Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε αντικομμουνιστικό κλίμα

ΠΡΑΓΑ.-

Ενα 24ωρο απομένει μέχρι την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στην Τσεχία και οι διάφοροι «ανεξάρτητοι» και «προοδευτικοί» βάλλουν ενάντια στους κομμουνιστές. Την Τρίτη, οι πρωτεργάτες αντεπαναστάτες στο φοιτητικό χώρο που πρωτοστάτησαν στη διαδικασία αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία, με αποτέλεσμα την παλινόρθωση του καπιταλισμού και τη διάλυση του ενιαίου κράτους, κάλεσαν το λαό να στηρίξει τα «δημοκρατικά κόμματα» που δε θα συνεργαστούν με τους κομμουνιστές μετά τις εκλογές.

«Τώρα, 16 χρόνια μετά την κατάρρευση του απολυταρχικού καθεστώτος, υπάρχει μια απειλή επανόδου των κομμουνιστών», αναφέρεται σε επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αμεση ήταν και η απάντηση του προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), Βόιτεκ Φιλίπ, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη επιστολή δεν μπορεί να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα ή τις μετά τις εκλογές εξελίξεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους και δεν μπορούν πλέον να μας βλάψουν», επισήμανε.

Παράλληλα, πριν μερικές βδομάδες, ο Γερουσιαστής και γνωστός αντικομμουνιστικής Μαρτίν Μέιστρικ απέστειλε γράμμα στους προέδρους των κομμάτων, ζητώντας τους να μην επιτρέψουν στον Βόιτεκ Φιλίπ να αναλάβει κοινοβουλευτική θέση μετά τις εκλογές, επειδή «υπήρξε συνεργάτης της μυστικής αστυνομίας επί σοσιαλισμού και είναι συνυπεύθυνος για τα εγκλήματα που διέπραξε αυτό το καθεστώς».

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, πραγματοποιείται σήμερα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) στην πλατεία του Βάτσλαβ στην Πράγα, στην οποία θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό επίσης ο πρόεδρος του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ Τζερόνιμο ντε Σόουζα και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ