Κυριακή 4 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΣ Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο υπερδανεισμός των βρετανικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων έφτασε το 1 τρισ. λίρες. Μόνο τον περασμένο Απρίλη συνήφθησαν στεγαστικά δάνεια 8,5 δισ. λιρών. Ακόμη, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων έφθασε τα 192 δισ. λίρες. Ο υπερδανεισμός και ειδικά η αύξηση των στεγαστικών δανείων είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - GAZPROM Στη Σλοβενία και γενικότερα στις αγορές της πρώην Γιουγκοσλαβίας σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της η «Γκάζπρομ», η γιγαντιαία ρωσική κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Vedomosti», το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σλοβένου πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα, στη Μόσχα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ρωσική εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει, ή να συμμετάσχει σε σλοβενικές ενεργειακές εταιρίες που θα ιδιωτικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ» Στο πλαίσιο της πολιτικής των «αναδιαρθρώσεων» για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ετσι, η τράπεζα «Κομερτσμπάνκ» ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την απόλυση ακόμη 900 εργαζομένων. Με δέλεαρ μια αυξημένη αποζημίωση (250.000 ευρώ) η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν» επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους να δεχτούν την «εθελούσια έξοδο», δηλαδή την απόλυσή τους. Ετσι, ή αλλιώς, πάντως, θα απολυθούν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι της «Φολκσβάγκεν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ