέπουμε μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή...

- Και πάλι στα λεγόμενα μεγάλα έργα, όπως αυτό της Αττικής Οδού, αυτοί που κέρδισαν από αυτά και τα καρπώνονται είναι οι εκφραστές της πλουτοκρατίας. Δυσβάσταχτα διόδια για το λαό και έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνίας των πόλεων. Αυτά τα περίφημα μεγάλα έργα της σπατάλης, της καταλήστευσης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι ημιτελή και στηριζόμενα περισσότερο στην ατιμωρησία υπεύθυνων μεγαλομηχανικών και μεγαλοεργολάβων. Στηριζόμενοι στη διαπλοκή με τους εκάστοτε κυβερνώντες, θησαυρίζουν από αυτήν την ανοχή. Χαρακτηριστικό είναι αυτό το φοβερό φαινόμενο που σημειώνεται κάθε χρόνο έξω από τη «Χαλυβουργική». Εκεί, υπάρχει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, που θα μπορούσε να διορθωθεί σε ελάχιστες ημέρες, το πολύ ένα μήνα. Κάποιες προσπάθειες που γίνονται τώρα είναι μετά από τις επίμονες προσπάθειες, όχι της διοίκησης της νομαρχίας, αλλά της αντιπολίτευσης.

Συναλλαγές με χορηγούς

- Πώς σχολιάζετε την κοινή συμμετοχή και στάση του νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, του δημάρχου Ελευσίνας που πρόσκειται στον ΣΥΝ και του δημάρχου Ασπροπύργου της ΝΔ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για «περιβαλλοντική αναγέννηση» του κόλπου της Ελευσίνας μέχρι το 2020;

- Δυστυχώς, για την περιοχή μας, αυτές οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που εκλέχτηκαν έβαλαν και την ταφόπλακα γενικότερα στο περιβάλλον, αλλά και ειδικότερα στον κόλπο της Ελευσίνας, ανεχόμενοι και ψηφίζοντας καθημερινά στα συμβούλια θέματα εγκατάστασης των πιο ρυπογόνων με τοξικά απόβλητα βιομηχανιών, οι οποίες ανεξέλεγκτα στη συνέχεια ρυπαίνουν τον κόλπο της Ελευσίνας. Και το κάνουν με την ανοχή και τις ευλογίες των δήμων, οι οποίοι μάλιστα συναλλάσσονται μαζί τους και τους καθιστούν και χορηγούς και ευεργέτες και τους αναρτούν ακόμα και πινακίδες σε δημόσια κτίρια. Είναι μεγάλη η ευθύνη, αλλά και η υποκρισία των δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι με την ανοχή τους κατάντησαν ακόμα χειρότερο τον κόλπο της Ελευσίνας.

- Στην περιοχή υπάρχει και η υπερκορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αλλά και ένας αγώνας σε εξέλιξη κατοίκων και φορέων του Θριασίου για την απομάκρυνσή της.

- Η χωματερή παρέμεινε και επεκτείνεται τώρα με την ψήφο της προηγούμενης και της τωρινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ίδιων των δήμων. Με απάθεια, ανοχή και ανεκτικότητα, οι δήμαρχοι της περιοχής δε φάνηκαν πουθενά στους αγώνες του λαού της περιοχής, που κραυγάζει καθημερινά, που αγωνίζεται καθημερινά και παλεύει και ποτέ δεν του συμπαραστάθηκαν. Μια συγκέντρωση «οπερέτας» τόλμησε να κάνει ο νομάρχης και κάλεσε και τα ΜΑΤ να του επιτεθούν για να πει φάγαμε και εμείς ξύλο. Το θέμα είναι ένα: Το Θριάσιο και η Δυτική Αττική δεν αντέχει ούτε ένα επιπλέον σκουπίδι.

Χρίστηκαν ευεργέτες οι καταστροφείς

- Απέναντι στα μεγάλα προβλήματα εργαζομένων και κατοίκων που αναφέρατε, ποια είναι η πολιτική που ακολούθησαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις;

- Είναι γνωστό ότι στην 20ετία του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν όλα αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα και επακόλουθα. Την ίδια πολιτική συνεχίζει με όλες τις προδιαγραφές και απαρέγκλιτα και η ΝΔ. Την ανοχή στους μεγαλοβιομήχανους πάντα σε βάρος του ελληνικού λαού. Σε βάρος του λαού της περιοχής, που έχει τα σοβαρότερα προβλήματα από την ανεργία, τη φτώχεια και έλλειψη στοιχειώδους κατοικίας μέχρι τα προβλήματα Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού. Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ κεντρικά, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή, που έφτασε στο σημείο να καθιερώσει - κάτι που ούτε οι δημοτικές αρχές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν - να χρίσει ευεργέτες τους επιχειρηματίες, που ασέλγησαν στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στα αρχαία της Ελευσίνας και γενικότερα στο Θριάσιο Πεδίο. Είναι μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΝ και είναι και συνειδητές.

- Απέναντι σ' αυτήν την κοινή πολιτική των υπολοίπων κομμάτων, βλέπουμε στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ και στη Δυτική Αττική να συσπειρώνονται δυνάμεις και να δίνουν μαζί τη μάχη των τοπικών εκλογών.

- Πάγια πολιτική μας θέση είναι να συσπειρώσουμε όσο γίνεται περισσότερες από τις συνεπείς λαϊκές δυνάμεις, που είναι και εκτός ΚΚΕ, αλλά αγωνιστές που είναι πρόθυμοι να μην πειθαρχήσουν, να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική του δικομματισμού και το δεκανίκι τους, τον ΣΥΝ, που ψηφίζει κάθε φορά κάθε αντιλαϊκό νόμο σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό παλεύουμε και καλούμε τον εργαζόμενο λαό να συσπειρώσουμε όσο γίνεται περισσότερες λαϊκές δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή. Ας καταλάβει, όμως, και ο λαός ότι δεν πρέπει να επαναλάβει το πελώριο λάθος στήριξης και εγκλωβισμού του στο δικομματισμό. Αν δεν το καταλάβει αυτό, θα είναι ακόμα χειρότερα τα χρόνια που θα έρθουν.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ