Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέες αξιώσεις μεγαλοξενοδόχων

«Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» ζητούν οι ξενοδόχοι για τη λειτουργία των λιμανιών και των αεροδρομίων, στηρίζοντας κάθε μέτρο που εκτιμούν ότι θα διευκολύνει τις δουλιές τους, ακόμη και αν επιβαρύνει σημαντικά μεγάλο μέρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Στη χτεσινή πρώτη εμφάνισή της η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων - απηχεί τις θέσεις και απόψεις των μεγαλοξενοδόχων - τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της «απελευθέρωσης» των ναύλων στην ακτοπλοΐα και την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Το αίτημά τους συνδέεται με τη δυνατότητα να μειώσουν τη συνολική τιμή ενός τουριστικού «πακέτου», το οποίο επιβαρύνεται από τα μεταφορικά ή να το διατηρήσουν στην ίδια τιμή, αλλά να αυξήσουν το κέρδος τους από τη μίσθωση των δωματίων.

Ζήτησαν επίσης «ορθολογική» ρύθμιση οφειλών και προστίμων, ενίσχυση των κονδυλίων της διαφημιστικής προβολής, εκπόνηση μελετών «μάρκετινγκ», απλούστευση αδειοδοτήσεων, «τακτοποίηση πολεοδομικών υπερβάσεων ξενοδοχείων, τα οποία νομιμοποιήθηκαν λειτουργικά από τον ΕΟΤ» κ.ά.

Στο μεταξύ, από την Κύπρο, όπου βρίσκεται, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη Πετραλιά συνέκρινε τον τουρισμό με την εποχή του... χαλκού ως προς τις οικονομικές προοπτικές του! Μιλώντας στη ΓΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων εκθείασε τις ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η... παγκοσμιοποίηση στον τουρισμό. Επισήμανε ακόμη ότι το 2006 ο τζίρος του παγκόσμιου τουρισμού προβλέπεται να φτάσει τα 5,3 τρισ. ευρώ και ότι το 2020 1,5 δισ. πολίτες θα κάνουν τουρισμό σε μια ξένη χώρα.

Τα στοιχεία ανόδου της τουριστικής κίνησης τα επόμενα χρόνια είναι για την κυβέρνηση ένα είδος εγγύησης ότι μπορεί να αυξήσει τα τουριστικά έσοδα με την προκλητική ανοχή στις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Κίνα για να προσελκύσει τουρίστες προς την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ