Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αδιαφάνεια και αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ

Καταγγελίες της Διασωματειακής Επιτροπής των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου

Καταπέλτης είναι για την ΕΡΤ οι καταγγελίες που έγιναν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Διασωματειακή Επιτροπή των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν, μεταξύ άλλων, για αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, για αδιαφανείς διαδικασίες στις αναθέσεις προγραμμάτων, για αλαζονεία και συγκεντρωτισμό της διοίκησης, για αλλαγή της φυσιογνωμίας της ΕΡΤ, που επιχειρεί να βαδίσει στα χνάρια των ιδιωτικών καναλιών. Είπαν επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα πακέτα των διαφημίσεων θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από τον οβολό των Ελλήνων πολιτών. Καταγγέλλουν ακόμα «παρεούλες» και «μίζες» και εν κρυπτώ αναθέσεις προγραμμάτων για την ψηφιακή.

Οι εκπρόσωποι της Διασωματειακής ανοίγοντας το φάκελο «ΕΡΤ: Δημόσια τηλεόραση ή χορός εκατομμυρίων;» θέτουν ερωτήματα προς τον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος όπως τόνισαν αρνείται επί δύο χρόνια να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του οπτικοακουστικού χώρου.

Η αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, όπως υπογράμμισαν, γίνεται στο βωμό της τηλεθέασης, με πανάκριβα προγράμματα «αμφιβόλου ποιότητας». Διαπιστώνουν μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμά της διαρκώς συρρικνώνεται κοινωνικά, γίνεται πνευματικά φτωχότερο και «μονοφωνικό επικοινωνιακά». Ο Ελληνας φορολογούμενος καταθέτει τα χρήματά του στην ΕΡΤ, όχι για τηλεριάλιτι και πανηγυράκια τραγουδιού, αλλά για εκπομπές που «προάγουν την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό».

Θέτουν επίσης αιχμηρά ερωτήματα προς τον υπουργό Επικρατείας για το έλλειμμα της ΕΡΤ, για παραγωγές που πληρώνονται με διαφημιστικό χρόνο. Ανάμεσα στα ερωτήματα είναι: Για πόσο διάστημα έχει πουλήσει η ΕΡΤ το διαφημιστικό της χρόνο και σε ποιες εταιρίες; Γιατί ενοικιάζονται κινηματογραφικές ταινίες μόνο από συγκεκριμένα πρόσωπα και αγνοούνται καταξιωμένοι δημιουργοί; Ποιες είναι οι εταιρίες στις οποίες έγιναν οι αναθέσεις των προγραμμάτων για την ψηφιακή και εάν αυτές ανήκουν στο μητρώο των παραγωγών...

Στη χτεσινή συνέντευξη έγιναν καταγγελίες για τη συμπεριφορά του Γιώργου Μπράμου, ο οποίος αρνήθηκε - ενώ του ζητήθηκε από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών - να γίνει αφιέρωμα στην αξέχαστη σκηνοθέτη Τώνια Μαρκετάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό της.

Η Διασωματειακή μιλά για κατασπατάληση των πόρων της ΕΡΤ που μεγάλωσαν το έλλειμμά της, ενώ αυξήθηκε το ανταποδοτικό τέλος και «έστειλαν το λογαριασμό στον ελληνικό λαό». Τα ερωτήματα προς τον υπουργό προκύπτουν και από καταγγελίες μελών του χώρου αλλά και από δημοσιεύματα, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Καταγγέλλουν ότι έγιναν αναθέσεις με αδιαφανείς συνθήκες που δε συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ.

Μερικές από αυτές είναι: Τα 180 επεισόδια της εκπομπής «Η ζωή είναι παιχνίδι» στην οποία η Αννα Δρούζα δεν είναι μόνο παρουσιάστρια, αλλά έχει την παραγωγή. Η αξία του κάθε επεισοδίου είναι 14.258 ευρώ, ενώ το γενικό σύνολο ανέρχεται σε 2 εκατ. 566 χιλ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Διακόσια επεισόδια του τηλεπαιχνιδιού «Τοις μετρητοίς» με τον ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο με 14.889 ευρώ το επεισόδιο και γενικό σύνολο 2 εκατ. 998 χιλ. ευρώ. Υπογράφηκε σύμβαση με την «Ντίσνεϊ» ύψους 9 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ζητούν επίσης από την ΕΡΤ να δημοσιοποιήσει τον πραγματικό προϋπολογισμό από το «πανηγυράκι» της Γιουροβίζιον, τις συμβάσεις και τα έξοδα που γίνονται για τη διοργάνωση. Μόνο τα σποτάκια της Γιουροβίζιον, όπως αναφέρθηκε, στοιχίζουν περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Διασωματειακής είπαν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ