Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Απλήρωτοι για 4 μήνες

«Δούρειος Ιππος» και για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Δε φτάνει που οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης παίρνουν μισθούς γαλέρας δεν τους πληρώνουν κιόλας, καθώς τους χρωστούν τους μισθούς 4 - 5 μηνών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε το Δώρο του Πάσχα.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι στο 90% των ιδιωτικών δομών, ενώ η κατάσταση αυτή δε φαίνεται να αντιμετωπίζεται άμεσα. Προχτές το βράδυ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Μελέτη Τζαφέρη - που έχει και την ευθύνη για τα κοινοτικά προγράμματα - τόσο για τους απλήρωτους εργαζόμενους όσο και για τις «ανθυγιεινές» καταστάσεις που βιώνουν οι φιλοξενούμενοι στις διάφορες δομές.

Στη συνάντηση, ο Μ. Τζαφέρης παραδέχτηκε ότι ενώ χρειάζονται για τη λειτουργία των δομών 84 εκ. ευρώ έχουν διασφαλιστεί μόλις 22 εκ. ευρώ και μέχρι τη Δευτέρα θα σταλούν για πληρωμές περίπου 17 εκ. ευρώ. Οσον αφορά για το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων στις δομές ο Μ. Τζαφέρης υποστήριξε - όπως αναφέρει η ΟΣΝΙΕ - ότι «όλοι τους είναι γενικών καθηκόντων».

Πλαγιοκόπημα των συμβάσεων

Οι ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης χρησιμεύουν και ως «Δούρειος Ιππος» για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν πολύ χαμηλούς κατώτερους μισθούς - σε σχέση με τις συμβάσεις που υπογράφει η ΟΣΝΙΕ - και να χάνουν αξιόλογα επιδόματα.

Το πλαγιοκόπημα των ΣΣΕ έγινε με την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) μετά από γνωμοδότηση του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Μετά από παρέμβαση της ΟΣΝΙΕ στον ΟΜΕΔ ορισμένοι Σύνδεσμοι που καταχρώνται τη συνδικαλιστική ιδιότητα του άρθρου 7 του νόμου 1264/1982 άνοιξαν την κερκόπορτα του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας (ΑΣΕ) ζητώντας την έκδοση ΚΥΑ από αυτό. Οι παραπάνω Σύνδεσμοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι εργαζομένων σε χώρους που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα εφαρμόζονται και γι' αυτούς τους εργαζόμενους οι ίδιες διατάξεις του νόμου 1264/1982. Επιπλέον, ορισμένα μέλη των Συνδέσμων έχουν «διπλή ιδιότητα» - είναι δηλαδή και εργαζόμενοι στο δημόσιο και δουλεύουν και σε κάποιες από αυτές τις δομές.

Η ΟΣΝΙΕ καλεί το ΑΣΕ να απόσχει από κάθε διαδικασία που θα συντελούσε στην παράνομη έκδοση ΚΥΑ και θα προκαλούσε σύγχυση και άλλα εργασιακά προβλήματα στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ