Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Πρότυπο αγωνιστή σ' όλη του τη ζωή

Πλήθος αντιστασιακών τίμησαν τη μνήμη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σε εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε στην Αγόριανη

Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης του καπετάν Διαμαντή
Από την εκδήλωση τιμής και μνήμης του καπετάν Διαμαντή
H «Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», τιμώντας την επέτειο της συμπλήρωσης 51 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργάνωσε και πραγματοποίησε στη γενέτειρά του, Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, εκδήλωση, την Κυριακή που μας πέρασε.

Τη μνήμη του Διαμαντή, του μεγάλου αυτού πατριώτη, που η ζωή του είναι ένα πρότυπο αγωνιστή, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος αντιστασιακών, μέλη Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, τόσο των περιοχών Ρούμελης και Θεσσαλίας, όσο και από την Αττική. Την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ εκπροσώπησε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρό της,Νίκο Τερζόγλου. Παραβρέθηκαν, επίσης, ΕΑΜογενείς Οργανώσεις, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ και της ΚΟΒ Αρτάκης Εύβοιας του ΚΚΕ, δήμαρχοι της περιοχής, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, εκπρόσωποι Δημοτικών Συμβουλίων, πρόεδροι Κοινοτήτων, Επαναπατρισθέντες Πολιτικοί Πρόσφυγες και απόγονοι της οικογένειας Αλεξάνδρου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κομνάς Αλεξάνδρου, μέλος του Διοίκησης της Ενωσης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στη σεμνή αυτή τελετή. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο του χωριού από τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρέθηκαν. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Βούζης - Λαδιάς, πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή, ο οποίος παρουσίασε την αγωνιστική πορεία του Αγωνιστή μέχρι το θάνατό του.

Ακόμη στην εκδήλωση χαιρέτισαν: Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, που αρχικά αναφέρθηκε στο βασικό σκοπό της ΠΕΑΕΑ, από την ίδρυσή της έως τα σήμερα, που είναι η προβολή και εκλαΐκευση του ανεπανάληπτου έργου της Εθνικής Αντίστασης και η τιμή της μνήμης των μαρτύρων του αγώνα. Ολοκλήρωσε με σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου αγωνιστή. Επίσης χαιρέτισαν ο δήμαρχος Παρνασσού Δημήτρης Τζιβάρας, ο πρόεδρος της Ενωσης Απογόνων και Φίλων ΕΑ και ΔΣΕ Γεωργόπουλος και η Ασημίνα Μανιτάρη της προσωρινής Επιτροπής Ν. Φωκίδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγοριανιτών Δημήτρης Σούλιος, ο πρόεδρος του Παρ/τος Κολωνού της ΠΕΑΕΑ Γ. Καραντούνιας και ο Σπύρος Μπέκιος - Λάμπρος.

Ο καπετάνιος Διαμαντής

Στην ιστορία του καπετάνιου Διαμαντή, αναφέρθηκε στην ομιλία του, στην εκδήλωση, ο Γ. Βούζης - Λαδιάς. Ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα:

Ο Γιάννης Αλεξάνδρου - Διαμαντής γεννήθηκε το 1914 στην Αγόριανη και υπήρξε ένας από τους εξέχοντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, διαλεχτό στέλεχος του ΚΚΕ, καπετάνιος Συντάγματος του ΕΛΑΣ και στρατηγός του ΔΣΕ.

Ο θάνατος - δολοφονία του Διαμαντή έγινε κάτω από τις πιο δραματικές συνθήκες του Εμφυλίου, που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1949 στο χώρο της Ρούμελης και σ' άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Διαμαντής καταγόταν από αγροτική οικογένεια, που οι ρίζες της κρατούσαν από τους αγωνιστές του 1821. Τελείωσε το σχολείο του χωριού του και το Γυμνάσιο της Αμφίκλειας, στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ. Αγωνίστηκε από τις γραμμές του στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταξικής δικτατορίας, κυνηγήθηκε και βασανίστηκε γι' αυτό. Στην περίοδο του πολέμου, το 1940, πολέμησε ως στρατιώτης, στο αλβανικό μέτωπο.

Μετά τη γερμανική εισβολή, οργανώθηκε στις πρώτες οργανώσεις του ΕΑΜ και δούλεψε δραστήρια για τη συμμετοχή του κόσμου σ' αυτό. Συναντήθηκε με τον Αρη Βελουχιώτη το 1942 και συμμετείχε στη σύσκεψη, όπου πάρθηκε η ιστορική απόφαση της διεξαγωγής του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών. Ετσι, στις γραμμές του θρυλικού ΕΛΑΣ, στα τμήματα της Ρούμελης, πολέμησε γενναία, περνώντας όλες τις βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Στη μάχη του Γοργοπόταμου εκτέλεσε μια απ' τις πιο σημαντικές αποστολές του σχεδίου της επιχείρησης. Και αργότερα στα Δεκεμβριανά πολέμησε στον τομέα της Σωτηρίας, κατά της ωμής, βάρβαρης επέμβασης των αγγλικών στρατευμάτων. Ακολουθούν τα γνωστά τραγικά γεγονότα, που αναγκάζουν τους αγωνιστές της ΕΑ να πάρουν, πάλι, τα όπλα και ν' ανέβουν στο βουνό, συγκροτώντας τον ΔΣΕ.

Οι αγωνιστές που γνώρισαν τον Διαμαντή ή πολέμησαν μαζί του και επέζησαν μετά τη δραματική ήττα του ΔΣΕ και ζουν σήμερα, φυλάνε βαθιά στη μνήμη τους και θεωρούν καθήκον τους να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά την πραγματική ιστορία της πατρίδας μας, που συστηματικά και συνεχώς διαστρεβλώνεται, υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ