Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το έλλειμμα των ΗΠΑ

Οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια και της βδομάδας αυτής. Πέραν της συνηθισμένης δραστηριότητας των λεγόμενων «κερδοσκοπικών κεφαλαίων» φαίνεται ότι στις εξελίξεις συμβάλλει η κατάσταση και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το βραχνά των ελλειμμάτων.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ φθάνει σήμερα στα 742 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει το 7% του αμερικανικού ΑΕΠ. Για να γίνει η σύγκριση, σημειώνουμε ότι στα τέλη του '90 το έλλειμμα ανερχόταν σε 250-300 δισ. δολάρια. Δηλαδή, μέσα σε περίπου οκτώ χρόνια το έλλειμμα σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Πέραν των άλλων λόγων, όπως η οικονομική ύφεση, δύο παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια αύξηση του ελλείμματος, είναι το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Μπους και το ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος του πολέμου και της κατοχής του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Υπολογίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» στον αμερικανικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η συνήθης πρακτική των αμερικανικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι ο εσωτερικός και εξωτερικός δανεισμός. Δηλαδή, με δύο λόγια, οι ΗΠΑ «πουλάνε» το έλλειμμά τους μέσω των χρηματιστηρίων και της αγοράς ομολόγων. Ετσι υπολογίζεται ότι από αυτές τις δύο πηγές εισρέουν καθημερινά στις ΗΠΑ περίπου 1,8 δισ. δολάρια.

Ομως, μέχρι πότε θα αγοράζουν οι ξένοι τα αμερικανικά ομόλογα;

Οι αναλυτές των αγορών, πάντως, επισημαίνουν ότι αν ανακοπεί έστω και για λίγο το ενδιαφέρον των αγοραστών, τίποτα δε θα μπορεί να συγκρατήσει το δολάριο στην καταβαράθρωσή του. Αυτόν τον κίνδυνο μετρούν και τα χρηματιστήρια, αλλά και οι ένοικοι του Λευκού Οίκου. Για τους τελευταίους, ο πόλεμος είναι πάντα η λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ