Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ
Αύξηση 50% για Alpha Bank και 32% για ΕΛΠΕ

Στο α΄ τρίμηνο του 2006, τρεις τραπεζικοί όμιλοι πέτυχαν να αυξήσουν τα κέρδη τους με 3,3 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Σε νέα ύψη πετούν και φέτος τα επιχειρηματικά κέρδη και ιδιαίτερα τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου σε μια χρονιά που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στριμώχνονται στην ατελείωτη στενωπό της «λιτότητας». Το γεγονός αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι ισολογισμοί με τα οικονομικά μεγέθη για το α΄ τρίμηνο 2006 της Alpha Bank και της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), από τα οποία προκύπτει αύξηση κερδών κατά 50% και 32% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Alpha Bank, τα καθαρά της κέρδη στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 150,7 εκατ. ευρώ, από 100,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2005, καταγράφοντας αύξηση 49,6% ή 50 εκατ. ευρώ! Για το ίδιο τρίμηνο, η αύξηση των κερδών για τη Γιούρομπανκ (του Ομίλου Λάτση) και την Πειραιώς ανήλθε σε 48,7 εκατ. ευρώ και 142,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι (Alpha, Γιούρομπανκ και Πειραιώς) - που ήδη έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς τριμήνου - «τσέπωσαν» φέτος 249,7 εκατ. ευρώ περισσότερα κέρδη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2005. Ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κερδών της τάξης των 3,3 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα! Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι «γεύονται» τις αυξήσεις - κοροϊδία των 77 λεπτών του ευρώ.

Και τα ΕΛΠΕ

Η ξέφρενη κερδοφορία συνεχίζεται και για τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (όπου η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε συνεταίρο της τον Λάτση), καθώς το α΄ τρίμηνο του 2006, αξιοποιώντας και τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, αύξησε τα καθαρά κέρδη κατά 32%, στα 72 εκατ. ευρώ. Αυξημένα κατά 4% ήταν και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, στα 134 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 41% στα 2.058 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιόδου, επισήμανε ότι διατηρήθηκε ένα θετικό για τη διύλιση περιβάλλον, η σταθερή ζήτηση προϊόντων αργού στην εγχώρια αγορά και ενισχύθηκε το δολάριο σε σχέση με το ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ