Σάββατο 13 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Υπέρ απευθείας συνομιλιών και ο Ανάν

Εμμένουν στις θέσεις τους Ουάσιγκτον και Τεχεράνη

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Εκκληση στην Ουάσιγκτον να στείλει εκπροσώπους της στις συζητήσεις που θα αρχίσουν, τις επόμενες μέρες, μεταξύ Ευρωπαίων και Ιρανών διπλωματών απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν εκτίμησε ότι η συμμετοχή Αμερικανών στις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν «πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο σοβαρή αντιμετώπιση και από τους Ιρανούς».

Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, είχε απορρίψει λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε ανάλογη έκκληση και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκολας Μπερνς επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση για σαφή διατύπωση απειλών επιβολής κυρώσεων, αποδεχόμενος τη «μέση λύση» που προωθούν οι Ευρωπαίοι, να δοθούν και ορισμένα ανταλλάγματα στην Τεχεράνη.

Τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ «δε θα εγκαταλείψουν εύκολα τη διπλωματία, αλλά δε θα ανεχτούν να είναι όμηροι ατέρμονων συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Στο θέμα αναφέρθηκε, χτες, και ο Γάλλος Πρόεδρος δηλώνοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

Χωρίς εκπλήξεις

Σύμφωνα με διαρροές, το κείμενο που απεργάζονται οι Ευρωπαίοι θα εμπεριέχει, πάλι, ξεκάθαρο αίτημα διακοπής κάθε διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας. Το αίτημα, όμως, θα συμπληρώνεται από εγγυήσεις ότι θα προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν για «να αναπτύξει ένα βιώσιμο και απαλλαγμένο από κινδύνους διάδοσης, μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα». Ιρανοί διπλωμάτες είχαν εκφράσει την προθυμία της Τεχεράνης να συμμετάσχει στις νέες αυτές διαπραγματεύσεις, αλλά επέμεναν ότι δε θα εγκαταλείψουν τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές, των οποίων η εθνικότητα δε διευκρινίζεται, υποστήριζαν, χτες, από τη Βιέννη ότι οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ εντόπισαν ίχνη ουρανίου εμπλουτισμένου σε υψηλό επίπεδο σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση, που είχε δηλωθεί ότι έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Αλλες πηγές, πάντως, έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι το εύρημα δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, γιατί δεν αποδεικνύει τίποτε απολύτως.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επαναλάμβανε, χτες, ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, ενώ κατηγόρησε τη ΔΕΑΕ για συμπεριφορά «δύο μέτρων και δύο σταθμών σε βάρος του Ιράν», υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται από τις ΗΠΑ - Βρετανία και Γαλλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συνομιλίες στη Βιέννη (2013-10-25 00:00:00.0)
«Κλίμα» καλλιεργεί ο Πανέτα (2011-12-22 00:00:00.0)
Νέος «πυρηνικός αιφνιδιασμός» (2010-02-09 00:00:00.0)
Ετοιμα σχέδια επίθεσης έχουν οι ΗΠΑ (2007-02-21 00:00:00.0)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ιρανικός φάκελος (2006-02-07 00:00:00.0)
Συντάχθηκε το πρωτόκολλο, συνεχίζονται οι συζητήσεις (2003-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ