Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΑΟ
Αιώνια τιμή στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ

Εγιναν, την περασμένη Κυριακή, στη Μεσούντα Αρτας, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αρη Βελουχιώτη

Αποψη από την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα Αρτας.
Αποψη από την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα Αρτας.
Πλήθος κόσμου, σύντροφοι και συναγωνιστές που έδωσαν μαζί τη μάχη με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΔΣΕ ενάντια στους Γερμανοϊταλούς κατακτητές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους, ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Αντάμα με την αγωνιζόμενη κι ανυπότακτη νεολαία που εμπνέεται από τα ιδανικά και τις αξίες της Αντίστασης, έδωσαν δυναμικό «παρών» την Κυριακή στη Μεσούντα της Αρτας - τόπο της θυσίας του - για να τιμήσουν τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, το λαϊκό αγωνιστή Αρη Βελουχιώτη, στην επέτειο 61 χρόνων από το θάνατό του.

Στην εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) παραβρέθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις και φορείς από Αθήνα, Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία, Αιτωλ/νία και Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, εκπρόσωποι Συλλόγων Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και ΔΣΕ κ.ά. Συμμετείχαν, επίσης, αντιπροσωπείες από την ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θόδωρο Γουλή, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας, του ΣΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ, της ΚΟ του Δήμου Αθαμανίας, της ΝΕ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, από το ΑΚΕΛ καθώς και αντιπροσωπείες Αντιστασιακών από Αυστραλία και Καναδά.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αρη Βελουχιώτη έκανε ο πρόεδρος της Μεσούντας Χαλαζούλας Νικήτας, σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Ακολούθησαν επαναστατικά και πατριωτικά τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Λάρισας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθαμανίας Καραβασίλη Σταυρούλα.

Στο χαιρετισμό του, ο Θόδωρος Γουλής επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από την αστική τάξη και τους λογής εντολοδόχους και συνοδοιπόρους της να κρύψουν ότι ο Αρης Βελουχιώτης υπήρξε παιδί του ΚΚΕ και ότι η πολυτάραχη ζωή του αντικατοπτρίζει και την ιστορία του Κόμματος εκείνη την εποχή.

«Είναι το πρώτο κόμμα που σάλπισε την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης στους κατακτητές και, με τη σωστή τακτική του, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό χιλιάδων μελών και στελεχών του, το ΚΚΕ κατόρθωσε να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού κι άλλα πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες στον αντικατοχικό αγώνα. Ετσι δημιουργήθηκε το ένδοξο ΕΑΜ και ο θρυλικός ΕΛΑΣ, για τη δημιουργία του οποίου ο Αρης συνέβαλε τα μέγιστα κι άξια έγινε πρωτοκαπετάνιος», σημείωσε το μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

«... Η αστική τάξη, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και δε διστάζει μπροστά σε τίποτα και δεν παραχωρεί ούτε το παραμικρό με τη θέλησή της. Καμία λοιπόν εμπιστοσύνη όχι μόνο σ' αυτά που λέει, αλλά και σ' αυτά που υπογράφει, μέσω των πολιτικών της εκπροσώπων», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Στη συνέχιση των αγώνων για τη δικαίωση των οραμάτων και των ιδανικών για τα οποία ο Βελουχιώτης έδωσε τη ζωή του, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής. Ενώ, αναφερόμενος στη διαστρέβλωση που επιχειρούν οι παραχαράκτες της ιστορίας για τον Αρη χύνοντας χολή για την ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, θα πει: «Οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές και το μεταβαρκιζιανό κράτος των δοσίλογων και των προδοτών, που νεκραναστήθηκαν χάρις στις "λόγχες" των Εγγλέζων είναι που με τους πραιτοριανούς της εθνοφυλακής τους και τις ντόπιες παρακρατικές ληστοσυμμορίες, εγκλώβισαν τον Αρη εδώ κοντά στο φαράγγι του Φάγκου και τον οδήγησαν στην απόφαση να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του για να μην τους δώσει τη χαρά να πέσει ζωντανός στα χέρια τους».

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ πρόβαλε τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων «μέχρι να ανατείλει η καινούρια μέρα της λευτεριάς, της παγκόσμιας ειρήνης, της πραγματικής δημοκρατίας και του σοσιαλισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «Αρης» στα Τρίκαλα (2018-10-09 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε Μεσούντα και Νάουσα (2015-05-27 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε Μεσούντα και Νάουσα (2015-05-24 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Αρη Βελουχιώτη (2013-06-01 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Αρη Βελουχιώτη (2013-05-29 00:00:00.0)
Στη Μεσούντα για τον Αρη Βελουχιώτη (2006-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ