Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τηλε... χυδαιότητες

Βωμολοχίες, σεξουαλικά υπονοούμενα αλλά και δοκιμασίες με... ουρητήρια, είναι η νέα τηλεοπτική «συνταγή», το νέο... ήθος και ύφος που πλασάρεται από τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» με τη νέα του εκπομπή «Distraction», την οποία παρουσιάζει ο Ηλίας Ψινάκης. Η μόδα που λανσάρει ο εν λόγω... παρουσιαστής, είναι η ανεξέλεγκτη χυδαιολογία, οι ύβρεις και η αθυροστομία.

Το απαράδεκτο αυτό «στιλ» το καθιέρωσε ο Ηλίας Ψινάκης σαν μόδα με την παρουσία του στο «Dream Show». Τώρα πια σαν «πορτιέρης» στις «τουαλέτες» του «Distraction», έχει περισσότερο χρόνο για να βρίζει ασύστολα, να πετά εξυπνακίστικες ατάκες με υπονοούμενα σεξουαλικού περιεχομένου υπό τους ήχους του μπιπ. Το «Distraction» είναι μια εκπομπή από τα χειρότερα τηλεσκουπίδια που έχει προβάλει μέχρι σήμερα η τηλεόραση. Στους κανόνες του προβλέπονται απάνθρωπες δοκιμασίες για τους παίχτες. Στην «παρθενική» μετάδοση της εκπομπής την περασμένη Τρίτη, οι παίχτες ουρούσαν προκειμένου να πάρουν την πρωτιά για να κερδίσουν ένα αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή ήταν αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις. Στην προχτεσινή δεύτερη εκπομπή, σειρά είχαν οι κάκτοι που ήταν τοποθετημένοι με τέτοιον τρόπο ώστε να τρυπάνε τα δάχτυλα των παικτών όταν πατούσαν το κουμπί για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Ως δεύτερη «δοκιμασία» χρησιμοποιήθηκε το σπάσιμο πιάτων - όχι βέβαια στο πάτωμα - αλλά στα κεφάλια των παικτών. Η τρίτη δοκιμασία προέβλεπε τη συμμετοχή σκυλιού, που δάγκωνε τους παίκτες την ώρα που πάλι απαντούσαν στις.. έξυπνες ερωτήσεις που έθετε ο παρουσιαστής. Ερωτήσεις του στιλ «πώς ονομάζουν στην καθομιλουμένη αυτόν που τον απατά η γυναίκα του».

Η κατάντια λοιπόν της τηλεοπτικής πραγματικότητας δεν έχει τελειωμό. Η παρακολούθηση ενός τέτοιου κατάπτυστου προγράμματος προσπαθεί να διαμορφώσει μια στάση ζωής και ένα συνειδησιακό εγκλωβισμό, που λέει ότι «όλα επιτρέπονται, τίποτε δεν είναι κακό, όλα μπορούν να λέγονται και όλα μπορούν να γίνουν». Ομως όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ψυχαγωγίας; Για να «διασκεδάσει» ο τηλεθεατής και να αποσπαστεί από τη δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνει; Για να τον βάλει σε μια κατάσταση χαλαρότητας και να τον μεταφέρει σ' έναν άλλο κόσμο που θα του αδειάσει το μυαλό από τις έγνοιες και τα προβλήματα που τον βασανίζουν διαρκώς;

Ασφαλώς και όχι. Η πραγματικότητα είναι πιο επικίνδυνη. Μετά τον εθισμό της κοινής γνώμης στο τηλεοπτικό μπανιστήρι και την παρακολούθηση, προωθούνται και οι τηλε-ύβρεις. Μια άλλη μορφή υποκουλτούρας, η κουλτούρα του πεζοδρομίου. Η αντίδραση των τηλεθεατών και όχι μόνο, πρέπει να είναι άμεση και αδιάκοπη. Τέτοιου είδους εκπομπές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν θέση στο ήδη νοσηρό τηλεοπτικό τοπίο.


Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ