Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Πτώση κατά 0,1% σημείωσε το Μάη η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η γνωστή Fed. Πρόκειται για την πρώτη μείωση της εν λόγω παραγωγής από το Γενάρη, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,2%. Τον Απρίλη είχε αυξηθεί κατά 0,8%. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής έρχεται να αποδυναμώσει τις θριαμβολογίες περί «δυναμικής ανάπτυξης» της αμερικανικής οικονομίας.

ΜΠΑΚΟΥ - ΤΖΕΪΧΑΝ: Στις 13 Ιούλη, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα τελεστούν τα εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τιφλίδα - Τζεϊχάν. Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων θα δώσουν αρχηγοί 15 κρατών, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει ακατέργαστο πετρέλαιο σε μια διαδρομή μήκους 1.760 χλμ., από τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας έως τη Μεσόγειο.

ΕΥΡΩΠΗ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους που εγκυμονούν οι τιμές πετρελαίου. Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη αύξησή τους κατά 0,25%. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί γύρω στο 2,3% φέτος, ενώ το 2007 αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ