Κυριακή 28 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΣΤΗΜΕΝΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ
Τίποτα νεότερο από το «παγκόσμιο» μέτωπο

Κρίκος στην αλυσίδα που δένει σήμερα το ποδόσφαιρο μοιάζει να είναι το «σκάνδαλο Μότζι» στην Ιταλία

Με υποβιβασμό απειλείται η Γιούβε του Ντελπιέρο

Eurokinissi

Με υποβιβασμό απειλείται η Γιούβε του Ντελπιέρο
Σκάνδαλο στο Καμπιονάτο; Για πολλούς η φράση δεν ξενίζει και τόσο αφού ακόμα και όταν ήταν στην κυριαρχία του το ιταλικό ποδόσφαιρο, τη δεκαετία του '80, έστω και εάν δεν υπήρχαν οι ξεκάθαρες αποδείξεις ο αέρας δε μύριζε και τόσο καθαρός... Το νέο όμως ποδοσφαιρικό σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια τη Γιουβέντους και τα τερτίπια του γενικού διευθυντή της, Λουτσιάνο Μότζι, μπορεί να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αλλά και πάλι δεν ξενίζει. Οχι τόσο για τα δρώμενα στη γειτονική χώρα, αλλά γιατί τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια, θυμίζουν κάτι από ένα γαϊτανάκι. Δωροδοκίες, απειλές, στημένα παιχνίδια, αλλά και έρευνες, ανακρίσεις είναι ένα σκηνικό που τα τελευταία χρόνια -τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο- επαναλαμβάνεται. Απλώς αλλάζουν οι πρωταγωνιστές: Γερμανία, Κροατία, Βέλγιο, προς το παρόν και άγνωστο τι θα προστεθεί αύριο...

Πολλές σκηνές από αυτά που μαθαίνονται πλέον για το βίο και την πολιτεία του Λ. Μότζι θυμίζουν και κάτι από Ελλάδα σε άλλες εποχές, όχι και πολύ παλιότερες. Πρόσφατα, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Καλλιθέας, Νίκος Σαλευρής, κατήγγειλε εξωαγωνιστικούς λόγους, αναφερόμενος μάλιστα σε πρόσωπα και πράγματα που οδήγησαν στη Β' Εθνική την ομάδα του. Τραμπουκισμοί, παράνομες συμφωνίες, «στημένα» αποτελέσματα. «παράγκες» ή... βίλες, δε μοιάζουν και τόσο άγνωστα σε όσους ασχολούνται με τα κοινά του ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

Υπεράνω αντιπάλων και... συνόρων

Και ο Ιακουίντα της Ουντινέζε φέρεται μπλεγμένος στα «στημένα» ματς

Eurokinissi

Και ο Ιακουίντα της Ουντινέζε φέρεται μπλεγμένος στα «στημένα» ματς
Η «παγκοσμιοποίηση» της διαφθοράς σ' αυτό που λέγεται σημερινό επαγγελματικό και απόλυτα εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, όπου το κέρδος έχει τον πρώτο λόγο... Μαφία και χορηγοί, κέρδος και υπερκέρδος, μάρκετινγκ και παρασκήνιο σε ένα δρόμο παράλληλο. Οσα κερδίζονται φανερά, άλλα τόσα και περισσότερα θα πρέπει να εισπραχθούν και... κάτω από το τραπέζι. Αλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο και όχι απλά ό,τι φαίνεται. Και για να συμβεί αυτό ξεπερνιούνται σύνορα ακόμα και διαφορές. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο σκάνδαλο Μότζι, ευνοημένη μπορεί να φαίνεται η Γιουβέντους, αλλά δεν είναι και η μόνη. Οι μεγάλοι της αντίπαλοι τα τελευταία χρόνια - Μίλαν, Ιντερ, Λάτσιο ακόμα και η Φιορεντίνα - δε δείχνουν να έμειναν και εντελώς στην... απέξω. Απλώς κάποιοι κέρδισαν πολλά και κάποιοι λιγότερα. Οχι πάντως ότι αυτοί που μπλέχτηκαν έχασαν...

Και όπως συμβαίνει στις συνεργασίες εντός συνόρων, το ίδια ισχύουν και γι' αυτές που αφορούν τα εκτός συνόρων κόλπα. Το γνωστό σκάνδαλο Χόιτσερ έμοιαζε με διεθνή οργανισμό διαφθοράς, όπου Γερμανοί, Κροάτες, σύνδεσμοι ακόμα και από την Ελλάδα έλεγχαν τα νήματα. Κάτι ανάλογο και στο Βέλγιο, όπου σημαντικό ρόλο εκτός των τοπικών συνδέσμων έπαιζε εκπρόσωπος της κινέζικης μαφίας.

Ολοι μπλεγμένοι

Στη Νάπολη και στη Ρώμη αυτές τις ημέρες διεξάγεται το κύριο μέρος των ερευνών και των ανακρίσεων. Οι εισαγγελείς παρατηρούσαν από καιρό τη δραστηριότητα της εταιρίας μάνατζερ GEA, με πρόεδρο τον Αλεσάντρο Μότζι (γιο του Λουτσιάνο). Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η εποπτεία έγινε έρευνα, για την ολοκλήρωση της οποίας είναι απαραίτητο να καταθέσουν οι εκατοντάδες πελάτες της εταιρίας.

Παίκτες και προπονητές, διάσημοι και μη, συνδέονται επαγγελματικά με αυτόν τον «κολοσσό», με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Μαρτσέλο Λίπι, να είναι η κορυφαία προσωπικότητα που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής. Για τον πρώην προπονητή της Γιουβέντους υπάρχουν οι υποψίες ότι προωθούσε στην εθνική της χώρας παίκτες της GEA, ώστε να αυξηθεί η τιμή τους.

Εκεί εστίασαν και ο Λίπι βρίσκεται ήδη σε δυσμενή θέση. Αυτό γιατί παρά την εξαιρετική εικόνα της Ιταλίας στα φιλικά παιχνίδια πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, οι Ιταλοί φίλαθλοι, αλλά και ορισμένα Μέσα της χώρας βρίσκονται απέναντί του και ζητούν την παραίτησή του πριν το Μουντιάλ! Ο ίδιος αυτήν την εβδομάδα έδειξε με δηλώσεις του ότι το σκέφτεται σοβαρά.

Παράλληλα, στην Πάρμα και το Ούντινε διεξάγεται το... στοιχηματικό κομμάτι των ερευνών, αφού εκεί εξετάζεται η εμπλοκή 25 ποδοσφαιριστών σε παράνομα πονταρίσματα. Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν καταθέσει και συγκεντρώνουν αρκετές υποψίες οι: Τζιανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους), Μάρκο Ιουλιάνο (Σαμπντόρια), Αντόνιο Κιμέντι (Κάλιαρι), Εντσο Μαρέσκα (Σεβίλλη), Βιτσέντζο Ιακουίντα (Ουντινέζε), Μάρεκ Γιανκουλόφσκι (Μίλαν) και Ζέλικο Κάλατς (Μίλαν).

Η επόμενη ημέρα

Οι έρευνες για το σκάνδαλο στο Καμπιονάτο αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιούλη. Ηδη κάποια σενάρια, που αφορούν υποβιβασμό της κύριας ευνοημένης Γιουβέντους, ακούγονται ολοένα και περισσότερο στη γειτονική Ιταλία. Οι ιθύνοντες των «μπιανκονέρι» δεν μπορούν να τα αψηφούν και έτσι εκπόνησαν ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης. Αυτό αφορά τους ποδοσφαιριστές που θα μείνουν σε περίπτωση που η ομάδα βρεθεί στη Β κατηγορία, καθώς και αυτούς που θα φύγουν.

Ο... πραγματικός ιστός

Αγνωστο είναι εάν θα ισχύσουν όλα αυτά. Ισως τελικά και να ωρίμασαν οι συνθήκες, ώστε να φανεί πλέον η καλή πλευρά του συστήματος που συλλαμβάνει τους... κακούς και τους τιμωρεί, ανεξαρτήτως «ονόματος» ή οικονομικής επιφάνειας. Οι ένοχοι πάντα έχουν κάποιο όνομα. Είτε είναι Μότζι είτε Χόιτσερ είτε Γιουβέντους ή Μίλαν ή Ιντερ κλπ. Μέχρι εκεί όμως... Οταν ανακαλυφθούν τελειώνει άψογα και το παραμυθάκι.. Εκείνο που μένει πάντως είναι ο ιστός της άραχνης και αυτός δεν πρόκειται να σπάσει είτε υποβιβαστεί κάποια ομάδα σαν τη Γιουβέντους.

Βλέπετε, ίσως μια αλλαγή στο στάτους κβο της κορυφής να είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε κάποιοι άλλοι να πάρουν θέση στα πρωτεία. Ισως μια εξιλέωση μέσα από την... κολυμπήθρα του Σιλωάμ είναι ό,τι καλύτερο για μελλοντικές επενδύσεις σε ένα Καμπιονάτο που εδώ και αρκετά χρόνια έχει χάσει τα πρωτεία από αλλά πρωταθλήματα (Πριμέρα Ντεβιζιόν, Πρέμιερ Σιπ).

Διαφθορά και... διαφθορά

Αλλωστε η διαφθορά, που δεν είναι μόνο η παράνομη, μπορεί κάποτε, ανάλογα τα συμφέροντα, να αποκαλυφθεί. Μήπως διαφθορά δεν είναι προπονητής εθνικής ομάδας να υποχρεώνει τους παίκτες του να φοράνε μόνο παπούτσια του επίσημου χορηγού (περίπτωση Κλίνσμαν στη Γερμανία); Διαφθορά δεν είναι ο κρατικός μποναμάς να πληρώνει τα σπασμένα από τις οικονομικές ατασθαλίες κάποιων επιτήδειων επιχειρηματιών (περίπτωση Ελλάδας); Διαφθορά δεν είναι κάποιοι να «δένουν» τους παίκτες με παχυλά συμβόλαια και μετά να τους εκμεταλλεύονται μετατρέποντάς τους σε περιοδεύοντες θιάσους σε εποχές που θα έπρεπε να ξεκουράζονται ή να προπονούνται; Διαφθορά δεν είναι οι υπάρχουσες διαμορφωμένες συνθήκες που ανοίγουν την πόρτα στα αναβολικά προκειμένου κάποιος να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις; Να συντηρείς Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες με λεφτά του κρατικού κορβανά;

Ολα τα περιστατικά μπορούν να αφορούν διαφορετικές χώρες, ανθρώπους ή ομάδες, όμως ο παρονομαστής παραμένει κοινός: Το ποδόσφαιρο σαν εμπόρευμα. Και βέβαια, όπως λένε και στα μαθηματικά, ο παρονομαστής είναι αυτός που καθορίζει το αποτέλεσμα...


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ