Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ξεπέρασε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Στο 3,5% διατηρήθηκε και τον Απρίλη ο μέσος πληθωρισμός, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα

Σταθερά πάνω από τις ψευτοαυξήσεις που πήραν οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις για το έτος 2006 συνέχισε και τον Απρίλη του 2006 ο επίσημος πληθωρισμός, γεγονός που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» σε μέσα επίπεδα έτους (Απρίλης 2006 - Απρίλης 2005) αυξήθηκε σε ποσοστό 3,5%, αρκετά πάνω από τις αυξήσεις 3,1% που εμφανίστηκαν στα δυο προηγούμενα 12μηνα. Από τη σύγκριση των τιμών Απρίλη 2006 με Απρίλη 2005 προκύπτει αύξηση 3,3%. Σε κάθε περίπτωση οι ψευτοαυξήσεις τόσο της εισοδηματικής πολιτικής όσο και της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην οποία έβαλε τις πλάτες της η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδείχνονται χαμηλότερες ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο, αν συνυπολογιστεί η πρόσθετη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας του έτους 2006.

Να σημειωθεί πως από τον Απρίλη του 2006, η επίσημη μέτρηση της διακύμανσης των τιμών γίνεται στη βάση του νέου αναθεωρημένου δείκτη τιμών καταναλωτή (έτος βάσης: 2005). Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη οι διαφορές μετρήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο δείκτη διαμοφώνονται το πολύ σε 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω. Ετσι κι αλλιώς ο επίσημος πληθωρισμός, όπως καταγράφεται στη λογική των μέσων όρων, είναι πέρα για πέρα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας, τα οποία είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλη του 2006, πάνω από το μέσο όρο αύξησης του επίσημου πληθωρισμού, αυξήθηκαν οι υποομάδες του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που αφορούν σε είδη και υπηρεσίες «στέγασης» (6,8%), «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (3,8%) κ.ά.

Το επίσημο κύμα της ακρίβειας του Απρίλη 2006 συγκριτικά με τον Απρίλη του 2005 είναι εμφανές και στις παρακάτω ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΣΥΕ:

  • Λάδι: 24,1%
  • Πατάτες: 25,1%
  • Πετρέλαιο: 26,1%
  • Ταξί: 16,1%
  • Αστικές συγκοινωνίες: 9,6%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου: 8,9%
  • Πακέτο διακοπών: 6,1%
  • Δίδακτρα ιδιωτικού (α΄ βαθμίδας): 6%
  • Δίδακτρα β΄ βαθμίδας: 4,9%

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου ο «εναρμονισμένος» πληθωρισμός - χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των τιμών στα κράτη της ΕΕ - έτρεχε με 3,4%.

Τσουχτερές αυξήσεις στα εισαγόμενα

Ραγδαίες ανατιμήσεις καταγράφονται και στα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα, γεγονός που προαναγγέλλει και νέες ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το μήνα Μάρτη του 2006 σε μέσα επίπεδα 12μηνου ο «δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία» παρουσίασε αύξηση 8,7% έναντι αυξήσεων 5,2% και 0,4% που σημειώθηκαν στα δυο προηγούμενα 12μηνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ